Ali kontracepcijske tabletke res lahko povečujejo možnost za raka na dojkah?

Ali kontracepcijske tabletke res lahko povečujejo možnost za raka na dojkah? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2019

Nove raziskave razkrivajo, da obstaja povezava med rakom na dojkah in kontracepcijsko  tabletko.

Če ste v resni zvezi in se želite zaščititi pred nezaželeno nosečnostjo, je tabletka najpogostejša izbira. Ali res lahko povzroči raka?

The New England Journal of Medicine je objavil raziskavo, v kateri razkrivajo, da hormonske tablete za preprečevanje nosečnosti lahko povzročijo raka na dojkah, četudi gre za zelo majhno verjetnost. Na Danskem so 10  let vodili eksperiment, v katerem je sodelovalo 1.8 milijona žensk in odkrili, da je na vsakih 100 tisoč udeleženk raziskave, ki jemljejo tabletke, vsako leto raka na dojki razvilo 68 žensk. Izkazalo se je, da se je nevarnost za pojav raka povečevala z leti jemanja te oblike zaščite, kriva pa je vsebnost določenih hormonov.

Povezava med hormoni in rakom dojke torej obstaja, ni pa še znano natanko, kakšna je in kako vse skupaj pravzaprav deluje. 

Namesto tabletke kondom?

V Kaliforniji so v raziskavi leta 2010 ugotovili podobno korelacijo med jemanjem hormonov in pojavom raka na dojki – nevarnost nastanka bolezni se je znatno povečala pri ženskah, ki so kontracepcijo v tej obliki jemale dlje časa. Zdravniki se že dolgo časa zavedajo vpliva hormonskih tablet v povezavi z razvojem raka na dojki. To je veljalo predvsem za starejše verzije tabletk, ki so vsebovale veliko več estrogena kot moderne.

Dr. Jack Jacous, onkolog in direktor Memorial Care Inštituta v Kaliforniji, svetuje, da ženske, ki so že dolgo 'na tabletki' preventivno zamenjajo metodo kontracepcije in se poslužijo takšnih variant, ki ne vsebujejo umetnih hormonov. Pravi, da je panika odveč, le da se morajo ženske zavedati vseh možnih posledic jemanja kontracepcije. Če je možno, pa svetuje, da ženske, ki potrebujejo zaščito proti nosečnosti, pazijo na zdrav življenjski slog in tako omejijo ostale faktorje, ki spodbujajo razvoj raka na dojki. »Zelo majhna je verjetnost, da boste dobili raka samo zaradi jemanja kontracepcijske tabletke,« pravi.

Da boste bolj varne in sproščene, priporočamo, da si vsak mesec pregledujte dojke.

Preberite še: 10 povsem nepričakovanih simptomov raka na dojki  ali pa 30 zdravih odločitev, ki jih morajo ženske sprejeti pred 30. letom 

Vir: Women's Health Mag