11 nasvetov kako imeti zdravo in srečno vagino

11 nasvetov kako imeti zdravo in srečno vagino (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ja, tudi na zdravje vagine je treba paziti ...

1. Uporaba kondomov

Seveda veste, da je kondom odlično zaščitno sredstvo pred nezaželeno nosečnostjo in spolnimi boleznimi, a je tudi odličen pripomoček, da ohranite zdrav pH, tako da se zdrave bakterije obdržijo. To je zelo pomemben podatek, saj se boste tako izognili marsikaterim nepotrebnim vnetjem in nevšečnostim.

2. Trening

Keglove vaje ali vaje mišic medeničnega dna krepijo dve krožni mišici, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine. Vaje vključujejo stiskanje teh mišic, kar omogoča vrnitev tonusa mišicam žensk po porodu, zadrževanje urina pri starejših ženskah, obenem pa tudi krepitev užitkov v spolnosti. Obstaja tudi aplikacija, ki vas spomni na trening medeničnega dna.

3. Vzljubite grški jogurt

Pravi grški jogurt je narejen le iz mleka in živih aktivnih kultur in pomaga pri dvigu dobrih bakterij v telesu, tudi v vagini. Pazite le, da ne kupujete jogurtov, ki vsebujejo sladkor.

4. Redni pregledi

Hodite na redne preglede vsaj na dve ali tri leta in seveda med nosečnostjo. A takoj ko imate težave, tudi če le sumite o težavah – pojdite k zdravniku, pa čeprav le na pogovor. Mlade ženske, ginekologa ali ginekologinjo lahko vprašate vse, kar želite, seveda o spolnosti in spolnih organih.

5. Previdno na kolesu

Ženske imajo velikokrat težave, če zelo veliko kolesarijo, zato strokovnjaki priporočajo uporabo podloženih kolesarskih hlač. Zelo pazljivo izberite tudi kolesarski sedež, saj je od njega močno odvisno vaše počutje.

6. Recite ne ...

pretiranemu prhanju. Vagina se v resnici čisti sama, zato je nikar preveč ne umivajte. Ne uporabljajte nobenih mil, saj boste tako le uničili naravni pH. Pri mnogo ženskah se ravno zaradi pretirane higiena neprestano pojavljajo vnetja nožnice.

7. Podmažite

Včasih se enostavno zgodi, da je vagina presuha, pa čeprav smo vzburjeni. To se lahko zgodi, če jemljemo zdravila, po porodu, pred menstruacijo, ko smo v stresu, skratka, ne skrbite in raje podmažite, da ne pride do kakšnih poškodb.

8. Previdno z antibiotiki

Antibiotiki so še ena od stvari, ki lahko uničijo dobre bakterije, ki vas varujejo pred vnetji. In če nimate druge izbire, potem jejte grški jogurt.

9. Zavedajte se vrstnega reda pozicij med seksom

Pazite, da med različnimi pozami menjate kondom – na primer med vaginalnim in analnim seksom obvezno zamenjajte kondom, saj lahko pride do resnih vnetij in obolenj.

10. Bombažno perilo

Čipkasto perilo je krasno, rdeče zapeljivo, a vaša vagina bi vedno izbrala bombaž. No, saj večina perila ima na prehodu bombaž, a vseeno pazite, da kupujete zares dobro bombažno perilo, saj to diha in vpija vlago.

11. Zmerno z milom

Naša koža ima pH 5,5, intimni predeli pa le 3,3, torej kislo. To pa zato, da prepreči razvoj škodljivih mikrobov ter hkrati omogoči semenčicam, da preživijo na poti do jajčeca. Z uporabo neprimernih sredstev za umivanje se pH ravnovesje poruši in se vzpostavi okolje, kjer se lahko razvijejo mikrobi in bakterije. Zato uporabljajte le sredstva, ki so namenjena izrecno umivanju intimnih predelov, pa še ta le redko. Mnogo ginekologov pa celo svetuje, da umivanje s kakršnim koli milom povsem opustite in za nego uporabljate zgolj vodo.

Foto: Shutterstock