2 tipa maščobe na trebuhu (in kateri je bolj nevaren)

2 tipa maščobe na trebuhu (in kateri je bolj nevaren) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2022

Ste vedeli, da obstajajo različni tipi maščobe? Na predelu trebuha lahko najdemo 2 tipa maščobe. Preverite, kako ju prepoznati in kateri tip je bolj nevaren.

Podkožna maščoba

Kot že ime pove, se podkožna maščoba nahaja pod kožo. Gre za maščobo, ki je mehka. Kadar se gibamo, lahko opazimo podkožno maščobo, kako se premika in "trese". Poleg trebuha jo lahko najdemo tudi v rokah in nogah. Ženske imajo načeloma več podkožne maščobe kakor moški. 

Dobra novica je, da je podkožna maščoba manj nevarna, kakor viscelarna. Predstavlja manjše tveganje za različne bolezni.

Viscelarna maščoba

Viscelarna maščoba se nahaja bolj v notranjosti telesa. Gre za maščobo, ki jo najdemo okoli organov, kot so ledvice, jetra in trebušna slinavka. Te vrste maščobe ne najdemo v udih, bolj pogosta pa je pri moških, kakor pri ženskah. Pri ženskah se pogosteje pojavi po menopavzi.

Pogovorno ji nekateri pravijo kar "nevarna maščoba", saj predstavlja večje tveganje za nastanek bolezni, kakor podkožna maščoba. Viscelarna maščoba je denimo tesno povezana z nastankom inzulinske rezistence, ki lahko vodi v sladkorno bolezen. Prav tako pa to obliko maščobe povezujemo še s številnimi drugimi boleznimi.

Vsaka maščoba lahko ogroža naše zdravje, če jo je preveč. A je viscelarna maščoba v splošnem veliko bolj ogrožujoča za naše zdravje.