Ste vedeli? S tem čudežem iz narave lahko zmanjšate znake staranja

Ste vedeli? S tem čudežem iz narave lahko zmanjšate znake staranja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 1. 2023

Gobe že dlje časa veljajo za vsestransko uporabne tako v kuhinji, kot v naravi in celo v modi. Vse več pa se jih uporablja tudi za lepotne namene. 

Cenjene so tudi zaradi svojih hranilnih lastnosti in kot pomoč proti staranju. Zaradi svojega naravnega izvora delujejo kot balzam za kožo in lase, ki so dehidrirani ali trpijo zaradi različnih vremenskih vplivov. 

Uporabnost gob v številnih kozmetičnih izdelkih

Nekaterim se gobe ne zdijo posebej zanimive za več kot sestavino v prehrani, vendar imajo mnoge koristi, tako za kožo kot za zdravje nasploh. V lepotni industriji to s pridom izkoriščajo, saj so postale bistvena sestavina v številnih oljih, milih, serumih, maskah za lase in kremah ter ostalih kozmetičnih izdelkih.

Gobe kot zaveznice proti staranju

Številne vrste gob naj bi imele koristi za kožo. Med drugim to to tudi Šitake, ki izvirajo iz Azije. Lepotna industrija še posebej raziskuje gobi Reishi in Chago. Reishi, ki je znana tudi kot »goba nesmrtnosti«, velja za čudežno sestavino na Japonskem, v Koreji in na Kitajskem, saj naj bi bila v pomoč pri suhi in dehidrirani koži, znakom staranja kože in rdečici.

Gliva Chaga je medtem bogata z antioksidanti in prav tako velja za veliko zaveznico proti znakom staranja, rdečici in zaščito proti zunanjim vplivom. Obe gobi sta cenjeni zlasti v Evropi in ZDA, kjer se dosti pojavljata tudi kot sestavini v kozmetiki.  

Koristi lisičk segajo tudi do lepote

Tudi druge gobe med drugim skrbno preučuje kozmetična industrija. Vse bolj si utirajo pot v številne lepotne izdelke tudi lisičke. Lisičke veljajo za bogate z vitamini in kalijem, ki je postal nepogrešljiv pri negi las. Ne gre spregledati niti šampinjonov, ki jih pogosteje najdemo na pizzah kot v kozmetiki. Toda tudi šampinjoni se zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov ponašajo s številnim prednostmi za kožo. Gobe lahko v prihodnosti še bolj spremenijo sestavo mnogih izdelkov v lepotni industriji, saj so tudi vir naravnega, kar botruje zanimanju ljubiteljev veganskih in ekološko usmerjenih produktov.