Nasveti, kako prihraniti čas pri vsakodnevnih opravilih

15. 8. 2010

Upoštevajte naslednje nasvete, pa vam bo vsak teden ostalo 23 prostih ur. Samo predstavjajte si, kaj vse lahko storite (ali pa tudi ne) s tem časom!

Poglejte se.

Trebuh vam leze čez pas, denarnica se polni z računi za napačne izdatke in ravno včeraj je vaša partnerka komaj skrila zehanje med vajinim seksom. Vse to je zaradi vaše prezaposlenosti, ki vam ne pušča časa za tek ali fitnes, niti za romantiko, kaj šele za to, da bi osprli lokalček s prigrizki in napitki za mimohiteče, o katerem že dolgo sanjate.

Zdaj, dragi moji, je skrajni čas za spremembe! Po nasvetih v temle sestavku boste lahko izgubili do 7 kilogramov, ne da bi preživeli eno samo minuto v telovadnici, postali dovolj bogati, da boste neodvisni za mnogo prihodnjih let, in se - kar je najpomembneje - izognili dolgi in utrudljivi predigri, saj boste partnerko pripravili do orgazma v nekaj minutah.

Pravzaprav boste imeli dovolj časa za brezdelno posedanje, če se boste ravnali po vseh naših 80 namigih. Neverjetno, kajne? Dovolj torej uvoda in hitro k nasvetom.

Pisanje pisma

Ali bi se radi izkazali za iskrenega in pozornega moškega? Kupite Click Art's Handwritten Fonts, računalniški program, ki vam omogoča, da na primer za svojega šefa, mamo ali drago hitro sestavite beležko ali sporočilo, ki bo videti kot rokopis.

Za zmeren izdatek boste dobili 300 različnih pisav, med temi boste gotovo našli kakšno, ki bo zelo podobna vaši. Saj je bistvena vaša pozornost, kajne? Preprosto napišete pismo na računalnik, kot ste navajeni, označite vse besedilo, potem pa kliknite na želeno pisavo. Povprašajte za ta program tam, kjer običajno kupujete računalniške potrebščine.

Ocenjeni prihranek časa (OPČ): 5 do 10 minut za enostransko pismo.

Čakanje pri zobozdravniku, okulistu, urologu, internistu . .

Preden se odpravite k svojemu zdravniku, preverite po telefonu, ali je sploh tam, in se dogovorite za uro, ko bo najmanj čakanja, ali morebiti za drug, primernejši dan. Manj časa boste izgubili, če boste v čakalnici prebrali časopise, ki jih sicer nikoli ne utegnete temeljito prebrati, kot če boste zijali v plakate na stenah čakalnice, ki jih poznate že na pamet.

OPČ: vsaj 15 minut pri vsakem obisku.

Brskanje po spominu

Če vam je začel pešati spomin in se vam je že zgodilo, da ste si zjutraj pozabili natakniti hlače, vam tile nasveti ne bodo pomagali. Kratkoročni spomin je pač resnejša zadeva. Če pa stalno pozabljate neznatne, a vsakdanje zadeve, kot so imena ali nujni nakupi, da morate potem vedno znova v trgovino, ker ste še nekaj pozabili, je tule upanje za vas.

Čustva so lepilo, ki drži spomine skupaj. Če vas bo kdo vprašal za vsa mesta, skozi katera ste se že vozili z avtom, mu verjetno ne boste znali odgovoriti. Če pa vas vpraša za kraje, kjer ste imeli prometno nesrečo, bo šlo. Razlika je v čustvenem dojemanju. Če ga uporabite na pravi način, si lahko podatek vtisnete globlje v spomin in ga pozneje hitreje najdete.

Povejmo zgled: Ob naslednjem družinskem srečanju bi se radi hitro spomnili imen ženinih sorodnikov. Laže bo šlo, če boste vsakega povezali s kako vidno posebnostjo: teta Eva ima na primer astmo, stricu Maticu štrlijo kocine iz ušes, bratranec Luka pa ima znameniti podbradek. Podobno si pomagajte pri nakupih: da ne bi pozabili na poti iz službe kupiti plenic, pomislite, kdaj ste jih svojemu malemu prvič zamenjali.

OPČ: 5 do 10 sekund za vsako razmišljanje.

Kemično čiščenje

Gotovo včasih nesete v čistilnico oblačilo, ki si ga ne upate oprati v pralnem stroju. Pozanimajte se za najbližjo in najhitrejšo čistilnico, ki morda celo pobira obleke po domovih in jih po čiščenju spet dostavi. Če je res solidna, bo poslala koga vsaj enkrat na teden k vam in vam kot redni stranki tega ne bo posebej zaračunala, saj jim vedno bolj zmanjkuje dela, če sodimo po obešalnikih v nekoč tako natrpanih poslovalnicah.

OPČ: 15 do 30 minut na teden.

Branje

Howard Berg, ki je prišel v Guinnessovo knjigo rekordov kot najhitrejši bralec na svetu, trdi, da se lahko kdorkoli nauči dvakrat ali celo petkrat hitreje brati in dojemati prebrano, če se bo ravnal po njegovih napotkih. Nataknite si očala za branje, ker boste takoj izvedeli, kako:

Preletite kazalo, da dobite predstavo o težavnosti knjige, preden jo začnete brati. Tako boste lažje ugotovili, koliko časa potrebujete za prebiranje. Več ko je v knjigi neobičajnih izrazov, počasneje jo boste brali.

Najprej preberite zaključke poglavij (ali njihove povzetke). Tako boste ugotovili, kaj je res pomembno, in boste tja usmerili svojo pozornost.

Za vodilo uporabite prst, ki naj stalno vodi vaše oči med branjem. Sicer vam bodo oči begale in izgubljali boste čas s ponovnim branjem celih stavkov.

Preskočite že znane zadeve (ali karkoli drugega, razen seveda seksualnih prizorov v romanih). To ravnanje si predstavljajte tako, kot da uporabljate tipko za hitro predvajanje na svojem duševnem videorekorderju.

Za lažje pomnjenje občasno pomislite na svoje osebno dojemanje tistega, kar berete. Navsezadnje je prav tu vzrok, da se ne spomnite ničesar iz vašega prvega matematičnega učbenika. Nikoli vam ni padel v kakšen kontekst.

Omenjeni Berg prodaja bralni program z nazivom Mega Reading Program, sestavlja pa ga šest avdio- in ena videokaseta. (Opomba: Howard Berg z družabniki ne prevzema nobene odgovornosti za poškodbe, ki bi nastale zaradi hitrega branja avtokart, seksualnih priročnikov, kuharskih receptov ali navodil za uporabo viličarjev. )

OPČ: 2 do 3 ure na knjigo.

Košnja trate

Vsak sosedov petnajstletnik vas lahko reši iz časovne stiske, če pa hočete prihraniti tudi nekaj denarja, tako da skrajšate čas košnje, upoštevajte tole:

Vzemite večjo kosilnico. V eni uri lahko z običajno kosilnico, ki se pomika naprej in nazaj in je široka pol metra, pokosite 1300 do 1400 m2 trate. Če vzamete tako, ki ima rezilo široko 80 do 90 cm, lahko v istem času pokosite vsaj 3000 m2 površine. Če kupite še večjo, širine 1, 5 metra, boste pokosili 4000 m2 v pol ure. Z razkošno 2, 5-metrsko napravo pa bi lahko pokosili že srednji pas avtoceste med potjo v službo.

Upočasnite rast trave. Mnoga specializirana podjetja za izdelavo in prodajo poljedelskih in vrtnarskih pripomočkov in preparatov danes ponujajo sredstva za zaviranje rasti. Te kemikalije lahko drastično zmanjšajo pogostnost košnje (enkrat na vsake tri tedne), obenem pa ohranjajo travo zeleno in bujno.

Sekljajte in drobite. Kosilnica za istočasno sekljanje ne prihrani le časa za grabljenje in odstranjevanje pokošene trave, ampak tudi ohranja dušik v trati, kar pomeni, da trate ne bo treba tako pogosto gnojiti. Rezila za sekljanje se lahko brez večjih stroškov namestijo na večino kosilnic in nekatera lahko celo zmeljejo listje v prah.

OPČ: 1 do 2 uri na teden.

Izpuščanje odpadne vode

Če se vam zdi, da za uriniranje pač ni mogoče porabiti veliko časa, kar povprašajte tiste sitne starejše možakarje, ki balinajo blizu sanitarij v parku. Z leti se vaša prostata povečuje, tako da pri 60 odstotkih moških po 50. letu starosti že tako stiska iztočno cev za urin (uretro), da zmanjša nekoč ponosni curek v curljanje.

