7 povzročiteljev glavobola, na katere ne bi nikoli pomislili

7 povzročiteljev glavobola, na katere ne bi nikoli pomislili (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2017 Vir: Lisa

Glavoboli nam lahko precej zagrenijo življenje. Kaj vse jih povzroči? Stres? Zagotovo. Dehidracija? Tudi. In naslednjih 7 stvari, na katere verjetno niti ne pomislite.

1. Izpuščanje zajtrka

Mislite, da boste kaj bolj vitki, če boste izpustili zajtrk? Prav nasprotno! Študije so dokazale, da prvi obrok dneva prebudi lakoto po zdravem in ustavi napade volčje lakote. Znanstveniki so prav tako odkrili, da je izpuščanje zajtrka tretji najpogostejši vzrok za glavobol.

2. Napačna hrana

Sir, vino in čokolada lahko vzbujajo občutke sreče, lahko pa so tudi vzrok za nadležen glavobol. V teh živilih se namreč skriva veliko dodatnih snovi, na primer natrijev glutamat, konzervansi in barvila, ki pri mnogo ljudeh povzročijo glavobol.

3. Pomanjkanje nežnosti

Hm, kaj? Ja, domnevno naj bi crkljanje pomagalo pri odpravi bolečin. Študija je dokazala, da med crkljanjem izločamo hormon oksitocin, ki tudi za štiri ure prežene glavobol.

4. Preveč parfuma

Za nekatere se zdi, da se zjutraj dobesedno okopajo v kadi parfuma – vonj je tako zelo močan. In zaradi tega se vas loti glavobol. Ta se lahko pojavi tudi kot odziv na sestavine, ki jih vsebujejo osveževalci prostora.

5. Škrtanje zob

Veliko ljudi ponoči škrta z zobmi, pa tega sploh ne vedo. Škrtanje z zobmi lahko čez dan privede do napetosti, te pa do glavobolov. Preverite pri zobozdravniku, ali bi to lahko bil vzrok vaših glavobolov. Težavo lahko reši posebna opornica.

6. Preveč spanja

Praviloma se z glavobolom spopadamo, kadar premalo spimo. Vendar pa na našo glavo negativno vpliva tudi preveč spanja. Neka študija je dokazala, da so dolg spanec in sproščujoče faze po visoki ravni stresa pogosto vzrok za napade migrene, in sicer zaradi nihajoče ravni kortizola, na katerega se telo odzove z bolečinami.

7. Tablete proti glavobolu

Ali redno uživate aspirin, ibuprofen ali paracetamol, da bi lažje prenašali bolečine? Zapomnite si, da so lahko tablete proti glavobolu tudi same povzročiteljice glavobola. Bolečine so znak, da je telo že odvisno od tablet.

Preberite še: