4 opomniki za vse, ki delate od doma (še vedno pazite na svoje zdravje!)

4 opomniki za vse, ki delate od doma (še vedno pazite na svoje zdravje!) (foto: profimedia) profimedia
23. 10. 2020

Tudi ko delate od doma, ne pozabite poskrbeti za svoje zdravje. Morda ste varnejši pred virusom, a so tu druge težave. 

HIDRACIJA

Na delu morda s seboj nosite steklenico z vodo, doma pa to ni potrebno, saj imate kozarec. Na žalost to pomeni, da verjetno spijete manj. Zato tudi v domači pisarni poleg računalnika vedno hranite steklenico z vodo ali kozarec, ki naj bo vedno poln (nalijte vodo takoj, ko spijete zadnji požirek). 

S tem boste med drugim poskrbeli, da ne boste stalno hodili do hladilnika, saj dehidracijo pogosto zamenjamo za lakoto. 

NAČRTUJTE OBROKE

Ker delate od doma, se zdi nesmiselno, da bi obroke še vedno načrtovali v naprej, saj imate vedno čas za kuhanje. A če tega ne boste storili, se bo kaj kmalu zgodilo, da boste stalno grizljali čokolado in druge nezdrave prigrizke, pojedli manj sadja in bo kosilo narejeno na hitro, saj pravzaprav ne boste lačni. 

Imunski sistem bo zagotovo močnejši, če ga boste preskrbeli z vsemi vitamini, ki jih potrebuje. Zato si že zjutraj pripravite zdravo malico za kasneje in razmislite, kaj boste kuhali. 

GIBAJTE SE

Ko doma sedite pred računalnikom, je v vašem dnevu polovico manj gibanja, kot če bi odšli v službo, se vzpeli po stopnicah, se s kolesom odpravili po opravkih ... 

Zato je še pomembneje, da sami poskrbite za dovolj gibanja. Kaj to pomeni? Zadajte si cilj, da se gibate čisto vsak dan. Včasih naj bo to krajši sprehod na svežem zraku, drugič vadba, ki jo opravite zunaj ali notri. Štejejo tudi vsi vzponi na bližnje hribe, kolesarjenje z družino, nabiranje kostanja, vrtnarjenje ...

NE POZABITE SE DRUŽITI!

Delo od doma žal odnese skodelice kave s prijatelji in sodelavci, popoldanska druženja in podobno. Ne glede na situacijo (tudi kadar je druženje omejeno), vsak teden načrtujte čas s svojimi bližnjimi - naj bo to preko videoklica ali v živo. Ne dovolite, da bi začeli čutiti osamljenost in pomanjkanje socialnih stikov.