8 / 10
4. Industrijsko predelana olja
Izogibajte se repičnemu, sončničnemu, sojinemu in koruznemu olju ter olju žafranike. Ta so običajno zelo kemično obdelana, pogosto gensko spremenjena in vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 6 (ne zamenjujte jih z dobrimi omega 3), zaradi katerih so potencialni povzročitelji vnetij. Takšna olja so povezana z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in debelost.
Brez slabe vesti uporabljajte organsko hladno stiskano olivno olje, tudi za kuhanje, kokosovo olje v zmernih količinah za cvrtje pri visokih temperaturah ter olje makadamije, laneno in bučno olje za solatne prelive.
Tekst: Nina Pretnar. Iz revije Elle. Za splet priredila: Sanja Macur
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem