10 razlogov, da bi si morale vsako jutro privoščiti toplo vodo z limono

10 razlogov, da bi si morale vsako jutro privoščiti toplo vodo z limono (foto: profimedia) profimedia
18. 5. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ta preprost 'zvarek' so za krepitev zdravja priporočali že pri starodavnem zdravilstvu - ayurvedi. Preberite, zakaj je ta kombinacija tako blagodejna za naše telo in jo že jutri vključite v svojo jutranjo rutino.

1. Krepi imunski sistem

Limona je kot že vsi vemo, polna vitamina C, ki pomaga v boju proti virusom in krepi imunski sistem. Poleg tega vsebuje tudi kalij, ki nadzoruje krvni tlak in deluje proti vsem vrstam okužb. Limona je odlična tudi v boju proti astmi in drugimi boleznimi dihal. Vitami C pa med drugim telesu pomaga pri absorbciji železa v telo.

2. Je odličen antioksidant

Vnos te magične kombinacije čisti telo strupov in preprečuje nastanek in razvoj rakotvornih, anomalnih celic v telesu.

3. Čisti kožo od znotraj

Voda z limono deluje kot antioksidant, s katerimi telo čisti proste radikale, ki mu škodujejo. To zagotovo vpliva na stanje kože, ki je dnevno izpostavljena številnim zunanjim vplivom. Odlično deluje v boju proti bakterijam, ki povzročajo akne in staranje kože, ob enem pa tudi obnavlja kožo.

4. Ureja prebavo

Limonina kislina ima pozitiven učinek na prebavo, saj preprečuje nastajanje želodčnih težav in uravnava kislino v želodcu. Je tudi odličen zaveznik proti napenjanju in zgagi. Limonina voda čisti jetra in ima antiseptične lastnosti in črevesje očisti vseh toksinov, ki se nalagajo v njem.

5. Uravnava PH vrednost v telesu

Limona namreč kljub svoji kislosti v našem telesu deluje bazično in predstavlja odlično sredstvo za alkalizacijo in uravnovešenje celotnega organizama.

6. Pomaga pri izgubi kilogramov

Limonin sok vsebuje pektin in polisaharid, ki zmanjšujeta željo po hrani. Popijte kozarec tople vode z limono takoj zjutraj, saj bo poskrbel, da bo občutek sitosti trajal nekoliko dlje, poleg tega pa bo tudi pripomogel, da se hrana hitreje prebavi.

7. Pomaga pri boljšem razpoloženju

Ko v telo na prazen želodec vnesemo vitamin C, ta na telo deluje kot naravno poživilo, ki izboljšuje razpoloženje, prebudi telo in pomaga v boju proti depresiji, anksioznosti in stresu.

8. Obnavlja kožne celice

Voda z limono ima zelo dober učinek na našo kožo, saj ji pomaga pri celjenju ran ter vsesplošni regeneraciji. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti, je ta jutranja pijača tudi odličen borec proti okužbam ran in opeklinam.

9. Je odličen diuretik

Kozarec vode zjutraj odlično navlaži telo in obnovi preko noči izgubljene tekočine ter s tem ponovno vzpostavi ravnovesje v telesu. Dehidracija namreč lahko povzroči utrujenost, lenobo in padec imunskega sistema, ki lahko vodi v zaprtje, visok krvni tlak, nespečnosti in druge zdravstvene tegobe.

10. Poskrbi za svež zadah

Voda z limono odlično izpira usta in preprečuje razvoj bakterij, ki v ustih povzročajo slab zadah.

Preberite še: Limono uporabite kot zdravilo in lepotilo