Če na svoji koži opazite takšne rdeče pike, bodite pozorni – to je čas, ko morate nujno obiskati zdravnika!

26. 3. 2024
Deli
Rdeče pike oziroma znamenja se pogosto pojavijo s starostjo – gre za angiome, majhne benigne tumorje iz krvnih žil ali mezgovnic. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste na svoji koži opazili več manjših rdečih znamenj? Preverite, zakaj se pravzaprav pojavijo in kdaj morate nujno obiskati zdravnika. 

Če ste na koži nenadoma opazili rdeče pike oziroma znamenja, ki jih prej niste imeli, v večini primerov ni razloga za skrb – gre za angiome, majhne benigne tumorje iz krvnih žil ali mezgovnic. Redko povzročajo težave.

Znamenja, ki jim pravijo tudi "cherry angioma", so pogosta in se začnejo največkrat pojavljati po tridesetem letu, nekatere vrste – t. i. cherry hemangiomi pa pogosteje v otroštvu in med nosečnostjo, pišejo na strani Clevelandske klinike. Lahko jih najdemo kjerkoli na telesu, a najpogosteje na trupu in rokah, ženske pa jih imajo lahko tudi na prsih. 

Ne spreglejte:

Zakaj se pojavijo

Natančen vzrok ni znan, toda raziskave so pokazale več dejavnikov, ki vključujejo: 

  • staranje
  • nosečnost (hormoni), 
  • genetske mutacije,
  • kemična izpostavljenost. 

Kdaj morate nujno k zdravniku?

Čeprav so angiomi običajno benigni, so kakršnekoli spremembe v videzu opozorilo, ki ga ne smete ignorirati. Takoj, ko opazite karkoli nenavadnega – če opazite, da se je nenadoma spremenila oblika, velikost, če čutite nelagodje na mestu, kjer je znamenje nastalo, tudi če pride do krvavitve, se priporoča obisk zdravnika. 

V primeru, da sprememb ni, zdravljenje ni potrebno. Če pa so estetska težava, jih je seveda možno odstraniti. 

 

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