TO so razlogi, zakaj je ženskam težje shujšati kot moškim

TO so razlogi, zakaj je ženskam težje shujšati kot moškim (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2023

Nekaterim je hujšanje enostavno, drugim pa povzroča veliko težav. Mnogi menijo, da je hujšanje zahtevno in zdi se, da je nekoliko drugačno za moške kot za ženske. 

Tudi pri tem ne gre povsem posploševati, toda obstajajo biološki in čustveni razlogi, zakaj je hujšanje težje za ženske kot za moške. 

Zakaj je hujšanje za ženske težje?

Žensko telo je zasnovano tako, da skladišči več maščobe kot moško

Žensko telo »skladišči« več maščobe kot moško in to iz preprostega razloga, ker ženske dodatno maščobo potrebujejo za porod, proizvodnjo hormonov in dojenje. Zaradi razlik v telesni sestavi so ženske že od samega začetka v »slabšem« položaju, če želijo shujšati.

Nepredelana čustva ovirajo hujšanje

Kot je znano, so ženske bolj čustveno dojemljive za različne življenjske okoliščine. Ob vsakem čustvenem vzponu in padcu gre v tem primeru telo skozi nešteto hormonskih sprememb, zaradi česar je izguba maščobe in odvečnih kilogramov težja.

Ženske imajo manjšo mišično maso kot moški

Mišice so aktivna sestavina telesa in večja kot je mišična masa, prej se pozna tudi pri izgubi kilogramov. Ker imajo ženske načeloma manjšo mišično maso kot moški, postane hujšanje razmeroma počasnejši proces. Prav tako je moška presnova 3-10 odstotkov hitrejša od ženske.

Menopavza otežuje hujšanje

Med menopavzo ženske izgubijo še več mišične in kostne mase, kar poveča odstotek telesne maščobe. Poleg tega večkrat pride do telesnih sprememb, da se maščobne obloge na bokih in zadnjici zmanjšajo, medtem ko se trebušna maščoba poveča. Ženska postava se iz  postave »hruške« spremeni v postavo »jabolko«, saj moški hormoni, kot je testosteron, ki so prisotni tudi v ženskem telesu, po menopavzi postanejo bolj dominantni.

Napačna vadba

Pri hujšanju gre predvsem za zmanjšanje telesne teže in oblikovanje telesa z vadbo. V primerjavi z ženskami, imajo moški več mišične mase, ki jim pomaga, da brez večjega trudi v primerjavi z ženskami prej preoblikujejo svoje telo. Za povečanje mišične mase morajo ženske v vsakodnevno rutino vključiti več treninga za moč.

Ženske in številne družbene vloge

Nenazadnje pa pri vsem naštetem ne gre pozabiti na družbeni vidik žensk in vse vloge med katerimi številne dnevno preklapljajo. Ženske imajo pogosto veliko dela, saj hodijo v službo,  skrbijo za dom, družino, otroke in številne gospodinjske ter socialne obveznosti. Zato so večkrat bolj nagnjene k temu, da posežejo po priročnem prigrizku, ki morda ni zdrava izbira. Kadar so pod stresom ali ne znajo sproti predelati negativnih čustev, lahko pojedo tudi več nezdrave hrane. 

Opomba: Nasveti in predlogi, omenjeni v članku, so namenjeni le splošnim informacijam in se ne smejo jemati kot strokovni zdravniški nasveti. Pred začetkom kakršnega koli shujševalnega režima ali vadbe, se posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

Vir: foodfabulous