Čeprav se da težava odpraviti s kirurškim posegom, ima ta lahko neprijetne stranske učinke. K sreči obstaja danes enostavna preventiva za zmanjšanje tveganja: nadzorujte svojo telesno težo. Po eni številnih študij je med moškimi, ki imajo obseg pasu večji od 107 cm, več kot dvakrat toliko takih, ki imajo znatno povečano prostato, kot med moškimi, ki so v pasu stisnjeni na 87 cm ali manj.

OPČ: 20 do 40 sekund na vsako izpuščanje vode.

Ko je treba zaspati

Malo je tako neprijetnih stvari, kot je premetavanje po postelji (če smo sami), ko ne moremo zaspati. Če bi radi zaspali hitro in globoko, poslušajte nasvet zdravstvenih psihologov in strokovnjakov za spanje:

Ne telovadite zvečer. To dviga notranjo telesno temperaturo.

Med večerjo in spanjem naj bo kake tri ure presledka.

Pred spanjem pojejte banano, pol žemlje ali kos pšeničnega prepečenca, saj sestavljeni ogljikovi hidrati pospešujejo spanec.

Ko se bliža čas za spanje, postopno zatemnjujte luči v stanovanju.

Okopajte ali oprhajte se s toplo vodo, da se razširijo krvne žile in sprostijo mišice.

Pred spanjem ne obremenjujte spomina in tudi ne prebirajte časopisov. S tem bi možgane preveč spodbudili k delovanju.

Spalnica naj bo temna in zmerno hladna (kar ne bi smel biti problem, če ste poročeni že več kot 10 let).

Morebitni hrup iz okolice preglasite z blagim, enakomernim zvokom ventilatorja, s predvajanjem kasete s šumi iz narave (na primer tropski dež, morski valovi, ptičje žgolenje) ali s kakim drugim podobnim pripomočkom (rahlo brnenje itd. ).

OPČ: 10 do 30 minut vsako noč.

Kupovanje novega avtomobila (poceni)

Kupovanje novega avtomobila je tako naporno in zamudno opravilo kot malokatero drugo. Redkokdo si namreč lahko privošči, da za to najame strokovnjaka, čeprav na primer v ZDA to ni tako redko, saj taki agenti dokazujejo, da čas, ki ga tako prihrani kupec, znaša, izraženo v denarju, povprečno kar 3000 dolarjev. Torej je avto za toliko cenejši. Seveda moramo takemu zastopniku povedati, katera znamka, model in izvedba avtomobila vas zanima.

V ZDA tak nabavni agent porabi dva do pet dni, da se poveže s 15 do 20 prodajalci v krogu z radijem 100 do 150 kilometrov. Ko najde najugodnejšega ponudnika, ga kupec obišče, da si avto ogleda, se odpelje na poskusno vožnjo in potem napiše ček, če sta mu avto in cena všeč. Cene storitev takih zastopnikov so odvisne od cene avtomobila, zagotavljajo pa prihranke od 1000 do 12. 000 dolarjev (spet odvisno od nabavne cene). Prodaja avtomobilov je tudi pri nas tako narasla, da bi se moralo v tej smeri kaj premakniti!

OPČ: tedni, meseci nakupovanja.

Dresiranje psa

Pridete iz službe in vidite, da se je vaša mrcina spet podelala na dragoceno perzijsko preprogo. Storite karkoli, nikar pa tega, da bi ga udarili ali mu porinili smrček v nesnago, svetujejo kinologi in dreserji psov. Iz tega se ne bi pes naučil prav ničesar.

Raje hitro vzemite nekaj papirnatih brisač, sklonite se poleg »kraja zločina«, udarite z roko po preprogi (z dlanjo navzgor) in recite odločno: »Pufi, ne! Pufi, ne! « Potem poberite kupček ali pobrišite lužico in vse skupaj s psom vred nesite ven, tja, kjer bi to smel opraviti. Položite papirnato brisačo na tla, poglejte ga v oči in pohvalite, rekoč:

»Pufi, priden! Pufi, priden! « Ko ga pozneje vidite, da hoče k vratom, ga peljite ven na tisti magični kraj in ne skoparite s pohvalami. Če boste ravnali tako, vam strokovnjaki za pse zagotavljajo, da ga boste navadili reda prej kot v 24 urah. Sicer pa si kupite enega od številnih priročnikov za pasjeljubce, tam boste dobili mnogo nasvetov.

OPČ: 2 do 3 tedne.

