5 namigov za to, kako najti ‘idealno’ dieto

5 namigov za to, kako najti ‘idealno’ dieto (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Neka dieta je lahko sijajna za vašo prijateljico, za vas pa ne.

Ljudje smo si različni, imamo različne osebnosti, različne življenjske navade, zato imamo seveda tudi zelo različne prehranjevalne zahteve in presnovo. Ključno je, da so naše prehranske navade prilagojene predvsem nam samim.

1 Uravnotežite makro hranila

Makro hranila so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Vsako od njih prispeva k našemu metabolizmu. Veliko diet stavi na enega od teh makro hranil (z manj ogljikovimi hidrati, manj maščobami, več beljakovinami itd.). Resnica pa je, da vam lahko omejevanje določenega hranila pomaga ali pa tudi škodi pri doseganju želene telesne teže. Predlagamo vam eksperiment s 4 različnimi kombinacijami.

Približno 2 uri po obroku pomislite, kako se počutite – če ste polni energije, ste miselno spočiti, niste več lačni, potem je kombinacija prava. Če ste utrujeni, napihnjeni in ne zmorete razmišljati jasno, potem kombinacija ni prava za vas.


Pojejte zajtrk, bogat z ogljikovimi hidrati: ovseni kosmiči s sadjem in medom.
Pojejte zajtrk z veliko beljakovinami in maščobami: 2 jajci, slanina, jagodičje
Pojejte uravnotežen zajtrk: 2 jajci in pomaranča (ali ovseni kosmiči)
Preskočite zajtrk in popijte samo kavo.

2 Testiranje krvi

Tako boste najbolj natančno ugotovili, kaj potrebuje vaše telo. Krvi si ne dajte pregledati le takrat, kadar sumite, da ste zboleli za virozo, temveč naj bo tak test nekaj popolnoma običajnega. Funkcionalna krvna analiza vašo kri preišče bolj globinsko in tudi ugotovi, kako delujeta vaše telo in metabolizem.

3 Prisluhnite telesu

Ljudje imamo izjemen dar, da čutimo, katera kombinacija je prava za nas. Nekaterim gre to lažje od rok kot drugim. Večina ljudi uspeh meri zgolj s številom kilogramov, vendar kar takoj prenehajte, in na tedenski ravni raje odgovorite na ta vprašanja.
Kakšna je vaša prebava? Napihnjenost, krči, izločanje blata manj kot enkrat in več kot trikrat dnevno ni normalno.

Kakšna je vaša raven energije? Prek dneva se spreminja, toda ekstremni vrhunci in padci niso normalni.

Kakšna je vaša koža? Sem in tja kakšen mozolj je popolnoma v redu, toda lise po obrazu niso. Koža, ki se postara v kratkem časovnem obdobju, je običajno znak pomanjkanja nekega hranila (običajno beljakovin).

Si kar naprej želite nekega določenega živila? To je pogosto znak, da vaše telo ne dobi tistega, kar si želi, in je podhranjeno. Ugotovite, ali gre za beljakovine, sol, maščobe ali celo sladkor.
Kako spite? Tudi odrasli bi morali spati kot dojenčki. Če težko zaspite ali pa se ponoči pogosto prebujate, premislite, katera živila pogrešate v svoji prehrani. Več ogljikovih hidratov pred odhodom v posteljo pogosto reši to težavo.

Kakšen je vaš libido?

omanjkanje želje po seksu je pomemben kazalnik na neravnovesje hormonov – lahko zaradi stresa ali pa zaradi nepravilne prehrane. Izjemno pomagajo nasičene maščobe in sadje.

4 DNK – testiranje

Področje je še v povojih, vendar pa je na voljo že nekaj institucij, ki ponujajo to storitev. Z njo lahko dneimo ugotovijo, da lahko nekateri ljudje proizvedejo več določenega encima, ki pomaga prebaviti ogljikove hidrate.

5 Domače testiranje

Tudi z nekaj preprostimi domačimi testi lahko preverite, ali vam prehrana ustreza. Najboljša kazalnika učinkovitosti metabolizma sta telesna temperatura in utrip. Sredi dneva naj bi imelo vaše telo 36,6 stopinje Celzija, in če niste ravno natreniran atlet, je dobro vzdrževati utrip v stanju počivanja tam okoli 65 utripov na minuto ali pa malo več. Poleg tega lahko opravite pH-test urina.

Foto: Shutterstock