5 zdravih nordijskih navad, ki bi jih morali osvojiti tudi vi

5 zdravih nordijskih navad, ki bi jih morali osvojiti tudi vi (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2021

Navade se nanašajo na vsa življenjska področja. Tudi če osvojite le eno, boste lahko zaživeli bolj zdravo.

Tu je nekaj navad, ki so značilne predvsem za severne države, kar pa ne pomeni, da jih ostali ne potrebujemo. Izberite vsaj eno in jo skušajte vplesti v vaše življenje: 

Obdajte se z naravo

Verjetno vam je znano, da so ljudje na severu obdani z veliko gozdovi, jezeri in parki. Narava je pomemben del njihovega življenja in poskrbi tudi za zdrav slog. Veliko časa namreč namenijo športu in gibanju. 

Tudi vi skušajte več časa preživeti v naravi, nekaj pa je lahko prinesete celo v svoj dom. Opremite ga z rastlinami, na katerih si boste lahko sprostili oči. V gozdu se boste sprostili, pregnali stres, se umirili, poskrbeli za kondicijo, morda dobili kakšno dobro idejo ...

Vesela in zdrava prehrana

Pod vesela ne mislimo na to, da brez slabe vesti pojeste toliko piškotov, kot vam srce poželi, ampak da upoštevate švedski izraz: LAGOM. To pomeni, da si za obrok vzamete čas in ga pojeste v družbi svoje družine. Nadzorujte velikost obrokov - na krožnik si ne naložite preveč ali premalo. Ne hitite, razmišljajte o hrani, ki jo jeste in okušate. 

Zmernost

Ne samo pri hrani, ampak pri vsem se držite pravila zmernosti. Zdrave nordijske odločitve temeljijo na tem, da uživate v tistem, kar počnete. Pri vsem, česar se lotite, bodite zmerni - tako pri športu, prehrani, sproščanju kot pri elektronskih napravah. 

Če vzamemo za primer pametni telefon: uporabljajte ga le, ko potrebujete malce odklopa in ko ga morate uporabiti za nujne stvari. Ne preživite na njem več ur zapored. 

Gibajte se 

Nordijci se veliko gibajo in obožujejo predvsem zimske športe, kot je smučanje, drsanje, krpljanje, tek na smučeh ... Vedno si vzamejo čas za gibanje, tudi če vreme ni najboljše. Celo starejši se trudijo, da bi veliko hodili in s tem ohranjali vitalnost. 

Skušajte gibanje vključiti v svoj vsak dan - ali tako, da se peš odpravite po opravkih in na sprehod, ali pa tako, da telovadite. Naj slabo vreme ne bo izgovor! 

Življenjska moč ali SISU

Sisu pomeni imeti moč in odločnost. 

Posvojite miselnost, da se lahko spopadete z vsem, kar vam življenje prinese. Sisu imate v sebi. Gre zato, kako se odzovete na situacije, ko so te najtežje. Takrat se izrazi vaša notranja moč. Dober primer je tudi trenutna situacija - epidemija. Spopadli ste se s težkimi razmerami, ki ste jih verjetno videli prvič. Ni bilo lahko, a ste se spopadli z vsemi problemi in se okrepili.