10 najboljših naravnih zdravil z vsega sveta

10 najboljših naravnih zdravil z vsega sveta (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2016

Po vsem svetu se iz generacije v generacijo prenaša znanje o zdravilnih rastlinah, ki rastejo pred hišnimi vrati. Zbrali smo najboljše zdravilne rastline z vsega sveta, ki pomagajo tudi, če rastejo daleč od svoje domovine.

EGIPT

Črna kumina blaži alergije

Na stotine študij je dokazalo, da je ta rastlina pravo čudežno zdravilo. Črna kumina blaži bolečine, deluje antivirusno, sprošča krče, blaži alergije in krepi imunski sistem.

Uporaba: ker ima prijeten aromatičen in lahno oreškast okus, jo lahko zmeljete in jo posujete po različnih jedeh. Olje je sijajno za izboljševanje solatnih polivk.

JAPONSKA

Ginko krepi možgane

Listi drevesa iz pradavnine s svojimi flavonoidi in ginkolidi izboljšajo prekrvavitev in s tem preskrbo možganov s kisikom. Poleg tega spodbujajo prepletenost živčnih celic. To občutno okrepi sposobnost umske zmogljivosti.

Uporaba: izvlečki ginka so na voljo v obliki kapljic ali tablet.

INDIJA

Sena za zdravo črevesje

Ljudje že stoletja izkoriščajo zdravilni učinek sene. Za odvajalni učinek so zaslužni tako imenovani antrahinon glikozidi, ki se skrivajo v listih in plodovih.

Uporaba: v dobro založenih lekarnah dobite pripravljeno čajno mešanico. Čaj je priporočljivo piti zvečer, ker učinek nastopi šele po 8 do 12 urah.

ITALIJA

Smetlika zdavi oči

Smetlika je klasična zdravilna rastlina za oči. Ljubka travniška rastlina spodbudi samoregulativne lastnosti v naših očeh in poleg tega pomiri razdraženo veznico.

Uporaba: pri vnetju očesne veznice si lahko pomagate s kapljicami s smetliko.

VELIKA BRITANIJA

Poprova meta ustavi glavobol

Poprova meta je zanesljivo zdravilo proti glavobolu,prehladu in težavam želodca in črevesja.

Uporaba: poprova meta se je zelo izkazala pri težavah želodca in menstruacijskih težavah. Če vas boli glava, si v čelo in sence vtrite nekaj kapljic metinega olja. Učinek nastopi po 15 do 30 minutah. Previdno: olje ne sme priti v stik z očmi.

KITAJSKA

Ingver prežene slabost

Na Kitajskem so zdravilno moč ingverja začeli uporabljati že pred več kot 3000 leti. Njegova eterična olja pomirijo gibanje želodca in blažijo slabost in bolečine trebuha.

Uporaba: za pest velik kos ingverja zrežite na rezine in jih zavrite v 500 ml vode. Pustite stati 15 minut in čaj nato precedite.

NAMIBIJA

Vražji krempelj zavre vnetja

Vijoličasto cvetoča rastlina je znana po tem, da zavira vnetja in še posebej dobro deluje pri bolečinah hrbta in težavah s sklepi, kot sta na primer revma in artroza.

Uporaba: kot čaj ima zelo grenak okus, tako da so najboljša izbira tablete z visoko koncentracijo te rastline.

NORVEŠKA

Angelika izboljša razpoloženje

Zaradi svojih eteričnih olj, ki spodbujajo izločanje želodčnih sokov, se rastlina v zdravilstvu severnih držav uporablja za zdravljenje bolezni želodca in črevesja. Poleg tega odpravlja depresivna stanja.

Uporaba: 1 žličko posušene zeli prelijte z 200 ml hladne vode in jo zavrite. Po dveh minutah precedite.

BRAZILIJA

Guarana znižuje temperaturo

Črna semena tropske vzpenjavke se zmeljejo v prah. Pomagajo pri utrujenosti in izčrpanosti in znižujejo povišano telesno temperaturo.

Uporaba: 1 žličko praška vmešajte v kozarec vročega ali hladnega mleka ali v sadni sok.

KANADA

Zlata rozga pomaga mehurju

To indijansko zdravilno sredstvo se je zelo izkazalo pri zdravljenju vnetij mehurja. Deluje diuretično in antibakterijsko: čaj iz zlate rozge. Poleg tega rastlina sprošča krče in deluje preventivno pred sečnimi kamni.

Uporaba: za 1 skodelico čaja 2 žlički posušene zlate rozge prelijte z vrelo vodo in čaj pustite stati 10 minut. V lekarni lahko dobite tudi tablete z njenim izvlečkom