Zamenjava prazne gume

Ko je dirkaču treba zamenjati avtomobilsko gumo, mu to izurjen mehanik opravi v 7 do 8 sekundah. Resda mu ni treba odvijati in privijati toliko vijakov, kljub temu pa je delo zavidljivo hitro opravljeno. Običajni vozniki te možnosti seveda nimate.

Če bi se radi hitro umaknili z bankine ob avtocesti, kamor ste morali zapeljati zaradi prazne gume, si lahko pomagate s tekočim plinskim tesnilom, ki se dobi v pločevinkah pod pritiskom in ga vbrizgate v gumo skozi ventil za polnitev z zrakom. Tako na hitro zasilno zakrpate luknjo in napolnite gumo, in če luknja ni prevelika, se boste morda celo pripeljali do doma, vsekakor pa do prve servisne postaje. Po omenjeni pločevinki vprašajte na črpalki ali jo kupite v tujini, po možnosti še preden vas guma izda.

Če ste prisiljeni zamenjati kolo, si prihranite največ časa, če ne pozabite narahlo odviti matice na vijakih, ki držijo kolo, še preden dvignete kolo od tal. V nasprotnem primeru se ne boste mučili le z odvijanjem vijakov, ampak tudi z vzdrževanjem avta v dvignjenem položaju, saj ga bo delovanje vzvoda stalno vleklo k tlom.

OPČ: 15 do 60 minut.

Pranje avtomobila

Če hočete ohranjati svojega jeklenega konjička lepega, kot je bil v prodajnem salonu, verjetno vsak konec tedna zapravite kar precej časa na dvorišču ali dovozu pred garažo ali pa pustite čeden kupček denarja v bližnji avtopralnici.

Obstaja imeniten izdelek (v ZDA se imenuje Kozak Auto Dry Wash), krpa velikosti 40 x 90 cm, s katero najprej obrišete prah in manjšo umazanijo. Izdelana je iz posebno tkanega in obdelanega bombaža, zato ne opraska avtomobilskega laka, uporabite pa jo lahko celo do 50-krat. Umazanijo lahko zbira še potem, ko je že vsa črna. Če vremenske ali vozne razmere v vaših krajih niso preveč neugodne, boste z njo preskočili en ali dva tedna med običajnimi pranji. Vprašajte za tak pripomoček na bencinski črpalki ali v trgovini z avtomobilskimi deli in opremo.

OPČ: 60 do 90 minut vsak teden.

Priprava vrtne zabave s pečenjem na žaru

Kateri med nami še ni bil na trnih, ko je pripravljal tako srečanje na pozno nedeljsko popoldne? Ženini sorodniki se zabavajo na vrtu, ves dan že popivajo, zdaj pa so še lačni kot volkovi. Hitro je torej treba pripraviti dober žar za peko.

Tu si lahko pomagate z »dimnikom« - v trgovini s pripomočki za dom in vrt kupite pripravo, ki spominja na visoko kovinsko kavno skodelo z lesenim ročajem ob strani in z majhnimi luknjami na dnu. Vanjo preprosto nabašete nekaj časopisnega papirja, napolnite jo z ogljem in prižgete. Kot pove že vzdevek, ta mini dimnik ustvari vzgonski vlek zraka in tako se ogljeni briketi razžarijo za 30 do 40 odstotkov hitreje.

In ker si pri tem ni treba pomagati s kurilnim oljem ali kakim drugim tekočim gorivom, se tudi ni bati, da bi naslednjega dne vsi kolegi v službi po vaših osmojenih obrveh vedeli, kako nerodni ste pri peki na vrtu.

OPČ: 5 do 10 minut.

Odstranjevanje madežev rdečega vina iz preproge

S Stanetom sta bila menda sinoči malo preveč bučna in sta zalučala nekaj kozarcev caberneta proti kaminu. Žal ste vi enkrat zgrešili. Če hočete zdaj odstraniti madež na preprogi, ga prekrijte s kremo za britje, pustite nekaj minut, nato pa poberite z gobo in sperite s hladno vodo.

OPČ: 1 do 2 uri šamponiranja preproge.

Gledanje športnih oddaj na TV

Če ne gre ravno za odločilno ali finalno tekmo, vam res ni treba spremljati srečanja v celoti. Vključite sprejemnik šele za končno četrtino, zadnji obračun ali set, ko naj bi se vaše najljubše moštvo izkazalo v odločilnih trenutkih. Če jim ne bo uspelo, niste zamudili ničesar, če pa bo tesno, bodo tako ali tako vsi govorili le o zadnjih minutah.

