5 stvari, ki bi jih morali početi vsak dan, če želite ostati zdravi

5 stvari, ki bi jih morali početi vsak dan, če želite ostati zdravi (foto: profimedia) profimedia
9. 8. 2019

Za zdravje bi morali skrbeti čisto vsak dan in ne le takrat, ko telo prične sporočati, da je kaj narobe. Izognite se neprijetnim zdravstvenim težavam in že danes naredite nekaj dobrega zase. 

1. Naspite se

Ko razmišljamo o zdravem načinu življenja, običajno pomislimo na prehrano in gibanje, a tokrat bomo začeli s spanjem. Tudi ta je velik del zdravega sloga, zato poskrbite, da boste svojemu telesu in umu vsak dan privoščili dovolj nočnega počitka. To velja tudi za vikende in proste dni.

Zadostna količina spanca ne bo le izbrisala podočnjake, ampak tudi: 
 • pomagala obdržati trenutno telesno težo

 • podkrepila kreativnost

 • zmanjšala vnetja v telesu

 • izboljšala spomin

 • poskrbela za čustveno stabilnost

Zato je pomembno, da čim prej ustvarite spalni ritem, v katerem ne sme manjkati sproščujoča aktivnost pred spanjem in puščanje elektronskih naprav izven spalnice vsaj 30 minut pred odhodom v posteljo. 

2. Ne zanemarite hidracije

Če smo natančni, je žeja že blaga oblika hidracije. Še posebej v poletnih dneh (pa tudi čez celo leto), skrbite, da boste pili dovolj vode. Za lažji nadzor si omislite steklenico, ki vas bo spremljala čez dan, hkrati pa boste preverjali, koliko ste že spili. Naj dodamo, da ob uživanju zadostne količine vode pomagate telesu izločiti odpadne in strupene snovi, se bolje odrežete pri športnih aktivnostih, izboljšate delovanje možganov in preprečite prenajedanje. 

Tu je še nekaj dejstev v številkah, ki vas bodo prepričala, da popijete kakšen kozarec več: 
 • Človeško telo lahko brez hrane zdrži več tednov, medtem ko je brez vode lahko le nekaj dni.

 • Telo odraslega človeka je sestavljeno iz 55 % vode. 

 • Možgane sestavlja kar 70 % vode. 

 • Pljuča so sestavljena iz 90 % vode. 

Če se naveličate navadne vode, si pripravite vodo z okusom

3. Gibajte se 

Ja, čisto vsak dan. Nismo narejeni za sedeč način življenja, kar tudi hitro opazimo, ko se pojavijo bolečine v spodnjem delu hrbta, drža pa se vidno poslabša. V svoj urnik nujno umestite najmanj 30 minut za gibanje (poleg treningov). Če imate pisarniško službo oziroma takšno, kjer morate več ur zapored sedeti, vsako uro vstanite in naredite nekaj korakov ali vaj. Čas za malico izkoristite za sprehod do bližnjega parka, avto naj zamenja kolo, po opravkih pa jo lahko mahnete peš. 

Za motivacijo lahko s prijatelji ali s partnerjem pričnete igrati igro “10.000” korakov. Vsak dan morate doseči najmanj toliko korakov, kdor jih doseže največ, zmaga v izzivu. 

4. Obvladujte stres

Neprespanost, razdraženost in vedno polna glava niso več v modi. Prav tako ne izpuščanje obrokov in zatekanje k hitri hrani. V hitrem življenjskem tempu smo se vsi prisiljeni v določeni meri soočati s stresom, zato se ga čim prej naučite obvladovati, preden prevzame krmilo nad vašim vsakdanom. 

Če ne veste, kje začeti, je tukaj nekaj smernic: 
 • Vsaj en dan v tednu je rezerviran za vas: takrat si privoščite, kar imate najraje in kar najbolj potrebujete. 

 • Redno se gibajte. Tudi če imate le 20 minut časa, lahko izvedete intenziven trening, kar bo bolje, kot če bi vadbo popolnoma izpustili. 

 • Prakticirajte tehnike sproščanja: meditacijo, jogo, globoko dihanje in tiste, ki si jih izmislite sami in jih lahko uporabite kadarkoli.

5. Načrtujte v naprej

Ne govorimo le o delu in uporabljanju rokovnika (kar je nujno za dobro organizacijo), ampak tudi o gibanju in prehrani. Kolikokrat ste že prišli domov utrujeni od napornega dneva in ugotovili, da v hladilniku nimate nič, kar bi postavili na krožnik ali da se vam ne ljubi kuhati? Potem naročite dostavo pice in stvar je rešena … 

Da se to ne bi ponavljalo, obroke načrtujte že na primer med vikendom in pripravite priloge, s čimer si boste prihranili del kuhanja in časa med tednom. Razne juhe lahko samo odmrznete in pogrejete, potem pa imate dovolj moči, da skuhate še kaj za pod zob. Tudi vadbe načrtujte v naprej in predvidite, kdaj boste domov prišli pozno in kako bi lahko nadomestili trening, ki ga nimate časa opraviti. 

 Preverite tudi: