Pravo jedro zdravstvenih težav

Pravo jedro zdravstvenih težav (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2016

Ko pomislimo, da moramo spremeniti svoje zdravje in način življenja, običajno najprej začnemo spreminjati 'napačen' način prehranjevanja in si izberemo vadbo, ki bi za nas bila najbolj primerna.

Nekateri že vedo, da so pomembne tudi misli, zato kaj hitro v roke vzamejo kakšno knjigo z afirmacijami in pričnejo s pozitivnim mišljenjem in osebnostno rastjo s prepričanjem, da bodo tako zagotovo zadeli tisto bistvo in prišli do zdravja, kakršnega si želijo. Brez glavobolov, brez bolečin v križu, kolenu in kolku, brez depresij in podobno.

Ali je res to tisto pravo jedro, ki nam bo povrnilo naše zdravje? Je dovolj, če spremenimo način prehranjevanja, se začnemo gibati in si ponavljali pozitivne misli?

Velikokrat se ob poplavi informacij dejansko sploh ne znajdemo več in ne vemo kam se obrniti. Vsi govorijo o celostnem zdravju, a kljub zdravi prehrani, pozitivnim mislim ter notranjemu zadovoljstvu in rednemu gibanju težave zmeraj izginejo le začasno.

Naše fizično zdravje je vedno pravi pokazatelj v katero smer gremo.

Torej, če smo včasih imeli pogoste tedenske glavobole, če smo se včasih soočali z medicinsko neopredeljenimi bolečinami v želodcu ali pogostimi depresijami, je pravi rezultat takrat, ko teh težav enostavno več nimamo. To je tako, kot če bi nam zamočilo stene v stanovanju, mi pa bi samo belili, vlaga pa bi kar naprej silila naprej, mi pa bi opazovali madeže na stenah.

V primeru, da se težave in simptomi še zmeraj pojavljajo, potem nekaj ne delamo prav. Telo ima sposobnost regeneracije, če mu le damo priložnost.

Skozi delo s strankami, ki poiščejo mojo pomoč vse bolj ugotavljam, da veliki večini manjka ugotavljanje pravega jedra.

Kaj dejansko je pravo jedro človeškega delovanja in njegovih zdravstvenih težav?

Če se zavedamo, da je za naše glavobole in pogoste migrene ali tiščanje v vratu krivo pogosto obremenjevanje z drugimi in s tem, kako bodo drugi ocenili naše delo, potem smo prišli do določenih ugotovitev. Ampak velika večina, ko ozavesti neki vzrok, začne situacijo reševati od tukaj naprej. Le redko kdo dejansko poišče izvor našega napačnega načina mišljenja.

Vsaka negativna misel lahko sproži negativno čustvo, ampak nekaj pa mora sprožiti misel. To je danes seveda neki dogodek ali situacija, v kateri se nahajamo in na katero odreagiramo, ampak pomembno je, da ozavestimo, zakaj dejansko v dani situaciji tako odreagiramo.

Spoznal sem stranko, ki se je soočala s težavami, kot so beli tok iz nožnice, tiščanje v predelu vratu in močne ter boleče menstruacije. Kljub temu, da je, preden je poiskala mojo pomoč, že ozavestila svoja negativna čustva, ki povzročajo te težave in začela s pozitivnimi afirmacijami, se je še zmeraj soočala z zdravstvenimi težavami. Strogo se je držala nekaterih 'pozitivnih zakonov', ki naj bi ji povrnili zdravje. Ampak manjkala ji je ena ključna stvar.

S pomočjo afirmacij oziroma pozitivnega delovanja ter življenja je bolj kot ne prikrivala svoje notranje občutke in jih tlačila še globlje v svojo notranjost. Vse do takrat, dokler ni ozavestila, da ima močno podzavestno agresijo do moške energije (torej do moških na splošno) in dokler ni ozavestila od kod dejansko izhaja ta podzavestna agresija.

V prvi fazi je vedno potrebno ozavestiti svoje napačne vzorce in prepričanja, ki jih nosimo globoko v sebi. Ni dovolj, da se zavedamo, da razmišljamo negativno in da v sebi nosimo negativna čustva, ključnega pomena je, da ugotovimo zakaj dejansko sploh tako razmišljamo in čustvujemo v določenih situacijah.

Takrat, ko je stranka, ki sem vam jo navedel zgoraj kot primer, skozi vaje ozavestila od kod dejansko vse skupaj izhaja, je občutila svojo pravo bolečino in kaj dejansko nosi v sebi. Začel se je pravi proces samozdravljenja in na podlagi tega ozaveščanja in tudi odpuščanja ter sprejemanja je lahko začela uvajati nove programe in poglede.

Velikokrat se izgovorimo, da imamo določene težave z zdravjem v genih, ampak ko pogledamo malo bolj celostno, ugotovimo, da smo večinoma izpeljanka svojih staršev in v sebi nosimo enake vzorce in prepričanja.

Zelo zanimiv primer je tudi stranka, ki je poiskala mojo pomoč zaradi pogostih vnetij grla in tiščanjem v vratu. Ugotovila sva, da te težave povzroča njen strah pred ne izražanjem in da je ta strah razvila v času njenega otroštva, ko je bil oče pogosto nasilen do nje in mame. To je bilo na koncu tudi tisto pravo jedro, saj sva ugotovila, da ima mama v sebi popolnoma enak strah, ki ga je prenesla nanjo in da se tudi mama sooča s popolnoma enakimi zdravstvenimi težavami. Ko je ozavestila jedro svojih težav in svojih napačnih prepričanj, takrat je lahko začela s pravim samozdravljenjem in uvajanjem pozitivnih sprememb v svoje življenje.

Avtor članka: Timi Soršak, dipl. zn.