Tudi če ste v še tako hudi skušnjavi, ne obsedite - ponavljam: nikar ne obsedite - na kavču še pri intervjujih po tekmi. Za boljši občutek si po vsaki tekmi glasno ponavljajte: »Danes smo se pa res izkazali. Fantje so igrali prav s srcem. Izrabili smo priložnost, in če bo šlo tako naprej, bomo triumfirali. Hvala bogu! «

OPČ: 5 do 6 ur na teden.

Da ne bi pozabili na rojstne dneve, obletnice ipd.

V ameriškem Denverju na primer neka agencija z imenom (po naše) »Nikoli več ne pozabite« ponuja dosmrtne storitve opominjanja po pošti za enkratni prispevek 40 dolarjev. V seznam datumov lahko vključite rojstne dneve, obletnice, zamenjavo baterije v požarnem alarmu ali katerikoli drug periodični dogodek.

Nobene omejitve ni in vaš seznam se lahko vsako leto dopolnjuje. En teden pred vsakim rokom prejmete v nabiralniku dopisnico. Spet druga firma uporablja elektronsko pošto in zaračunava 19 dolarjev za 10 opominjanj (ali 40 dolarjev za 50). Dokler se ne najde še pri nas kak dovolj iznajdljiv brezposelnež, se lahko obrnete na World Wide Web pod http://www. trifour.com.

OPČ: 15 do 60 minut na teden za ugotavljanje, zakaj vaša partnerka grdo gleda, in za opravičevanje, ki temu sledi.

Uspešneje "prebujanje"

Če vaša zveza traja že dolgo časa in zvon ne zapoje več tako hitro, prižgite luči. Moški potrebujejo vizualno spodbudo, da se zares vzburijo. V neki anketi, objavljeni v reviji Men's Health, je bila ta nesrečna ženska nagnjenost k ljubljenju v temi celo na prvem mestu med pritožbami, ki so jih navajali moški nad obnašanjem žensk v postelji. Seveda ni treba, da za moško samozavest delujeta pod reflektorjem: primeren bo kompromis ob svetlobi sveče ali zatemnjene svetilke, kar bo dalo koži zagorel in privlačnejši videz.

OPČ: do 5 minut za vsako erekcijo.

Kupovanje poštnih znamk

Čakanje v predolgi vrsti na pošti je vse prej kot prijetno. Prihranite si čas in naročite znamke po telefonu (plačate s kreditno kartico ali po povzetju), če pa to ni mogoče, prosite sosedovega nadobudneža, ki mu vedno zmanjkuje denarja za sladoled, da vam za majhno nagrado prinese znamke s pošte.

OPČ: 5 do 10 minut na vsak obisk pošte.

Pobijanje ščurkov

Ščurki so sicer v nekaterih delih sveta vsekakor večji problem kot pri nas, morda pa vam bo kje in kdaj le koristil tale nasvet iz nekega priročnika za ameriške gospodinje: napolnite veliko skledo s cenenim vinom in jo postavite pod kuhinjsko pomivalno korito.

Trapasti ščurki bodo zavpili »Veselica! « in drug za drugim popadali v skledo ter se utopili (kot bi se bilo lahko zgodilo tudi vam marsikateri konec tedna med študijem). Če pa bi radi zadovoljili še svoje skrite sadistične nagone, postavite skledi s suhim cementom in vodo drugo ob drugi, zatemnite luči in počakajte na mrtvaški ples.

OPČ: meseci mečkanja s čevlji.

Znebite se vonja po cigaretah v hotelskih sobah

Kadar so vse nekadilske sobe rezervirane, okno vaše sobe pa nima niti kljuke, lahko hitro odstranite postani smrad po cigaretah tako, da namočite brisačo v mrzlo vodo, jo ožamete in mahate z njo po sobi. Morda ne bi bilo napačno, če bi prej spustili rolete, kadar vas kdo lahko vidi skozi okno.

OPČ: ena neprespana noč.

Kako obogatite

Celo vi s svojimi grdimi navadami ste lahko bogati neodvisno od drugega. Tole so nasveti finančnega načrtovalca nekega uspešnega ameriškega podjetja:

Že v svojem podjetju se dogovorite, da vam od plače nakazujejo na vaš posebni varčevalni račun največji možni znesek. Če to ni mogoče, uredite tako, da se bo 15 do 20 odstotkov vaše plače avtomatsko usmerilo v varčevanje.

