7-dnevni izziv: Razstrupljanje od elektronskih naprav – 7 preprostih sprememb za več energije

7-dnevni izziv: Razstrupljanje od elektronskih naprav – 7 preprostih sprememb za več energije (foto: profimedia) profimedia
25. 6. 2018

Koliko časa dnevno preživite pred telefonskim, računalniškim ali televizijskim ekranom? Če bi natančno prešteli ure, bi se verjetno zamislili. Ta teden naj bo namenjen razstrupljanju od elektronskih naprav.

Novodobne službe in opravki od nas zahtevajo, da nekaj časa dnevno preživimo pred ekranom. To je neizogibno in nujno. Ta teden pa se bomo osredotočili na priložnosti, ki bi jih lahko preživeli brez elektronskih naprav in se zares sprostili ter napolnili baterije.

Kako bomo to naredili? Za začetek preštejte ure, ki jih preživite na telefonu ali drugi elektronski napravi, čeprav bi čas lahko izkoristili drugače. Nato sledite tedenskemu načrtu in vsak dan v urnik vpletite dobro navado, ki bo nadomestila strmenje v ekran.

Začnimo!

PONEDELJEK

Na začetku tedna bomo skušali poudariti, kolikokrat posežemo po telefonu, pa se tega sploh ne zavedamo. Dnevni izziv je sledeč: Vedno, ko boste v roke prijeli telefon, hkrati naredite tudi eno od dobrih navad. Izberite med požirkom vode in med tem, da naredite 5 počepov ali trebušnjakov. To počnite cel dan in beležite, kolikokrat ste pogledali na telefon, ko niste imeli nujnega klica ali sporočila.

V nadaljevanju bomo skušali številko zmanjšati in jo nadomestiti s koristnimi navadami.

TOREK

Aktivni odmori omogočajo, da bolj zbrano nadaljujete z delom in naloge opravite bolje, kot bi jih sicer. Zato službene odmore ali proste trenutke med opravki ne preživite pred ekranom. Namesto tega se odpravite na kratek sprehod ali skodelico kave s sodelavcem. Lahko naredite tudi nekaj kratkih vaj ali se preprosto sprostite in globoko dihate.

Naučite se kratke minute izkoristiti za nabiranje nove energije in “počivanje oči”, kar se bo poznalo pri boljši produktivnosti.

SREDA

Skušali bomo odstraniti priložnosti, ki vas spodbujajo k uporabi telefona in računalnika. Že zjutraj telefon pospravite v torbo (ali v omarico ali predal), kjer naj ostane, dokler ga zares ne boste potrebovali. Ko boste opravili klic, sporočilo ali drugo nujno zadevo, ga pospravite nazaj. Če ga ne boste imeli stalno pri roki in morali vložiti nekaj truda, boste manj verjetno posegli po njem iz navade.

Podobno naredite z računalnikom. Kadar je le mogoče, se zadržujte v prostorih, kjer nimate elektronskih naprav ali zunaj v naravi.

ČETRTEK

Čas je za nov hobi! Takšen, pri katerem boste morali telefon pustiti doma ali zaklenjenega v omarici. Prav iz tega razloga se mnogi zatečejo k športu, saj se z gibanjem sprostijo in naberejo novih moči.

Pomislite, kaj radi počnete. Za nov konjiček lahko izberete katerokoli aktivnost, ki ne bo zahtevala pomoči elektronskih naprav. Da boste stvar olajšali, vse naprave pustite v drugem prostoru, vključno s pametnih telefonom. Za začetek naj hobi traja vsaj 30 minut, nato pa čas po potrebi podaljšujte. Ko vam bo postalo udobno tudi, če ne boste vsak trenutek vedeli, kaj se dogaja na družbenih omrežjih, telefona ne boste potrebovali pri drugih dnevnih opravkih.

PETEK

Naredite načrt za prihodnjo uporabo elektronskih naprav. Načrtujte, koliko ur dnevno morate sedeti pred ekranom, saj vam tako določa služba ali opravki. Potem premislite, kdaj si doma radi vzamete čas za telefon in televizijo (na primer zvečer, ko gledate poročila). Prištejte še to. Preostali čas pa naj bo namenjen drugim aktivnostim, kjer se boste zares sprostili.

Ta dan skušajte čim več stati in se premikati. Kadarkoli lahko sedenje nadomestite s stoječim položajem ali hojo, to storite.

SOBOTA

Danes je na sporedu zabavni večer brez telefonov, televizije ali računalnika. Je to sploh mogoče? Seveda je, če imate trdno voljo in ste pripravljeni narediti korak naprej.

Obvestite prijatelje, da prirejate večer ali izlet, na katerem velja eno pravilo: nihče ne sme uporabljati elektronskih naprav. Odpravite se na sobotni oddih v naravo, pomerite se v družabnih igrah, naredite piknik, pripravite večerjo po novem receptu … Zagotovo veste, kako lahko razveselite prijatelje. Naj bodo takšni večeri večkrat na sporedu.

NEDELJA

Vzemite si čas za razvajanje. Ne potrebujete veliko denarja ali potovanja, to lahko naredite doma ali v svoji okolici. Pripravili smo nekaj idej, na seznam pa dodajte še svoje:

 • pripravite dišečo kopel in dodajte pomirjujočo dišavo sivke
 • pobrskajte po seznamu knjig, ki jih niste prebrali, pa ste si obljubili, da boste pokukali vanje
 • preizkusite nove recepte in presenetite z zdravimi slastnimi obroki
 • privoščite si masažo (ali za to prosite partnerja)
 • pojdite plavat in razgibajte celo telo
 • naspite se
 • izvajajte jogo, meditacijo ali drugo aktivnost, ki vas bo sprostila
 • dan preživite zunaj na soncu v dobri družbi
 • oglejte si predstavo ali koncert (ker se ne spomnite, kdaj ste se nazadnje udeležili takšnega dogodka)

Prosti čas lahko izkoristite tudi za preizkušanje novih receptov

Ker je zabavneje v družbi, v kuhinjo povabite še koga in skupaj pripravite ...

Gratinirane testenine z weekend skušo

Priprava:

 • 2 žlici oljčnega olja
 • 2 stroka narezanega česna
 • 1 vejica timijana
 • 400 g sesekljanih paradižnikov
 • 250 g Delamaris Weekend skuše z zelenjavo
 • 1 žlička soli
 • 1 žlička mletega popra
 • 70 g blitve
 • 350 g polnozrnatih testenin
 • 200 g mocarele
 • 1 vejica origana

Testenine pecite pri 220 stopinjah Celzija približno 15 minut oziroma tako dolgo, da je jed hrustljavo zapečena.

Priprava:

Recept je za Delamaris pripravil Jernej - Jernej Kitchen

Ste se že preizkusili v teh izzivih?

Potem pa kar v akcijo!

7-dnevni izziv: Kako brez strogih diet poskrbeti za fit telo? Sledite 7 preprostim korakom

7-dnevni izziv: Vse se začne z majhnimi spremembami – 7 jutranjih navad, ki bodo spremenile dan