Ženske, to bi morale vedeti o nošenju spodnjih hlačk med vadbo (lahko vpliva na zdravje)

Ženske, to bi morale vedeti o nošenju spodnjih hlačk med vadbo (lahko vpliva na zdravje) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2022

Verjetno pred športnimi aktivnostmi vaša glavna misel niso ravno spodnje hlačke, vendar je vredno posvetiti nekaj pozornosti tudi temu, če želite ohraniti dobro zdravje intimnih predelov. 

Ne le vrsta vadbe, tudi izbira športnih oblačil je bila zelo pomembna. Če ne želite, da se robovi spodnjega perila vidijo čez oprijete pajkice, verjetno izberete brezšivne hlačke ali tangice. Pomembno je, da veste, kako ravnati s hlačkami, ko ste aktivne. 

Nepravilna higiena in tudi nošenje hlačk lahko poveča tveganje za infekcije in druge težave z intimnim zdravjem. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli zelo prav: 

Menjajte spodnje hlačke

Ne mislimo vsak dan, to seveda že počnete, pač pa tudi po telovadbi in drugih fizičnih aktivnostih. Ne preoblecite le majice, ampak si vzemite še tisto minuto in nase dajte sveže spodnje perilo. Tako se boste izognili morebitnim težavam, ki bi jih povzročile pakterije, ki so na vas ostale s potenjem med vadbo. Le-te ostanejo na materialu in na koži, dokler se ne preoblečete in oprhate. 

Posebno, če po telovadbi odhajate še kam drugam, imejte s seboj čiste spodnjice. 

Preoblecite se TAKOJ!

To velja za vsa športna oblačila: svetujemo, da jih čim prej slečete s sebe. Tudi drugod po telesu se lahko pojavijo izpuščaji in razdražena koža, intimni predeli pa so še občutljivejši, zato bo do tega prišlo veliko prej. Ne čakajte in ne oklevajte, ampak se medtem raje preoblecite. 

Uporabite blago milo ali vodo

Najbolje je, da po športni aktivnosti in pred menjavo spodnjic, intimne predele sperete z mlačno vodo ali blagim milom in tako odstranite vse bakterije, ki so zašle tja. Če ste zelo občutljivi, bo zadostovala že voda, pri milu pa bodite pozorni na oznake, kot so blago, za občutljivo kožo in podobno. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo parfume. 

Materiali, ki dihajo

Ko se oprhate, oblecite bombažno spodnje perilo, ki bo intimnim predelom dovolilo, da dihajo. Če se da, oblecite široke hlače. Nikakor pa se ne oprhajte in potem oblecite prepotene spodnjice - s tem si boste naredili veliko škode! 

Ne skrbite, če pozabite

Včasih se pač zgodi, da pozabite rezervne spodnjice ali jih ne zamenjate čisto takoj. Povsem človeško in ena takšna napaka vas ne bo stala zdravja. Vendar si za naslednjič pripravite opomnik ali kako drugače poskrbite, da se spomnite. Do sebe ne bodite prestrogi, a zdravje intimnih predelov naj bo vseeno na vrhu seznama.