5 korakov do boljše prebave

28. 3. 2017
Deli
5 korakov do boljše prebave (foto: Profimedia)
Profimedia

Neprebavljena hrana ustvari strupene stranske produkte, ki dražijo črevesno steno in povzročajo povečano propustnost. Strupi tako preidejo skozi sluznico v kri, zaradi česar pride do odziva protiteles. Rezultat? Vnetja, alergijske reakcije in občutljivost na hrano. Zato poskrbite za dobro prebavo.

1. korak

Pravilno žvečenje. To je osnovo pravilo za izboljšanje prebave. Z žvečenjem prebavnemu traktu olajšamo delo, preprečimo napihnjenost in vetrove.

2. korak

Občasno si privoščite napitek z jabolčnim kisom. Ali dan s postenjem.

Previdno: če imate bolezni prebavil ali druga stanja, kjer lahko kislost povzroči dodatne težave. Previdno tudi, če imate okužbo z glivicami rodu Candida.

Več: Kako ugotovite povečano prisotnost kandide?

3. korak

Vlaknine. Še posebej iz zelenjave. In dovolj vode! Tako pomagate črevesju oz. črevesnim mišicam. Vlaknine prav tako odstranjujejo strupene snovi iz črevesja.

Pomaga tudi kombiniranje živil: beljakovine z zelenjavo, žitarice z zelenjavo, ne pa žitarice z beljakovinami. Tudi sadje se priporoča kot samostojen obrok.

Na jugu napovedano obilno sneženje: meteorolog pojasnil, koliko bi lahko zapadlo
4. korak

Privoščite si grenko. Grenkoba stimulira presnovo in encime, posledično se absorbira več hranil. Poskuiste: ingver, cimet, artičoke, česen.

5. korak

Pravilo 80/20. Ne najejte se preveč, pustite malo prostora v želodcu. Predstavljajte si, da je vaš želodec rezalnik papirja – če boste vanj skušali spraviti preveč papirja naenkrat, se bo ustavil.

Preberite še: Očistite telo sladkorjev: 3-dnevna očiščevalna kura

Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"