7 razlogov za zamujanje menstruacije

7 razlogov za zamujanje menstruacije (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Preberite in izvedeli boste, da vas velikokrat skrbi povsem po nepotrebnem.

Kateri so torej razlogi za zamujanje menstruacije?

1 Velika izguba telesne teže

Tudi to vpliva na menstruacijski ciklus. Hormoni potrebujejo kar nekaj časa, da se privadijo na vašo novo postavo. Kajti: vaša teža ima neposreden vpliv na časovnico menstruacije.

2 Po bolezni

Tudi prehladi lahko privedejo do tega, da menstruacijo dobimo prepozno ali prezgodaj. To sicer ni vedno, vendar če denimo zbolite sredi ciklusa, je povsem možen časovni zamik. Vzrok: telo ima veliko dela z uničevanjem virusov in bakterij.

3 Sprememba dnevne rutine

Nova služba? Spremenjen čas vstajanja? Ali pa ste morda postali nočna ptica? Vse te spremembe 'zmedejo' hormone, zlasti če se sprememba dnevne rutine spremeni med ovulacijo.

4 Veliko potujete

Odhod na počitnice, odkrivanje novih krajev in po možnosti še v drugem časovnem pasu – vse to so lahko razlogi, ki malce porušijo vašo notranjo uro. Zlasti če potujete pogosto. Menstruacija lahko v tem primeru pride prej ali pozneje. Vendar brez skrbi: popolnoma normalno je, da se ciklus tudi spreminja. Dajte svojemu telesu čas, ki ga potrebuje.

5 Stres

Ločitev, pomembni izpiti, konflikti v službi ali pa preselitev – vse to so stvari, ki povzročajo stres in ta lahko precej obremeni telo. Pri resnih duševnih obremenitvah lahko pride do neravnovesja hormonov, kar lahko privede tudi do tega, da menstruacija povsem izostane.

6 Neravnovesje hormonov

Cela vrsta hormonskih motenj vpliva na ciklus. Vzdržljivostni športi denimo vplivajo negativno na hormonsko ravnovesje in tako na menstruacijo. Veliko žensk trpi tudi za presnovno motnjo jajcevodov. Posvetujte se s svojim ginekologom.

7 Napačno računanje

V običajnih primerih traja ciklus 28 dni, lahko pa zelo variira od ženske do ženske. Nekajdnevno zamujanje ni vedno zamujanje. Pomembno je, da znate prisluhniti svojemu telesu.