Ves privarčevani denar investirajte na borzi, tako da ga razdelite na tri vrste skladov: v majhno družbo, mednarodno družbo in še kam.

Ne spreminjajte svojih investicij niti med slabimi obdobji.

To je vse, kar morate storiti. Če investirate od svoje dokaj dobre plače 15 odstotkov na leto, bo dovolj za finančno neodvisnost in boste bogati v 30 do 35 letih. Če pa investirate na leto 20 odstotkov, boste že po 25 do 30 letih lahko lenarili na otoku Bora Bora.

OPČ: 5 do 15 let vaše delovne dobe, če začnete pri tridesetih.

Vračanje dolga

Ponovite za nami: a-mor-ti-za-ci-ja, amortizacija. To pomeni »denar v žepu«. To je razmeroma neboleča metoda vračanja posojila, pa naj gre za hipoteko, nov avto ali šolanje na dragi univerzi. Deluje pa takole: Vaš mesečni obrok vračila za hipoteko je sestavljen iz glavnice (izposojena vsota) in obresti (prispevek za plačilo ugodnosti izposoje).

Poglejte svoj izvod pogodbe z banko, ki ste jo podpisali ob odobritvi posojila. Ali vidite obe številki? Veliko obresti, manj glavnice, kar vam dokazuje, kako vas banka drži v oblasti. Če pa nakažete svoj redni obrok (glavnica + obresti) maja in dodate glavnico za junij, vam ne bo treba plačati junijskih obresti.

Delajte tako ves čas odplačevanja posojila, pa boste prihranili veliko časa in denarja. Če imate na primer 30-letno hipoteko v višini 20 milijonov SIT in z 8-odstotno obrestno mero, bo vaš mesečni obrok znašal verjetno 146. 800 SIT. Če to povišate na 191. 200 SIT na mesec, da bi odplačali večji del glavnice, bi morali odplačati posojilo v 15 letih in obenem prihraniti 18, 4 milijona SIT za obresti. Tako možnost preverite v banki.

OPČ: 15 let.

Kako pripraviti žensko do orgazma

Anka Radakovich, sočna avtorica knjige Sexplorations, trdi, da je ključnega pomena uporaba jezika. »Mislite si, da je njena ženskost sladoled, ki ga radi ližete. Poskusite z nežnim vrtenjem ali dvojnim pomakanjem jezika. Vedeli boste, da je vzburjena, ko bo začela stokati, vzdihovati in prositi, da nadaljujete tako. Če ne prej, boste vedeli, da ste nekaj dobro opravili, takrat, ko bo na svojo omarico položila uokvirjeno sliko vašega jezika. «

OPČ: 20 do 40 minut ljubkovanja in prepričevanja, kako je lepa.

Kako vedeti, da je vaša ženska res prava za vas

Radakovicheva pravi: »Kadar resnično uživate v pogovoru z njo po seksu. «

OPČ: meseci, včasih leta.

Izračunajte si življenska pričakovanja

Gotovo ste že slišali nasvet »živite vsak dan, kot da je vaš zadnji«. V nekaj minutah lahko ugotovite, ali je to res potrebno. Nekatere zavarovalnice so opravile raziskave, na osnovi katerih pošiljajo posebne agencije po elektronski pošti vprašalnik z 12 vprašanji o vašem zdravju in življenjskem slogu. Ko nanje odgovorite, dobite nasvet, ali se vam splača zavarovati posamezne vrednosti v svojem domu.

OPČ: Če so novice neugodne in boste zaradi tega spremenili đivljenjske navade, lahko pridobite leta.

Telesne vaje

Namesto da bi se morali odpraviti v telovadnico takrat, ko se vam najmanj ljubi in je doma najprijetneje, pojdite v službo s kolesom. Povrhu vsega boste med prometno konico, ko bi izgubljali živce v stoječih ali počasnih kolonah, lepo telovadili na kolesu. Tu je nekaj nasvetov:

Enkrat do dvakrat na teden se peljite v službo kot običajno in vzemite tja nekaj čistih oblačil in brisač.

Izberite si mirno, čeprav daljšo pot. Če se vam zdi predolga, se peljite le do polovice, parkirajte in nadaljujte s kolesom.

Če boste prevozili krajšo razdaljo po prometnih mestnih ulicah, kupite trpežno gorsko kolo, če pa se boste vozili po bolj praznih stranskih cestah, kupite hitro cestno kolo.

