Boleči in otekli gležnji niso vedno nedolžni: v teh primerih so znak smrtonosnih bolezni

8. 6. 2024
Deli
Otekli in boleči gležnji lahko v nekaterih primerih predstavljajo tudi simptoma dveh smrtonosnih bolezni. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob bližajočih se vse toplejših dnevih poletja, se na telesu pričnejo dogajati tudi različne spremembe, ki so posledica izpostavljenosti višjim temperaturam. 

Med reakcijami telesa pa niso le večja žeja in znojenje, temveč pogosto tudi otečeni gležnji, pod medicinskim izrazom poznani kot edem. Slednje se lahko pojavi ob višjih temperaturah in povzroči naravno širjenje žil.  

Poleg gležnjev se oteklina sicer poleg gležnjev pojavi tudi na področju stopal in nog. Kaže se tudi kot sprememba v barvi kože, okorelost ali vdolbina ob pritisku na kožo.

Ne spreglejte:

Otekli gležnji lahko predstavljajo simptom dveh smrtonosnih bolezni

Boleči in otekli gležnji niso vedno povsem nedolžen pojav, ki pride v ospredje le ob visokih temperaturah, temveč so lahko opozorili znak za dve smrtonosni bolezni. To sta bolezen zamaščenih jeter in srčno popuščanje.  

Bolezen zamaščenih jeter

Že ime bolezen zamaščenih jeter ponazarja, da gre za posledico prekomerne maščobe, ki se je nabrala v jetrih. Čeprav so simptomi lahko podobni alkoholni zamašenosti jeter, ki nastane zaradi prekomernega večletnega pijta alkohola, ne gre za enako stanje.  

V zgodnjih fazah bolezni zamaščenih jeter pogosto ni simptomov, zato je bolezen večkrat nekaj let neodkrita, kar pa lahko napreduje v cirozo – zadnjo stopnjo bolezni, ki povzroči odpoved jeter ali celo smrt.  

Med simptomi ciroze je otekanje nog in gležnjev ter stopal in trebuha. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navaja, da ob razvoju ciroze lahko nastanejo tudi resnejši simptomi, med katerimi so porumenelost kože in beločnic (zlatenica), srbeča koža in otekanje nog, gležnjev, stopal ali trebuha.

Drugi znaki bolezni zamaščenih jeter vključujejo: bolečino v zgornjem desnem delu trebuha (nad spodnjim desnim delom reber), izrazito utrujenost, nepojasnjeno hujšanje in šibkost. 

Med pogostejšimi simptomi, ki ponazarjajo na srčno popuščanje so bolečine v prsnem košu in zasoplost.

Med pogostejšimi simptomi, ki ponazarjajo na srčno popuščanje so bolečine v prsnem košu in zasoplost.

Profimedia

Srčno popuščanje  

Srčno popuščanje sodi med kardiovaskularne bolezni, ki se pojavi, ko srce zaradi šibkosti ne more črpati krvi po telesu. Med pogostejšimi simptomi, ki ponazarjajo na srčno popuščanje so bolečine v prsnem košu in zasoplost.    

Med drugimi pogostimi znaki, ki so pogosto prisotni ob srčnem popuščanja so tudi:

  • težko dihanje, ki se lahko pojavi po aktivnosti ali v mirovanju,  
  • dihanje je lahko težje, ko ležite in se lahko ponoči zbujate zaradi zadihanosti,
  • nepojasnjena kronična utrujenost,
  • hitra izčrpanost ob aktivnosti,
  • omotica,
  • omedlevica.

Med njimi pa so tudi manj poznani znaki, ki prav tako lahko kažejo na srčno popuščanje. To so otekle noge, stopala in gležnji. NHS navaja otekline v gležnjih in nogah kot enega bolj pogostih znakov srčnega popuščanja. Če pri sebi opažate navedene simptome, je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom. 

Vir: vecernji.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič