5 naravnih zdravil proti gripi in slabemu počutju

5 naravnih zdravil proti gripi in slabemu počutju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 1. 2017

Ko so prehladna obolenja na višku, prežijo virusi prehlada in gripe na vsakem koraku, tudi na svinčnikih, knjigah, igračah itd. Poleg tega se gripa in prehladi prenašajo prek stika z bolnimi. Preverimo, kako se ogniti gripi v velikem loku.

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se pogosto širi epidemično. Okužba je hitra (bolezen nastopi že v 4-6 urah), največkrat pa se okužimo z drobnimi kužnimi kapljicami, ki krožijo v zraku. Bolniki jih v okolico razširijo s kašljanjem in kihanjem.

Kaj najprej storiti, ko zbolimo

Gripa zahteva počitek, zato naj bolnik z gripo ostane doma vsaj teden dni doma. Kdor z gripo hodi v službo, v šolo ali vrtec, si lahko prisluži bronhitis, pljučnico, angino, revmatsko vročico s srčnimi okvarami itd. Pa še druge okuži.

Pomembno je tudi, da pijemo dovolj tekočine, poskrbimo za higieno rok, uporabljamo le papirnate robčke.

Preventivno lahko jemljemo zdravila za povečanje obrambne sposobnosti telesa, ki zmanjšajo pogostost prehladnih obolenj in olajšajo simptome prehlada in gripe.

Naravna zdravila proti gripi in slabemu počutju

Najbolje je, da si že pred sezono gripe ali pa vsaj prej, preden zbolimo, pogledamo, s katerimi naravnimi zdravili lahko bolezen preprečimo ali zdravimo.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik je edino zdravilo, ki ga pri zdravljenju prehlada uporabljamo za odpravljanje vzrokov, in ne le lajšanje simptomov!

Dokazano je tudi, da krepi imunski sistem in pomaga v borbi pri okužbah. Klinične raziskave so pokazale, da naj bi se čas okrevanja pri okužbah zgornjih dihal s sočasnim jemanjem antibiotikov in pripravkov ameriškega slamnika skrajšal z 10 na 7 dni.

Domača kokošja juha

Ta ima veliko aminokislin in glutaminov, ki so med najzaslužnejšimi za obrambo pred virusi in bakterijami.

Čaj z ingverjem

Topli čaji imajo podoben učinek kot kokošja juha. No, ingverjev čaj pa je sploh čudovit. Dajte dva kosa na rezine narezanega ingverja v štiri skodelice vrele vode, kuhajte še 20 minut, nato pa precedite in dodajte med. Za preventivo je odličen zeleni čaj, ki ima veliko antioksidantov.

Česen

Za česen se že dolgo ve, da je odličen za preventivo, a ga je treba redno uživati in v strokih.

Ko imamo povišano telesno temperaturo

Včasih je pametno, da povečani telesni temperaturi pustite opraviti svoje poslanstvo, saj je to originalno naravno zdravilo. S povišano telesno temperaturo se telo po naravni poti bori s prehladi in gripo ter tako postane neprijetno za nepovabljene viruse.

Pozor: Previsoka temperatura je kljub vsemu nevarna, tako da jo pri povišanju nad 39 stopinj le začnite zbijati z zdravili in mokrimi oblogami.

Kdaj moramo ob simptomih k zdravniku?

  • Če prehlad kljub jemanju zdravil ne poneha v sedmih dneh.
  • Če zvišana telesna temperatura vztraja več kot tri dni.
  • Če težko dihamo ali požiramo.
  • Če imamo izrazit glavobol in bolečine v predelu sinusov ter bolečine v ušesih ali v prsih.
  • K zdravniku morajo starejši od 65 let, nosečnice, doječe matere, dojenčki in mlajši otroci.