Artičoka - razstrupljevalka telesa

Artičoka - razstrupljevalka telesa (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 5. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Zdravilna rastlina iz družine nebinovk prihaja z Arabskega polotoka ter je zaradi okusa priljubljena v kulinariki.

Rastlina artičoke je osatna steblika, visoka do dva metra, ki raste v krajih z bolj toplim podnebjem (pri nas jih gojimo na Primorskem). Domača medicina že več stoletij ceni artičoke zaradi njihovega blagodejnega učinka na želodec, žolč in jetra. Artičoka tudi zbuja tek.

Vsebuje ogljikov hidrat inulin, grenčično snov kinarin, beljakovine, mineralne snovi, provitamin A in vitamin B.

Artičoke s česnom, parmezanom in drobtinami

Artičoke (za vsakega jedca eno) operemo in jim z nožem porežemo vršičke zunanjih listov. Na spodnji strani jim odrežemo pecelj.

Za nekaj minut jih potopimo v vodo, ki smo ji dodali limonin sok. To naredimo zato, da artičoke ne bi potemnele. V posodici zmešamo 4 žlice drobtin, sol, strt česen (4 stroki) in parmezan.

Artičoke vzamemo iz vode, jih odcedimo in jim previdno razpremo liste. Med liste stresemo nadev. Položimo jih v posodo, pokapljamo z olivnim oljem in do polovice zalijemo s slano vodo. Kuhamo jih približno 30 minut.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri