Pozor! 10 nepričakovano nezdravih živil

3. 2. 2017
Deli
8 / 10
Profimedia

4. Industrijsko predelana olja

Izogibajte se repičnemu, sončničnemu, sojinemu in koruznemu olju ter olju žafranike. Ta so običajno zelo kemično obdelana, pogosto gensko spremenjena in vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 6 (ne zamenjujte jih z dobrimi omega 3), zaradi katerih so potencialni povzročitelji vnetij. Takšna olja so povezana z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in debelost.

Brez slabe vesti uporabljajte organsko hladno stiskano olivno olje, tudi za kuhanje, kokosovo olje v zmernih količinah za cvrtje pri visokih temperaturah ter olje makadamije, laneno in bučno olje za solatne prelive.


Tekst: Nina Pretnar. Iz revije Elle. Za splet priredila: Sanja Macur

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?