5 mitov o metabolizmu, ki jim lahko takoj nehate verjeti

5 mitov o metabolizmu, ki jim lahko takoj nehate verjeti (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2018

Ljudje se ves čas pritožujejo zaradi počasnega metabolizma, na internetu pa boste našli cel kup nasvetov, kako lahko pospešite svoj notranji motor. Morda pa smo imeli o metabolizmu ves čas napačno predstavo.

Zato: Razščistimo enkrat za vselej - razlika med prebavo in metabolizmom

V nadaljevanje pa še nekaj največjih zmot, ki krožijo o metabolizmu:

Mit št. 1: veliki obroki ga upočasnijo

Dveh čizburgerjev s slanino, pomfrita in sladoleda že samo zaradi kalorij ne bi smeli pojesti naenkrat. Nikakor pa to ne bo upočasnilo vašega metabolizma.

Da je za metabolizem bolje, da čez dan pojemo več manjših obrokov kot pa tri velike, je mit, pravi dietetičarka Maggie Michalczyk. »Tovrstna sprememba učinka vašega metabolizma oziroma termičnega učinka hrane ne bo prav nič spremenila zgolj zato, ker boste jedli manjše obroke.«

Pravzaprav zmanjšani obroki lahko povzročijo, da boste pojedli še več, odvisno od velikosti omenjenih »manjših« obrokov. Še bolj nevarni so prigrizki, ki jih zaužijete poleg glavnih obrokov. Če seštejete vse tovrstne prigrizke, ki ste jih tekom dneva zaužili, boste priporočeno število prekoračili.

Namesto da se obremenjujete z velikostjo in pogostnostjo svojih obrokov, bodite raje pozorni na to, kakšen je vaš vnos.

Mit št. 2: tudi izpuščanje obrokov ga upočasnjuje

Seveda vam izpuščanje kosila nikakor ne sme preiti v navado, ker gorivo telo še kako potrebuje. Če boste kakšen obrok tu in tam le izpustili, pa to ne bo upočasnilo vašega metabolizma.

»Pravzaprav bi se morali držati zelo nizkokalorične diete, da bi telo to zaznalo kot stradanje ter posledično upočasnilo vaš metabolizem,« pojasnjuje Maggie Michalczyk.

Nikar ne izpuščajte obrokov, ker se boste s tem prikrajšali za hranljive snovi, pozneje pa se boste verjetno pogosteje prenajedali. Če boste obrok izpustili, boste ob naslednjem posledično zaužili več kot običajno, kar vas bo doloročno pripeljalo do dodatnih kilogramov.

Mit št. 3: pijače s kofeinom ga bodo pospešile

Skodelica (ali dve) kave oziroma zelenega čaja bo vaš metabolizem res malce prebudila, kar pa še ne pomeni, da bo pospešila vse procese.

To o tem pravi dietetičarka Elizabeth Ann Shaw: »Pijače, ki vsebujejo kofein, denimo kava in zeleni čaj, res malce pospešijo metabolizem, a le za kratek čas. Če jih boste redno uživali zato, da bi ga pospešili, boste s tem naredili več slabega kot dobrega, odvisno od vašega zdravstvenega stanja,«

Prekomerna količina kofeina lahko npr. spremeni vaš vzorec spanja, težave s srcem, pri nekaterih pa lahko povzroči tudi nemirnost.

Še pomembneje: dehidracija lahko upočasni vaš metabolizem. Povečajte vnos vode, da boste preprečili dehidracijo, vaš metabolizem pa bo še naprej ustrezen.

Mit št. 4: prirojen je

Čeprav drži, da na hitrost vašega metabolizma vplivajo tudi starost, spol in genetika, pa ga vsekakor lahko tudi pospešite.

Torej obstaja upanje! »Svoji telovadni rutini lahko dodate več treninga za moč, da boste okrepili mišice, s čimer boste pospešili tudi metabolizem,« pravi Shawova.

Kako deluje? Med počitkom bo telo naravno porabilo več energije (t. j. kalorij), če imate več mišične mase. To pomeni, da lahko okrepite mišice, s čimer boste tudi izven fitnesa pospešili svoj metabolizem.

Lotite se lahko tudi kardio vadbe, ki lahko za nekaj ur pospeši vaš metabolizem, dodaja Dana Angelo White, strokovnjakinja za športno prehrano. Zato ciljajte na okoli 75 minut intenzivne oziroma 150 minut zmerne vadbe tedensko, hkrati pa dva dni izvajajte tudi trening za moč.

Odličen izgovor imate torej, da se res vpišete skupinski trening. Lahko pa se lotite tudi teka, HIIT treninga ... Karkoli bo pospešilo vaš srčni utrip. Če boste te vaje redno izvajali, boste pospešili metabolizem, ki bo preprečil starostne tegobe.

Mit št. 5: feferoni ga pospešijo

Obstajajo sicer dokazi, da lahko pozitivno vplivajo na metabolizem in zdravje srca, a redno uživanje feferonov ob večerji ne bo povzročilo bistvenih sprememb.

»Fitokemikalija kapsaicin, ki jo vsebujejo feferoni, dokazano rahlo pospešuje metabolizem tudi še nekaj ur po jedi. A nikar ne mislite, da se boste z rednim uživanjem feferonov tudi hitreje znebili odvečnih kilogramov. Metabolizem se namreč pospeši le za kanček, in to za zelo kratek čas,« pravi Toby Amidor, avtorica kuharske uspešnice Smart Meal Prep for Beginners.

Seveda lahko feferone za boljši okus dodate svojemu obroku, kar pa ne pomeni, da vam naslednji dan ni treba v fitnes.

Preberite še: Če poskušate shujšati in se hitro znebiti odvečnih maščobnih blazinic, ne verjemite temu mitu