10 zgodnjih znakov demence na katere bi morali biti pozorni

10 zgodnjih znakov demence na katere bi morali biti pozorni (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2023

Demenca ne vpliva zgolj na pozabljivost, temveč na širok spekter simptomov, ki posamezniku otežujejo sposobnost razmišljanja, komunikacije z drugimi in druge vidike normalnega življenja.

Da oseba prejme diagnozo demence, mora običajno doživeti več simptomov, ki so dovolj resni, da motijo njeno vsakdanje življenje.

Kateri so tipični znaki zgodnje demence?

Izguba spomina

Veliko ljudi s staranjem pogosteje pozablja, vendar pa se običajno lahko pozneje spomnijo informacij, če je njihova izguba spomina povezana s starostjo in ne z demenco. Izguba spomina je pogost simptom demence. Oseba z demenco si morda težko prikliče v spomin informacije, ki jih je nedavno izvedela. Prav tako pozablja kam je kaj dala, imena družinskih članov in podobne vsakdanje stvari.  

Težave pri načrtovanju ali reševanju problemov

Oseba z demenco bo morda težko sledila načrtu kot je na primer upoštevanje recepta med kuhanjem ali sledenjem navodilom med vožnjo. Prav tako lahko postanejo večji izziv tudi »vsakdanji« problemi, kot je na primer plačilo računov, nakup v trgovini.  

Težave pri opravljanju poznanih nalog

Nekdo, ki se sooča z demenco bo imel verjetno težave pri dokončevanju nalog, ki so sicer poznane. Na primer, spreminjanje nastavitev na televiziji, upravljanje računalnika, kuhanju čaja ali priti na znano lokacijo.

Zmeda glede časa ali kraja

Demenca lahko oteži presojo minevajočega časa. Ljudje lahko tudi pozabijo, kje so, kako so prišli tja in zakaj. Morda jim je težko razumeti dogodke v prihodnosti ali preteklosti in imajo težave z datumi.

Problem pri razumevanju vizualnih informacij

Vizualne informacije so lahko za osebo z demenco težavne. Težavo ji predstavlja branje, oceniti razdalje ali ugotoviti razlike med barvami. Lahko je včasih vozila ali kolesarila, toda kar naenkrat tega ne zmore več in se večkrat tudi izgubi.

Težave z govorom ali pisanjem

Oseba z demenco se lahko težko vključi v pogovore. Morda pozabi, kaj govori ali kaj je rekel nekdo drug, in težko sledi pogovoru. Ljudje lahko tudi ugotovijo, da se je poslabšala njihova slovnica.  

Izguba stvari

Posameznik z demenco se morda ne bo mogel spomniti, kje je pustil vsakdanje predmete, kot so daljinski upravljalnik televizorja, telefon, denarnico ali ključe.  

Slabo presojanje ali sprejemanje odločitev

Osebi z demenco je lahko težko razumeti, kaj je pošteno in razumno. To lahko pomeni, da plača preveč za stvari ali kupi stvari, ki jih ne potrebuje. Nekateri ljudje z demenco tudi posvečajo manj pozornosti osebni higieni in svojemu videzu.

Umik iz družbenih dejavnosti

Oseba z demenco lahko postane nezainteresirana za druženje z drugimi ljudmi tako doma kot tudi službi. Lahko se umakne in preneha govoriti z drugimi. Prav tako se dostikrat preneha ukvarjati s hobiji, športom ali dejavnostmi z drugimi ljudmi.

Sprememba osebnosti in razpoloženja

Posameznik z demenco lahko doživi nihanje razpoloženja ali spremembe osebnosti. Zlahka lahko postane razdražljiv, zaskrbljen, napet in depresiven.  

Kdaj se obrniti na zdravnika?

Za osebo, ki doživlja več tovrstnih simptomov ali jih opazi pri ljubljeni osebi, je dobro, da se pogovori z zdravnikom. Po mnenju Združenja za Alzheimerjevo bolezen je mit, da se kognitivno delovanje vedno poslabša, ko se človek stara. Medtem ko je manjša pozabljivost lahko normalen del procesa staranja, lahko drugi simptomi pričnejo krepko vplivati ​​na človekovo vsakdanje življenje. Pri tem lahko med drugim zdravniki in drugi strokovnjaki nudijo ustrezno podporo.

 
Vir: healthline