Če se v predmenstrualnem obdobju srečujete s takšnimi simptomi, je verjetnost za zgodnjo menopavzo večja (In zakaj je to zaskrbljujoče)

20. 3. 2024
Deli
Če se v predmenstrualnem obdobju srečujete s takšnimi simptomi, je verjetnost za zgodnjo menopavzo večja (In zakaj je to zaskrbljujoče) (foto: Profimedia)
Profimedia

Le redke ženske se med menstruacijo počutijo zares udobno. 

To je pogosto povezano z nadležnimi simptomi, kot so bolečine oziroma krči v trebuhu in glavobol, pa tudi občutljivost dojk, draženje kože in slabost so lahko med njimi. 

Toda pri velikem številu žensk se simptomi pojavijo že pred prvim dnem menstruacije – s predmenstrualnim sindromom (PMS). 

Veliko žensk tako tudi v tednih pred menstruacijo mučijo vse vrste težav: od bolečin v trebuhu do glavobolov, nihanje razpoloženja, tesnoba, razdražljivost, nespečnost, slabša koncentracija, sprememba apetita, napihnjenost, izčrpanost, celo depresija. 

Ravno predmenstrualne motnje pa naj bi imele še en "stranski učinek".

Profimedia

Študija je pokazala, da ženske s predmenstrualnimi motnjami, kot sta predmenstrualni sindrom (PMS) ali precej hujša oblika – predmenstrualna disforična motnja, ponavadi dosežejo menopavzo prej kot ženske brez predmenstrualnih motenj. Prav tako so značilni simptomi menopavze, kot so vročinski oblivi in nihanje razpoloženja, ponavadi hujši. 

Rezultati študije 

Študija, ki je bila objavljena v publikaciji JAMA Network Open, je vključila zdravstvene podatke več kot 3.600 žensk, od tega se jih je 1.220 spopadalo s predmenstrualnimi motnjami. Podatki so bili zbrani med leti 1991 in 2017.

  • Pri ženskah s predmenstrualnimi motnjami je bilo več kot dvakrat več verjetnosti za zgodnjo menopavzo. 

Ne spreglejte še:

Zakaj je zgodnja menopavza pravzaprav zaskrbljujoča? 

To spoznanje ni zaskrbljujoče le za ženske, ki se odločajo za otroke v poznih tridesetih ali štiridesetih, "ampak tudi zaradi povezav z drugimi zdravstvenimi težavami", je razložila avtorica študije Yihui Yang s Karolinska Institutet na Švedskem. Zgodnja menopavza je povezana s slabšim zdravjem srca, možganov in kosti. 

Pri ženskah, ki jih doleti zgodnja menopavza, obstaja povečano tveganje za splošno smrtnost, je pokazala študija. Poleg tega tudi večje tveganje za kardiovaskularne bolezni, osteoporozo in nevrološke bolezni. Glede na študije so imele ženske s predmenstrualnimi motnjami tudi pogosteje hude vazomotorične simptome.

Kdaj lahko govorimo o prezgodnji menopavzi?

Menopavza velja za zgodnjo, ko nastopi pred 45. letom, kar se zgodi pri 5 do 10 % žensk, še razložil avtorica raziskave.

Raziskovalci kljub temu opozarjajo, da je težko dokončno reči, da bodo predmenstrualne motnje zagotovo pri vseh ženskah povzročile zgodnjo menopavzo. Zagotovo pa obstaja povezava med obema. Potrebne so nadaljnje raziskave.

Viri: Premenstrual Disorders, Timing of Menopause, and Severity of Vasomotor Symptoms (raziskava)Premature menopause or early menopause: long-term health consequences (raziskava), cnn.com

Preverite tudi:
Nikoli si ne bi mislili, da je to živilo tako bogat vir vitamina D! Kako pogosto si ga privoščite?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