Če želite preprečiti raka, upoštevajte te napotke (brez odlašanja)

Če želite preprečiti raka, upoštevajte te napotke (brez odlašanja) (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
8. 3. 2021 Promocijsko sporočilo

Marec je mesec boja proti raku na debelem črevesu in danki. Kaj lahko storite, da preprečite njegov pojav in razvoj? Med napotki za preprečevanje so pomembni predvsem zdrav način življenja in redni preventivni pregledi.

Še pred desetimi leti je bila Slovenija po umrljivosti zaradi raka na debelem črevesu in danki v evropskem vrhu, bil je drugi najpogosteje odkriti rak pri obeh spolih skupaj. Danes je v Sloveniji obolevnost za to boleznijo padla na peto mesto med raki, k čemur pomembno prispeva odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v Programu Svit.

Na srečo se z novimi odkritji in metodami zdravljenja uspešnost zdravljenja močno izboljšuje, tako da diagnoza rak že zdavnaj ne pomeni več usodno slabe napovedi za pacienta in možnosti za preživetje in ozdravitev so vse boljše. Vendar pa je odločilno, kako zgodaj je rak odkrit. Če raka odkrijemo zgodaj, je dobro ozdravljiv, zdravljenje manj obsežno in kakovost življenja boljša, zato je treba ukrepati preventivno.

Z zdravim načinom življenja lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka, s presejalnimi pregledi pa skrbimo za zgodnje odkrivanje sprememb, ki bi lahko pomenile razvoj bolezni. Tudi v času epidemije covid-19 in po njej  zato ne smemo pozabiti na skrb za svoje zdravje.

Za zmanjšanje tveganja za raka, nam strokovnjaki svetujejo, da med drugim upoštevamo:

→ zdravo prehranjevanje in vzdrževanje zdrave, normalne telesne teže;

→ v svoje vsakdanje življenje vključimo telesno dejavnost;

→ izogibajmo se uživanju alkoholnih pijač;

→ ne kadimo in

→ odzovimo se na vabilo v presejalne programe.  

Ena od najboljših metod za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb so presejalni programi. To so programi, s katerimi v na videz zdravi populaciji ciljano iščemo ljudi, ki imajo raka ali spremembe, ki bi se brez posredovanja sčasoma zagotovo spremenile v raka. V Sloveniji imamo tri presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka, in sicer ZORO, DORO in Program Svit.

Program Svit je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, vsaki dve leti.

Ciljno populacijo programa predstavlja 600.000 oseb, ki so vabljene po vnaprej določenem načrtu.  S sodelovanjem v Programu Svit udeleženci nimajo dodatnih stroškov, saj stroške sodelovanja v programu nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

PROMO

S centralne enote Programa Svit posamezniki na dom vsaki dve leti prejmejo vabilo, ki vključuje Izjavo o prostovoljne sodelovanju o Programu Svit. Če se oseba odloči za sodelovanje in nima izključitvenih kriterijev prejme tudi komplet testerjev za odvzem vzorcev blata.

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Prav tako morebitne spremembe na steni črevesa ne krvavijo nujno pri vsakem odvajanju. Lahko se zgodi, da ravno v času, ko smo delali test, spremembe niso krvavele, torej krvavitve nismo mogli zaznati, kljub temu pa je možno, da se je v našem telesu bolezen že začela razvijati. Če pa se v program odzovemo redno vsaki dve leti, morebitno bolezen še pravočasno zaznamo in jo uspešno zdravimo. Program Svit je namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo.

Z udeležbo v Programu Svit naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja. V Programu Svit se 65 % odkritih rakov odkrije tako zgodaj, da onkološkega zdravljenja pacienti ne potrebujejo. Kar pa se odkrije bolezni v napredovali ali razsejani obliki, pa se jih napoti na nadaljnjo obravnavo v skladu s predpisanimi kliničnimi smernicami. Zato vse, ki prejmete vabilo v program, močno spodbujajo, da se nanj tudi odzovete.

 Več informacij o programu svit je dostopnih na www.program-svit.si.