Ali so ljudje res bolj nori ob polni luni?

Ali so ljudje res bolj nori ob polni luni? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2019

Jutri, 14. septembra, je polna luna, ki je skupaj z retrogradnim Merkurjem zadnja leta velikokrat izgovor za čudno obnašanje in nesreče. Vedno, ko se na cesti dogajajo čudne stvari, možje sitnarijo ali otroci preveč jokajo, vsi hitijo gledat, če morda prihaja polna luna.

Prepričanje, da polna luna vpliva na obnašanje ljudi, je tako močno, da celo 80 odstotkov medicinskih sester in 64 odstotkov zdravnikov meni, da je to res.

A raziskava, ki so jo naredili v Kanadi ( Université Laval's School of Psychology) je pokazala, da število bolnikov, ki urgenco obiščejo z nenavadnimi bolečinami, napadi panike in tesnobe, samomorilnimi težnjami, niti malo ne naraste ob polni luni.

Zanimivo, da so opazili porast napadov tesnobe in panike ob zadnjem luninem krajcu, na katerega nobeden ni nikoli pozoren. 

Torej, če se vam ob polni luni zdi, da se ljudje obnašajo čudno, potem se tako zagotovo vse dni v letu, a jih polna luna bolj osvetli.

Mimogrede, da boste vedeli:

  • Ko Luna kroži okoli Zemlje izgleda, kot da se spreminja njena oblika, a v resnici zgolj gledamo različne dele osvetljene polovice Lune.
  • Tako oblika Lune prehaja od polne lune, ko vidimo njen celotni osvetljen del (Zemlja se takrat nahaja med Soncem in Luno), do prazne Lune, ko vidimo zgolj njen neosvetljeni del in izgleda, kot da je ni - v tem primeru se Luna nahaja med Soncem in Zemljo.
  • Luna naredi celoten krog okoli Zemlje in s tem skozi vse svoje 4 faze (mene) v 29.5 dneh. Lunine mene si vedno sledijo v enakem vrstnem redu. 

Preverite še, kateri je najbolj depresiven dan v letu (po mnenju raziskovalcev)