Če so vaši nohti videti tako, to lahko pomeni, da ste imeli COVID-19 (FOTO)

Če so vaši nohti videti tako, to lahko pomeni, da ste imeli COVID-19 (FOTO) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 5. 2021

Ste vedeli, da lahko tudi izgled nohtov pove, ali ste preboleli COVID-19?

Tim Spector, profesor genetske epidemiologije in glavni raziskovalec študij PREDICT ter pri aplikaciji ZOE COVID Symptom, je na Twitterju nedavno omenil zanimiv simptom – t. i. COVID nohte.

Za kakšno težavo gre?

Linija na sredini nohta.

Ko se noht obnovi po okužbi in začne rasti, nastane zelo jasna linija. Lahko se pojavi brez kožnih izpuščajev in videti je neškodljivo.

Tim Spector Twitter Screenshot

Te liniije sicer poznamo pod imenom Beaujeve linije oziroma prečne brazde. V večini primerov so neškodljive. Nastanejo lahko kot posledica poškodbe nohta ali zaradi bolezni, kot so denimo hipertenzija in epilepsija. Lahko tudi kot posledica kratkotrajne prekinitve rasti nohta zaradi srčnega infarkta.

Tudi v znanstveni reviji Canadian Medical Journal so sicer poročali o podobnem pojavu. Pri 45-letnem moškem so se pojavile prečne brazde na nohtih tako na rokah kot na nogah. COVID-19 so mu potrdili s testom tri mesece pred tem, piše britanski Independent.

Raziskovalci sicer pravijo, da ne obstaja posebno zdravljenje, noht se obnovi sam, ko je stanje ali težava, ki vzrok za nastanek brazd, odpravljena. Da se noht povsem obnovi, lahko traja približno šest mesecev.   

Kakorkoli, če opazite črte ali brazde na nohtih ali kakršenkoli drug znak, ki se zdi nenavaden, to seveda ni nujno povezano z virusi dihal.

Okužbe z novim koronavirusom ne moremo diagnosticirati zgolj na osnovi bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje.

Preverite še: