4 dejavniki, ki so krivi za maščobne obročke okrog trebuha (in kako lahko ukrepate)

4 dejavniki, ki so krivi za maščobne obročke okrog trebuha (in kako lahko ukrepate) (foto: profimedia) profimedia
2. 12. 2018

Zagotovo je v vašem življenju prisoten vsaj eden od naslednjih dejavnikov, ki ga skušajte čim prej odpraviti, če se želite znebiti maščobe okrog trebuha.

Neuravnovešen spalni ritem

Če spite premalo in se v posteljo odpravljate ob vedno drugi uri, imate večje možnosti, da boste okrog trebuha pridobili maščobo. Pred njo niso varni niti tisti, ki spijo preveč. Preveč ali premalo spanja se odraža po želji po enostavnih ogljikovih hidratih, kot so sladkor, glukoza, fruktoza, med, marmelade, želeji, bonboni in čokolade, sladoled, pudingi, žitarice s sladkorjem, večina konzervirane hrane ... Poleg tega nereden spalni ritem poruši ravnovesje hormonov, ki skrbijo za občutek lakote in sitosti, zato boste verjetneje pojedli več, kot bi sicer.

Spalni ritem lahko uredite z večerno rutino, ki bo telesu ob pravi uri sporočila, da se bliža čas za nočni počitek. Ta naj zagotovo vsebuje:

Nekaj sproščujočega. Pol ure ali eno uro (odvisno, koliko časa imate) počnite nekaj, kar vas sprošča. To je idealen čas, da se ob skodelici čaja posvetite branju knjige. Privoščite si kopel, naredite nekaj preprostih vaj joge, pojdite na sprehod ...

Toplo (in ne vročo) prho, nego obraza in ustne votline.

Kozarec vode tik pred spanjem.

Pregled jutrišnjega dneva, da lahko skrbi in negativne misli pustite v rokovniku in jih ne nesete s seboj v posteljo.

Ne potrebujete pa elektronskih naprav, ki jih izključite najmanj 30 minut pred spanjem.

V vašem dnevu je preveč stresa

Vsi se vsak dan soočamo z določeno stopnjo stresa, vendar to ni zaskrbljujoče, dokler ta ne začne obvladovati vašega življenja ali ga ne odpravite sproti. Kronični stres podobno kot sladkor v telesu sproži vnetja. Maščobne celice na trebuhu reagirajo na kortizol (stresni hormon) in nekatere druge beljakovine, ki jih ustvari pretiran stres. Celice pričnejo rasti, kar občutite kot povečanje teže oziroma maščobne obloge.

Če težavo želite odpraviti, najprej najdite vzrok stresa. Ko ga boste odkrili, boste vedeli tudi, kako ga odpraviti. V načrt zagotovo vključite nekaj, kar vas pomirja in sprošča. To je lahko hobi, športna aktivnost ali čas s kosmatincem. Ne bo škodovalo, če boste vsak dan določili uro, ki jo boste preživeli brez elektronskih naprav in se redno ukvarjali s športom, saj se z gibanjem sproščajo t. i. hormoni sreče, ki bodo poskrbeli za dobro počutje.

Ne jeste dovolj vlaknin

V črevesju sta med drugim prisotni tudi dve vrsti bakterij, ki določata telesno težo. Znanstveniki so uspeli dokazati, da imajo ljudje s suho postavo več ene vrste bakterij, prekomerno težki pa več druge vrste bakterij. Če zaužijete vlaknine, bodo te razpadle v kratke verige maščobnih kislin, ki bodo nahranile bakterije, ki so v večini prisotne pri suhih ljudeh.

Verjetno že veste, kaj morate storiti, če ste se prepoznali v opisani težavi? Kuhinjo založite z živili, ki vsebujejo veliko vlaknin (te bodo tudi pregnale občutek lakote za dlje časa):

  • polnozrnate žitarice, na primer ječmen, koruza, rjavi riž

  • polnozrnate testenine in kosmiči

  • sadje (suho sadje, jagodičje, jabolka, hruške, pomaranče)

  • zelenjava (brokoli, špinača, korenje, zelje, grah, fižol, čičerika)

  • mandlji, lanena semena, arašidi, soja
Ne uživate probiotikov

Ko je črevesje v neravnovesju, vam primankuje dobrih bakterij, kar se pokaže v maščobi okrog trebuha in večji številki na tehtnici. Če želite spet vzpostaviti ravnovesje, se držite prehrane z malo ali nič sladkorja in se prepričajte, da uživate dovolj probiotikov.

Katera živila so naravno bogata s probiotiki?

Probiotični jogurt je eno izmed najbolj probiotično bogatih živil, še posebej, če je domač. Ko ga kupujete, nujno preberite oznake, ker lahko industrijski vsebujejo veliko koruznega sirupa ter umetnih sladil in ojačevalcev okusa. Tako predelani in obdelani probiotični jogurti so na koncu približno tako koristni za telo kot sladoled.

Kefir je živilo, podobno jogurtu, bogato z mlečnokislinskimi in bifidus bakterijami, pa tudi z antioksidanti.

Kislo zelje ni bogato le s probiotiki, temveč tudi z vitamini A, B, E in C. Pomaga tudi lajšati simptome alergij.

Probiotiki so pogosto dodani temni čokoladi z visokim odstotkom kakava. Preberite etiketo, ko jo kupujete!