Lepi in fit po Kneippu

23. 4. 2010

Sebastian Kneipp je znan nemški duhovnik in začetnik hidroterapije. Velja za naravnega zdravilca, ki naj bi preproste metode 'odkril' ob lajšanju svojih težav s pljuči.

V 19. stoletju seveda njegovim metodam niso bili najbolj naklonjeni. Bolniki pa so pod njegovo okrilje na Bavarsko prihajali od vsepovsod. Tako je majhna župnija  postajala pravi zdraviliški center, sezidali so tudi župnišče Sebastianeum, namenjeno predvsem bolnim duhovnikom. Služilo pa je tudi kot zavetišče za bolne otroke. Danes Kneippove metode uporabljajo v zdraviliščih, wellness centrih in pri drugih ponudnikih sorodnih storitev.

Moč vode

Najbolj znana je metoda tako imenovanega knajpanja. Gre za menjavanje tople in mrzle vode, pri čemer utrjujemo telo in tudi duha. S tem spodbudimo vegetativni živčni sistem, sprostijo se mišice, telo pa znova najde svoje ravnotežje.

Postopek večinoma opravimo kot hojo po manjših bazenčkih, globokih do kolen. Topli bazen ima praviloma temperaturo od 36 do 38 °C, hladni pa okoli 15 °C. V topli vodi naj bi se zadržali dlje kot v mrzli, in sicer okoli pet do deset minut, v mrzli pa okoli pet do 30 sekund.

Terapija se vedno začne v topli vodi, nato se nadaljuje v hladni. Postopek izmenjavanja tople in mrzle vode je priporočljivo ponoviti največ dva- do trikrat, pri čemer terapijo praviloma vedno končamo z mrzlo vodo.

Zdravilna zelišča

Kneipp je sam  nabiral zdravilne rastline, delal tinkture, praške in čaje ter razvrščal zdravilne rastline. Šentjanževka, baldrijan in kamilica so najbolj znane rastline, ki jih je uporabljal. Leta 1889 je izšla knjiga Tako naj bi živeli, pozneje pa je izdal tudi rastlinski atlas, v katerem so bile opisane in v naravnih barvah prikazane vse rastline, ki so jih takrat uporabljali v naravnem zdravstvu.

Zdrava kuhinja

Če se želimo zdravo prehranjevati, mora naš jedilnik vsebovati veliko vitaminov. Kneipp je zagovarjal, da bi morali uživati regionalne produkte in predvsem sezonsko sadje in zelenjavo. Vse v sorazmerju seveda. Tudi kakšen košček čokolade ni prepovedan. Predvsem pa si moramo za prehranjevanje vzeti čas. Tako tudi prej opazimo, kdaj smo siti. Pitje vode je tudi izjemno pomembno. Na vsak kilogram telesne teže je Kneipp priporočal 0,03 litra vode ali zeliščnega čaja.

Notranje ravnovesje

Ravnovesje med delom in življenjem je izjemnega pomena. V hektičnem času si moramo vedno znati vzeti nekaj časa tudi zase. Ne smemo pa pozabiti tudi na kakovosten spanec. Če imamo težave, je baldrijan enkratno zelišče, ki pomaga k mirnemu spancu.

Biti v gibanju

Naj bo človek star ali mlad, telo mora gibati. Ne smemo se zasedeti. Hoja, tek, kolesarjenje so idealni načini razgibavanja telesa. In izgovori, češ nimam časa, niso opravičilo. Če ne gre drugače, je že hoja do službe namesto vožnje z avtobusom bolje kot nič. Če je telo razgibano, je počutje boljše, delovna učinkovitost večja in tudi spanec bolj  miren.