Če na delovnem mestu nimate kopalnic s prhami, povprašajte za ustrezne možnosti v bližnjem klubu za fitnes ali podobno, lahko pa se umijete le z brisačo.

Če morate delati do pozne ure, si za pot domov nadenite svetla oblačila in si na sedež kolesa pritrdite rdeče odbojno steklo.

OPČ: 2 do 4 ure časa za telovadbo na teden.

Odstranjevanje mozoljev

Ženite se. Imeli boste intervju za lokalno TV postajo. Fotografirali vas bodo za naslovnico revije za gospodarstvenike. Prosili so vas za priložnostni nagovor ob odprtju novega lokala. Vi imate pa mozolj! Pravzaprav kup mozoljev, ki bi jih obupno radi hitro odstranili. Za take primere so kozmetični strokovnjaki, ki tudi svetujejo, da prosite zdravnika za prednison. To je oralno steroidno zdravilo, ki bo pozdravilo vaš žgoči obraz najpozneje v nekaj dneh. Mimogrede: to je resno zdravilo.

OPČ: do 14 dni, če bi sicer pustili, da gre stvar svojo pot.

Iskanje pravih staršev

Leta v rejništvu ali sirotišnici so lahko dolga in polna osamljenosti. Koliko vzdihovanja po neznani mami ali očetu - po komerkoli, da le ne bi bil vaš »kruti« vzgojitelj. Zdaj vam čudež z imenom internet omogoča, da ju sami najdete. V vseh razvitejših deželah so posebni naslovi, kjer dobite informacije iz rojstnih in poročnih knjig ter o posvojencih in rejencih, ki jih iščejo tudi starši. Morda se vam nasmehne sreča. Zakaj se ne bi usoda končno nehala igrati z vami?

OPČ: leta.

Ukvarjanje s prodajalci po telefonu

Ko vas naslednjič zmoti pri večerji kakšen posrednik iz knjižne založbe ali uredništva časnikarske hiše, da bi vam skušal prodati gobarski priročnik, almanah ali podobno uspešnico, mu najprej postavite nekaj vprašanj:

Ali kličete zato, da bi mi kaj prodali?

Povejte svoj priimek in ime.

Povejte svojo telefonsko številko (tudi omrežno).

V imenu katerega podjetja kličete?

Ali ima to podjetje seznam številk, ki naj jih ne bi klicali?

Rad bi, da je na tem seznamu še moja številka. Ali lahko to takoj uredite?

Ali vaše podjetje kliče tudi v imenu drugih? (če je bil odgovor DA): Ali lahko zagotovite, da me vaše podjetje ne bo klicalo v imenu kateregakoli od teh?

Na nobeno od vprašanj, kjer je na koncu, ne sme biti odgovor NE, sicer mu lahko zagrozite s tožbo, pa boste imeli verjetno mir pred njim.

OPČ: 5 minut za prihodnji klic, ki ga ne bo.

Iskanje starega prijatelja

Internet vam lahko pomaga najti tudi starega kolega, izgubljeno ljubico ali tistega bogatega in nesramnega strica, ki se je odselil iz vile na Mallorci, ne da bi pustil novi naslov. Tule je pet najprimernejših naslovov za iskanje sledi, ki jih priporoča revija Internet World:

People Finder na http://www. stokesworld.com/peoplefinder

World Alumni Net na http://www. infophil.com/World/Alumni

Switchboard na http://www. switchboard.com

Bigfootov Global E-mail Directory na http://www. bigfoot.com

Global Mega-People Finder na http://trendy. net/sites/peoplefind

OPČ: meseci zaračunanega časa pri zasebnem detektivu.

Nabava hrane

Pet metod, s katerimi si bistveno skrajšate čas, porabljen za nakupovanje:

Vedno kupujte v isti trgovini. Tako boste kmalu natančno vedeli, katere police so rezervirane za mlečne izdelke, kje najdete najljubše piškote ali vino. In še vse ljubke prodajalke boste spoznali. Tudi to je nekaj vredno, mar ne?

Kupujte lačni. Pravzaprav je to dvorezen meč. Prazen želodec je lahko neverjetna motivacija za hiter odhod domov, če se seveda za potešitev lakote ne mislite že kar v trgovini nabutati žemelj. Po drugi strani pa ima človek s praznim želodcem zelo velike oči in temu primerno je pri blagajni poln voziček.

Mislite na jed, ne na nakupovalni seznam. Kupujte po oddelkih. Vzorčni jedilnik: File mignon na žaru (pri mesarju) z radičem (zelenjava), pečen krompir (zelenjava), blanširani brokoli (zelenjava) in francoski kruh (pekovski izdelki).

Izogibajte se delikatesam. Še zlasti če je čas dopoldanskih malic. Saj veste: »Prosim 5 dkg posebne, rezino ementalca, 4 rezine mortadele, dve rezini dimljenega sira, dve kumarici, 1 prerezano kajzerico, 1 prerezano makovko …« Nikoli konca.

Raje ne sprašujte prodajalcev, kje je kaj, če se vam mudi. Če nimajo tistega, kar vas zanima, vas bodo prepričali, da kupite nekaj, kar vam morda ne bo všeč.

OPČ: 10 do 15 minut za vsak obisk trgovine.

Čakanje v vrsti v špeceriji

Predvsem dobro pretehtajte, v katero vrsto pred blagajno se boste postavili. Poglejte, kje prevladujejo moški, kje je v nakupovalnih vozičkih ali košarah manj nakupljenega, skratka - bodite malo psihologa, sicer boste vedno znova ugotavljali, da se pač vedno postavite v najpočasnejšo vrsto (po Murphyjevem pravilu, seveda). Vsekakor pa vzemite pod drobnogled tudi prodajalke: tudi ko že stojite v vrsti, še vedno opazujte, kako urne so pri odčitavanju črtnih kod in pri ravnanju z denarjem. Zelo hitro boste ugotovili, da so med njimi velike razlike. Prestopite k sosednji, če se vaša preveč obira.

Telefonski klici

Če si še pred klicem zabeležite, o čem vse bi se radi pogovorili, boste gotovo prihranili vsaj pet minut nepotrebnega govorjenja in stokanja, pa še pozabili ne boste ničesar. Precejšnja potrata časa je, kadar ugotovite, da ste klicanega pozabili vprašati eno samo stvar: Še enkrat morate najti ustrezno številko telefona, pihati na dušo tajnici, izmenjati vljudnostne fraze, se opravičiti za ponovno nadlegovanje in tako naprej v tem stilu. Pri 12 pogovorih na dan to pomeni ena dodatna ura.

Da se vam ne bo treba igrati s prilepljenimi listki z opombami okrog telefona, ne kličite med 12. in 14. uro. Če pa morate poklicati koga, ki rad veliko čveka, ga pokličite tik pred kosilom ali koncem delovnega časa, ko bo imel oči že na izhodnih vratih in bo z mislimi že pri domačem kosilu.

OPČ: 5 minut za vsak klic.

Kako končati sestanek

Če ste storili že skoraj vse, da bi sestanke skrajšali, a brez uspeha, poskusite še tole: iz sobe že prej umaknite vse stole. Udeleženci bodo kmalu siti klepetanja in nakladanja stoje, zato bodo prej pripravljeni na odločitve in dogovore. Malce bolj humana metoda pa je, da se vedno že vnaprej dogovorite, koliko časa imate na voljo za sestanek. Sodelavcem preprosto povejte, da bo sestanek dolg na primer 45 minut.

OPČ: 30 do 45 minut na vsak sestanek.

Manj izgube časa v banki

Nihče ne stoji z veseljem v dolgi vrsti pred bančnih okencem, pa naj čaka na svoj denar ali na to, da se ga bo spet nekaj znebil. Toliko nejevoljnih obrazov skupaj drugod zlepa ne srečate. Tu niti nasvet za izbiro prave vrste, kot v trgovini, ne pomaga, enak pa je običajno zaključek, da se pač vedno postavimo v napačno vrsto. Ste kdaj razmišljali, zakaj izgubljate čas v najpočasnejši vrsti ravno takrat, ko imate najmanj časa? Morda je krivo to, da vas v tistih trenutkih zapusti intuicija, ki vas drugače vodi po pravi poti. Ko se vam mudi, ste pod stresom, ta pa negativno vpliva na delovanje intuicije.

Da bi banke pospešile poslovanje v korist strank, ni pričakovati, zato preostane nasvet, ki vam ga sicer že dolgo ponavljajo prav banke: poslujte čim več s trajnikom, po internetu in z bančnimi avtomati.

OPČ: tudi do 45 minut ob vsakem obisku banke v nerodnih dneh.

Stavim, da so možgančki že premleli, kaj boste z nanovo pridobljenim časom. Želimo vam veliko kreativnosti in uspeha na vseh področjih.

Špela Šeme