7-dnevni izziv: Vse se začne z majhnimi spremembami – 7 jutranjih navad, ki bodo spremenile dan

7-dnevni izziv: Vse se začne z majhnimi spremembami – 7 jutranjih navad, ki bodo spremenile dan (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2018

Če boste dan začeli tako, imate več možnosti, da boste tudi v nadaljevanju sprejemali boljše odločitve. Zato bomo ta teden vsako jutro začeli z majhnimi spremembami. Ste z nami?

Ker vemo, da moramo s spremembami začeti počasi in jih pridno utrjevati, da bodo nekoč postale dobre navade, smo jih razporedili po dnevih.

Vsaka od njih vam bo vzela le nekaj minut in poskrbela za boljše zdravje ter organiziran dan.

PONEDELJEK

Začeli bomo pri jutranji rutini. Zakaj bi se sploh trudili z vzpostavljanjem rutine? Ker boste prihranili veliko slabe volje in dan začeli polni energije. To se bo odražalo na vaši produktivnosti in splošnem počutju.

Zato bomo danes poskrbeli za:

  • Časovno stisko - budilko danes in v naslednjih dneh nastavite 15 minut prej in se tudi v posteljo odpravite prej kot običajno. Pomembno je namreč, da se dan ne začne s hitenjem. Tako boste imeli čas, da v miru spijete skodelico kave in opravite jutranje rituale.
  • Zalogo energije - od danes naprej se vsako jutro, takoj ko vstanete iz postelje, postavite pred okno in ujemite prve sončne žarke oz. svež zrak. Ob tem naredite te preproste vaje: predklon, izpadni korak, kroženje z boki in rokami. Nato si pripravite slasten zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo do kosila.
  • Izogibanje elektronskim napravam. Telefon vzemite v roke šele, ko se odpravite skozi vrata.
TOREK

Na dan se pripravite tudi mentalno in poskrbite, da bodo vaši možgani zbujeni in v polnem pogonu, ko prispete na delovno mesto ali greste po opravkih.

Odprite rokovnik, če ga uporabljate, sicer pa preprosto razmislite, katere zadolžitve vas čakajo danes. Razporedite jih po vrstnem redu glede na pomembnost in določite, s katerimi se boste začeli ukvarjati takoj. Preverjanje elektronske pošte in podobne opravke, ki v resnici niso zelo nujni, pustite za pred ali po malici.

Iščete ideje za slastne malice. Eno boste našli TUKAJ.

Razmislite in si postavite nekaj ciljev, ki jih želite danes doseči. Vendar se omejite na tri.  Ti so lahko čisto preprosti, na primer, da si boste vzeli prosti čas za hobi ali delo pustili v službi.

SREDA

Že večer prej poskrbite, da boste v posodi s sadjem imeli dovolj limon in si zjutraj pripravite vodo z limono. Ta na prazen želodec pomaga pri razstrupljanju telesa, dvigne nivo energije in spodbudi presnovo. In potem s tem ritualom nadaljujte vsako jutro. Preverite 10 razlogov, zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z limono.

ČETRTEK

Pravilno vstanite iz postelje. Pazite na svojo hrbtenico in vstanite takole: prevalite se na bok in se počasi dvignite v sedeč položaj, pri čemer zravnate hrbet.

Ko vstanete, si vzemite nekaj kratkih minut za sproščujočo aktivnost (zmasirajte si stopala, prižgite dišečo svečo, preberite stran v knjigi …). Odločite se, da boste danes skušali ostati mirni v vseh situacijah in se čimbolj izogniti stresu.

PETEK

Napolnite plastenko z vodo. To storite že zjutraj, ko pridete v službo, med malico, pred odhodom domov, med popoldanskimi aktivnostmi … Takoj, ko spijete zadnji požirek, si natočite nove tekočine.

SOBOTA

Ne glede na to, ali ste jutranji ali večerni telovadci, če vam čas dopušča, že dopoldne opravite trening. Ne prestrašite se, nič težje ne bo, kot če bi se ga lotili zvečer. Če imate dovolj časa, najprej pozajtrkujte in se dobro hidrirajte. Potem pa v akcijo!

Preizkusite lahko tudi ta trening.

