Mnogim najljubša zelenjava dela čudeže za zdravje in je odlična za zniževanje krvnega tlaka

14. 9. 2024
Deli

Nova študija je pokazala, da lahko redno uživanje določene zelenjave znatno zmanjša krvni tlak.

Če svoje obroke dopolnite z brokolijem, lahko zmanjšate tveganje za smrtonosne zdravstvene težave, poroča Express.  

 Veliko ljudi ima visok krvni tlak, potencialno smrtno zdravstveno stanje, znano tudi kot hipertenzija, kar pomeni, da mora srce močneje delati, da črpa kri po telesu. 

Preberite še:

To dodatno obremeni srce, pa tudi druge organe in ožilje ter lahko povzroči poškodbe. Poleg tega ima visok krvni tlak pomembno vlogo pri številnih resnih zdravstvenih stanjih in boleznih, kot so bolezni srca, bolezni ledvic, možganska kap, srčno popuščanje in srčni napad.  

Eden glavnih vzrokov za visok krvni tlak je prehrana. Izogibati se je treba hrani z visoko vsebnostjo soli, nekatera druga pa imajo lahko pravzaprav nasproten učinek.

Brokoli je zdrava zelenjava

Eden glavnih vzrokov za visok krvni tlak je prehrana

profimedia
Ozonske luknje naj bi v prihodnosti povsem izginile, tudi tista nad Antarktiko

Katera zelenjava znižuje krvni tlak

Nova študija je pokazala, da lahko redno uživanje brokolija znatno zniža krvni tlak, zlasti pri tistih v srednjih letih in starejših odraslih.

Raziskovalci z univerze Edith Cowan v Avstraliji so ugotovili, da je zaužitje približno štirih obrokov zelenjave iz družine križnic povzročilo znatno znižanje sistoličnega krvnega tlaka.

Kapusnice so zelenjava, kot so brokoli, ohrovt, cvetača in zelje. Bogate so s spojinami, imenovanimi glukozinolati, ki se pri sekljanju ali žvečenju zelenjave razgradijo v bioaktivne snovi, kot je sulforafan.  

"Povečanje vnosa zelenjave je na splošno priporočljivo za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in prejšnje opazovalne študije so pokazale, da je zelenjava iz družine križnic, kot so brokoli, zelje in brstični ohrovt, močneje povezana z nižjimi stopnjami bolezni srca. Vendar pa ta zelenjava običajno nadomesti majhen delež celotne zaužite zelenjave," je poudarila soavtorica študije Emma Connolly.

Preberite še: