7 preprostih korakov do pospešenega metabolizma

7 preprostih korakov do pospešenega metabolizma (foto: Profimedia) Profimedia
4. 7. 2017

Metabolizem je ključen pri izgubi kilogramov, zato je pomembno, da poznate teh 7 korakov, kako ga enostavno pospešiti.

Metabolizem je prva stvar, ki jo moramo popraviti, če želimo izgubiti kilograme in izboljšati splošno zdravje. Noben prehranski režim ne bo pomagal, če bo metabolizem upočasnjen, zato sledite tem korakom, pospešite metabolizem in kilogrami se bodo začeli sami od sebe premikati navzdol.

1. korak: Začnite več piti.

Če ne pijete dovolj vode, vaše telo pokuri manj maščob, jetra pa morajo močneje delovati, da vzpostavijo ravnovesje vode v telesu. Da bi pospešili metabolizem, pijte zeleni čaj in predvsem veliko vode. Koliko je potrebujete glede na svoje kilograme, pa si preberite tukaj.

2. korak: Jejte organsko.

Hrano (in pijačo), ki jo vnašate v telo, izberite premišljeno. Recite NE gensko spremenjenim organizmom, ki jih proizvajajo s pomočjo antibiotikov in rastnih hormonov, saj to le upočasnjuje vaš metabolizem.

3. korak: Navadite se na zgodnje vstajanje.

Sončna svetloba vpliva na vaš metabolizem in porabo energije. Zgodnje vstajanje vam bo tako pomagalo pri reguliranju bioloških procesov v telesu, ki so neposredno odvisni od dnevnega/nočnega cikla.

4. korak: Uživajte metabolizmu prijazna živila.

V svoj prehranski načrt vključite mlečne izdelke, saj zagotavljajo telesu kalcij, s pomočjo katerega bo lažje kurilo maščobo in gradilo mišično maso. Vzdržujte normalno raven železa za boljši transport kisika in uporabljajte jodirano sol, ki bo podprla delovanje vaše tiroidne žleze.

5. korak: Povečajte fizično aktivnost.

Kakršnakoli oblika fizične aktivnosti lahko pospeši vaš metabolizem. Vaše mišice vedno potrebujejo energijo, zato ne oklevajte in se včlanite v fitnes, hodite več, začnite teč ali pa preprosto plešite. Vse to bo pospešilo vaš metabolizem.

6. korak: Oblikujte si zdrav prehranski načrt.

Jejte na vsake 3–4 ure in si med glavnimi obroki privoščite zdrave prigrizke (sadje, oreščki, jogurt). Zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov, vendar se jim ne odrecite v celoti.

Če močno zmanjšate vnos hrane bo telo v obrambo začelo hitreje shranjevati hrano, ki jo zaužijete. Nezdravi in pogosti prigrizki kopičijo maščobo v telesu, zato si oblikujte zdrav prehranski načrt in se ne odrekajte ogljikovim hidratom v celoti, saj lahko to posledično zmanjša aktivnost možganov.

7. korak: Stresu recite NE.

Če ste pogosto pod stresom in telesu nikoli ne privoščite sprostitve, se bo vaš metabolizem upočasnih. Naučite se mu upreti in najdite svoj zdravi način, kako zmanjšati vsakodnevne pritiske.

Prirejeno po: BrightSide

Preberite še: