Zakaj je vadba pomembna za zdravje žensk? Svetuje športna trenerka Tjaša

Zakaj je vadba pomembna za zdravje žensk? Svetuje športna trenerka Tjaša (foto: Tjaša Babnik) Tjaša Babnik
31. 1. 2023

Ženske, tokrat se je športna trenerka Tjaša Babnik razpisala posebej za vas. 😉 Poskrbite za svoje zdravje! 

Vadba ima tako ali tako kar nekaj dobrih posledic na telo in zdravje, a tokrat se bomo osredotočili prav na zdravje žensk. Tjaša Babnik nam je povedala, zakaj bi morale ženske redno telovaditi in kako jim to koristi. 

"Vadba je veliko več od tega, kako izgledamo, predvsem pa ima veliko več opraviti z našim notranjim fizičnim in duševnim zdravjem.

Tako kot je higiena, kvalitetna prehrana, mentalno zdravje, počitek, spanje ključno za dobro počutje, se poleg vključuje tudi gibanje (vadba) - vse to lahko imenujem = skrb zase. 

Ni treba posebej poudarjati, da vadba ni pomembna samo za ženske, pomembna je za vse! Prevečkrat pa je povezana z estetskimi rezultati, namesto da bi nanjo gledali izključno kot na dejavnost, katera nam povzroča več veselja, zadovoljstva, dobrih občutkov in prinaša več samozavesti. Ne zaradi izgleda, temveč zaradi občutka. Vadba je veliko več od tega, kako izgledamo, predvsem pa ima veliko več opraviti z našim notranjim fizičnim in duševnim zdravjem. Lahko bi rekli, da so estetski rezultati stranski produkt doslednih, zdravih navad!

Športna trenerka Tjaša Babnik Tjaša Babnik

Športna trenerka Tjaša Babnik

Zlasti ženskam lahko vadba pomaga na številnih področjih, povezanih z zdravjem:

  • Menstruacija
  • Hormonska neravnovesja
  • Menopavza
  • Endometrioza
  • Nosečnost
  • Sladkorna bolezen
  • Telesne bolečine in bolečine
  • Krvni pritisk

Zdrav življenjski slog, ki vključuje dosleden režim vadbe, lahko podpira vse zgoraj našteto, za kar se pogosto misli, da predstavlja oviro za ženske, ko gre za vadbo in zdrav način življenja.

Kar se mene tiče, so vse ženske superženske! Nočem, da se tako zelo sprašujete o delovanju svojih teles, temveč želim, da jih opolnomočite in okrepite. Dobro znana metafora moje telo je tempelj je tisto, kar želim, da bi vse ženske živele in dihale. Želim, da spoštujete in negujete svoje telo, kot bi spoštovale vse vidike svojega življenja. In to ni samo skrb zase - to je bistvena potreba po ohranjanju zdravega in uravnoteženega načina življenja."

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku