Če imate alergijo na hrano, to verjetno že zelo dobro veste.
Veliko ljudi je alergičnih na oreščke in školjke, nekateri že od rojstva, pri drugih se je razvila kasneje.
A čeprav ste previdni pri hrani, na katero ste alergični, je mogoče, da kljub vsemu vsak dan uživate hrano, na katero je vaše telo občutljivo – a se kaže drugače.
PREVERITE: Kaj pomeni, če vas srbi zapestje
Alergije na hrano je običajno enostavno odkriti, ker se telo običajno odzove takoj, reakcija pa je lahko tudi tako huda, da zahteva zdravniško pomoč, razloži Gill Hart, biokemičarka.
Po drugi strani pa se občutljivost na hrano kaže različno in lahko traja dlje, da se razvije. "Torej lahko nekaj pojeste morda v soboto in boste morda šele v torek dobili reakcijo."
Občutljivost na hrano poznamo tudi pod imenom intoleranca in "reakcije so po navadi dolgotrajne in kronične". Lahko se pojavijo različni simptomi, vključno s sindromom razdražljivega črevesja in migrenami in večina ljudi reagira na pet ali šest živil.
PREBERITE TUDI: "V 8. mesecu nosečnosti sem izvedela, da sem alergična na svojega otroka" (srce parajoča izpoved mamice)
Je torej alergija na hrano ali občutljivost?
Tu so glavne razlike med obema:
Alergija
- Reakcija je običajno takojšnja,
- lahko je življenjsko nevarna,
- običajno zahteva medicinsko posredovanje,
- simptomi lahko vključujejo mravljinčenje v ustih, bruhanje, omotico, kihanje, srbečo kožo in otekanje.
Občutljivost
- Do reakcije običajno ne pride takoj,
- ni življenjsko nevarna,
- simptomi lahko vključujejo sindrom razdražljivega črevesa, prebavne motnje, napenjanje, drisko, zaprtje, glavobole in migrene.
Povzeto po: cnbc.com
Preverite še:
Če se med spanjem pogosto slinite – kaj to razkriva o vašem zdravju
Prehranski strokovnjak je z nami razbijal najpogostejše prehranske mite
Poslušajte njegove odgovore:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?