Ali pa naj bo trening takšen, kot ga opravite običajno. S tem boste uživali kar nekaj prednosti:

  • Imeli boste manj težav z načrtovanjem in vrivanjem vadbe med opravke čez dan.
  • Privoščili si boste obilen zajtrk, kar bo spodbudilo vaš metabolizem. Tako boste v celem dnevu porabili več kalorij, kot bi jih sicer.
  • V vročih dneh boste vstopili v sveže vreme in se sprostili v naravi.
NEDELJA

Je to vaš prost dan? Čeprav je misel na spanje do kosila mamljiva, se zbudite ob zgledni uri in izkoristite dan. Tako ne boste porušili ritma spanja in se tudi v ponedeljek počutili odlično. Ostalo vam bo več časa za aktivnosti, ki vas veselijo.

Potrudite se, da boste danes pri vsakem obroku in prigrizku izbrali najmanj eno zdravo sestavino. To vas bo spodbudilo h kuhanju doma in pripravi bolj zdrave hrane.

Dodaten namig

Vikend izkoristite za pripravo obrokov za prihajajoči teden. Ena izmed ključnih ovir do bolj zdravega življenja je prav pomanjkanje načrtovanja.

Kaj lahko pričakujete, če boste načrtovali in pripravljali vnaprej? Veliko lažje se boste držali novega cilja, predvsem pa veliko lažje začeli. A tega ne počnite brezglavo. Upoštevajte obveznosti v tednu, ki prihaja, pomagajte si tudi s koledarčkom službenih in osebnih obveznosti.

Lahko pa se preizkusite v TEM 7-dnevnem izzivu: Kako brez strogih diet poskrbeti za fit telo? Sledite 7 preprostim korakom 

Ali ste vedeli

Ribe sodijo med zdravo hrano, ker predstavljajo bogat naravni vir

  • kalcija in
  • omega-3 maščobnih kislin ter
  • vsebujejo mnogo zdravju pomembnih vitaminov in mineralov.

Prisotnost omega-3 maščobnih kislin zmanjšuje verjetnost nastanka srčnožilnih obolenj, saj ugodno vplivajo na nevaren in koristen holesterol. Kalcij spada med minerale, katerih vnos je pomemben v kateremkoli obdobju našega življenja. V otroštvu pomaga pri izgradnji močnih kosti in preprečuje nastanek rahitisa, v odraslem življenju pa pomaga vzdrževati njihovo moč in gostoto ter preprečuje razvoj osteoporoze.

Da lahko telo normalno absorbira kalcij je nujen vnos vitamina D, ki pa ga je v ribah tudi veliko. Vitamin D ima pomembno vlogo še pri ohranjanju imunskega sistema, izločanju in uravnavanju inzulina v trebušni slinavki, uravnavanju krvnega pritiska, aktivnosti mišic in delovanju možganov. Ribe vsebujejo tudi vitamina B in E, so večinoma manj kalorične in lažje prebavljive, zato jih povsod vključujejo med priporočeno zdravo hrano in nemalokrat so sestavina najrazličnejših diet.

Že pripravljene ribje dobrote Delamaris upoštevajo smernice sodobnega prehranjevanja in zasledovanja zdravja tudi s tem, da ne vsebujejo konzervansov in glutena, ki nekaterim ljudem povzročajo različne zdravstvene težave.

Se nam še niste pridružili?

Vabljeni, da se pridružite danes. Prijavite se na Aktivni izziv – zdrav kot riba. Skupaj bomo postavili temelje zdravemu načinu življenja in vstopili pripravljeni v najtoplejši letni čas.

Pripravili smo 28-dnevni fitnes izziv in tedenske izzive za še boljši rezultat. V prvem delamo red v kuhinji. Saj veste, boljšemu počutju in vsem zastavljenim ciljem se lahko približate že z majhnimi spremembami in zmagami. V drugem bomo poskusili polepšati naša jutra.

Vse prijavljene čakajo super nagrade!

Vsak teden bomo podelili štiri pakete odličnih rib Delamaris brez aditivov in glutena - tri bomo izbrali med vsemi prijavljenimi, enega v nagradni igri, ki bo potekala na Facebook strani Aktivni.

Nekoga izmed vas pa ob koncu velikega izziva čaka še super nagrada - letna zaloga ribjih izdelkov Delamaris (365 različnih izdelkov).

Tedenski nagrajenci