Bolečine v stopalu: kateri so 4 glavni vzroki za nastanek in kdaj je potrebna zdravniška pomoč?

13. 4. 2024
Deli
Tudi neprimerna obutev ni zanemarljivega pomena kar se tiče bolečin na področju stopal. (foto: Profimedia)
Profimedia

Več kot 80 odstotkov ljudi se vsaj enkrat v življenju sreča z bolečnino na predelu stopal. 

Tovrstne bolečine se lahko pojavijo zaradi različnih razlogov, med katerimi so tudi neprimerna obutev, posledica poškodbe in zdravstvene težave.  

Bolečina, ki se pojavi v stopalu in prizadene tudi ostale dele, med katerimi so prsti, pete, podplati in sklepi, je lahko šibkejša ali pa tako močna, da posameznik ne more niti stati ali hoditi.  

Ne spreglejte:

Najpogostejši vzroki bolečin v stopalu    

1. Zdravstvene težave kot so artritis in avtoimunske bolezni  

Artritis velja za enega izmed najpogostejših vzrokov za bolečine v stopalih. Predel stopal je sestavljen iz številčnih manjših sklepov in kosti in če je posameznik dovzeten za artritis, lahko le ta prizadene to območje.

Poleg artritisa lahko bolečine na predelu nog in stopal povzročijo tudi sladkorna bolezen in avtoimunska bolezen lupus, ob čemer je možno opaziti tudi otekanje nog. Bolečine v stopalih lahko pogosto čutijo tudi nosečnice in ljudje, ki imajo prekomerno telesno težo.    

2. Neustrezna obutev  

Tudi neprimerna obutev ni zanemarljivega pomena kar se tiče bolečin na področju stopal. Slednje lahko namreč povzročijo premajhni, pretrdi ali pretesni čevlji. Prste močno obremeni tudi nošenje pet, kar lahko privede do bolečin, zato jih ni priporočljivo nositi predolgo. Prav tako bodite pozorni na nakup prave številke obutve, morebitne udarce pri hoji pa lahko ublažite tudi z ortopedskimi vložki.  

Artritis velja za enega izmed  najpogostejših vzrokov za bolečine stopal.

Artritis velja za enega izmed najpogostejših vzrokov za bolečine stopal.

Profimedia

3. Različne okužbe

Bolečine v stopalih lahko povzročijo bakterijske, virusne ali glivične okužbe. V tovrstnih primerih poleg bolečine prihaja tudi do dražeče kože, izpuščaja ali rdečine. Težavo in bolečine na tem področju lahko predstavlja tudi vraščen noht v kožo. Da do slednjega pride čim manjkrat, pripomore striženje nohtov v ravni liniji in ne v zaobljeni.

4. Kurja očesa  

Kurja očesa so zaplate zadebeljene kože, ki se lahko pojavi na prstih ali podplatih zaradi neustrezne obutve, prekomerne telesne teže in prisilne drže pri določenih poklicih ali športu.

Kurja očesa niso le neestetska, temveč tudi neprijetna, ter sčasoma vse bolj boleča. Največkrat se odstranijo z različnimi obliži, ki jih je moč kupiti v lekarnah, ali s pomočjo toplih kopeli, v nekaterih primerih pa operativno.

Kdaj je potrebna zdravniška pomoč?

Zdravniška pomoč je potrebna, ko bolečina v stopalu traja že nekaj časa ali se simptomi poslabšajo. Prav tako ob pojavu otekline in rdečine na tem  predelu. Zdravnik bo v tovrstnih primeril proučil stopalo in vašo hojo, ter ugotovil vzrok in predlagal morebitne nadaljnje preiskave.  

Če se je bolečina v stopalu pojavila kot posledica poškodbe, je v prvi vrsti pomemben počitek, saj lahko bolečino na tak način ublažite. Ob tem so koristni tudi domačimi topli ali hladni obkladki, ki jih lahko na stopala položite večkrat dnevno in tam pustite 20 minut. V pomoč so tudi hladilne kreme. Če bolečina traja dlje časa, pa je vseeno priporočljiv obisk zdravnika.  

Vir: n1info.hr