Ali test nosečnosti pokaže tudi zunajmaternično nosečnost?

7. 5. 2024
Deli
Ali test nosečnosti pokaže tudi zunajmaternično nosečnost? (foto: Profimedia)
Profimedia

Zunajmaternična nosečnost, pri kateri se oplojeno jajčece zarodi izven maternice, najpogosteje v eni od jajcevodov, je resno zdravstveno stanje, ki zahteva takojšnjo medicinsko pozornost. Ker so simptomi zunajmaternične nosečnosti pogosto podobni znakom zgodnje normalne nosečnosti, mnoge ženske sprva morda ne zaznajo razlike. 

Ena od pogostih vprašanj, ki se pojavijo v zvezi s to temo, je, ali lahko standardni domači test nosečnosti zazna tudi pojav zunajmaternične nosečnosti. Kako torej delujejo testi nosečnosti in ali so sposobni prepoznati zunajmaternično nosečnost?

Kako deluje test nosečnosti?

Domači testi nosečnosti delujejo tako, da zaznavajo prisotnost hormona hCG (človeškega horionskega gonadotropina) v urinu. Ta hormon začnejo proizvajati celice, ki obkrožajo razvijajoči se zarodek že kmalu po oploditvi in se nadalje povečujejo med napredovanjem nosečnosti. Običajno se raven hCG podvoji vsakih 48 do 72 ur v prvih tednih nosečnosti.

Ali test nosečnosti zazna zunajmaternično nosečnost?

Test nosečnosti lahko zazna zunajmaternično nosečnost, saj tudi pri takšni nosečnosti telo proizvaja hormon hCG, čeprav so ravni lahko nižje ali rastejo počasneje kot pri normalni nosečnosti. Tudi, če test nosečnosti pokaže pozitiven rezultat, pa seveda sam po sebi ne more razlikovati med normalno in zunajmaternično nosečnostjo.

Profimedia

Simptomi in diagnoza zunajmaternične nosečnosti

Za razlikovanje zunajmaternične nosečnosti od običajne nosečnosti je potrebna medicinska diagnostika. Simptomi, ki lahko kažejo na zunajmaternično nosečnost, vključujejo nenavadne bolečine v trebuhu ali medenici, krvavitev, omotico ali omedlevico. Če ženska doživi katerikoli od teh simptomov, je nujno, da se nemudoma obrne na medicinsko pomoč.

Za potrditev diagnoze zunajmaternične nosečnosti zdravniki pogosto uporabljajo ultrazvok, s katerim lahko vizualizirajo, kje se je jajčece ugnezdilo. V nekaterih primerih, ko ultrazvok ni zadostno informativen, se lahko opravijo tudi dodatne preiskave, kot so merjenje ravni hCG v krvi za oceno njegovega naraščanja.

Torej - čeprav domači testi nosečnosti lahko zaznajo zunajmaternično nosečnost, pa obenem niso zasnovani za določanje lokacije implantacije zarodka. Pozitiven rezultat testa nosečnosti, zlasti če ga spremljajo bolečine ali nenavadni simptomi, bi moral biti znak, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem za nadaljnje preiskave in ustrezno zdravljenje. Pravočasno ukrepanje je ključnega pomena pri obvladovanju zunajmaternične nosečnosti in za ohranjanje zdravja ženske.