Česa se tako zelo bojite?

27. 3. 2008

Odlašajte s preventivnimi kontrolnimi pregledi pri zdravniku in slej ko prej se boste morali soočiti s slabimi novicami.

Moški v družini Berinek se bojijo stetoskopa kot hudič križa. Tomaž Berinek se je v svojih dvajsetih letih nenehno izogibal pregledom. Njegov 30-letni brat Jakob ga je kar odslovil, ko je Tomaž opazil čudno bulo na njegovem vratu in ga nanjo opozoril. “Bula je bila vse večja in večja, ” se spominja Tomaž, danes 46-letni upokojeni policist s Koroškega.

Mesece pozneje je Jakob obiskal zdravnika, ki je takoj uka­­­zal biopsijo. Bil je limfom, ki se je medtem že močno razširil. Teden dni po njegovem odkritju je umrl. “Njegov zdravnik je rekel, da bi lahko še živel, če bi že na začetku hitro ukrepal, ” pravi Tomaž.

Jakob Berinek bi moral biti izjema. Vendar je nedavna študija Ame­­ri­­­­­­­ške akademije družinskih zdravnikov pokazala, da 55 odstotkov moških v ZDA v prejšnjem letu ni obiskalo zdravnika. Pri nas je glede tega še slabše, če ne štejemo prehladnih obolenj. “Moški bodo kar ignorirali kri v urinu in opazovali, kako jim rak testisa raste do velikosti grenivke, ker so običajno preveč prestrašeni, da bi prišli na pregled, ” pravi urolog Sheldon Marks, dr. med. , avtor knjige Prostata in rak: družinski vod­nik do diagnoze, zdravljenja in preživetja. Nič več izgovorov torej, naročite se pri zdravniku na pregled in spoznajte, na kaj morate biti še posebej pozorni.

Izgovor številka 1

Zdrav sem. Zakaj bi potreboval pregled?

Kako veste, da ste zdravi? Tretjino vseh bolnikov zadene srčni infarkt brez opozorila. “Moški bodo raje čakali tako dolgo, dokler se ne bodo pojavile težave, namesto da bi nas kdaj obiskali že prej, ’’ opozarjajo zdravniki.

Nasvet zdravnika

Če se bojite strašljivih pregledov, poiščite internista v svoji bližini, takšnega, ki ga spoštujete in h kateremu boste šli radi. Razmislite, kateri izmed njih vas največ zaslišuje o prejšnjih zdrav­stve­­nih težavah in bolezenskih stanjih. Za­­­upaj­­­­te svojim občutkom, poleg tega pa se o zdravniku pozanimajte pri znancih in prijateljih. Skupaj z zdravnikom se lahko dogovo­­­rite o pogostnosti pregledov na osno­­­­vi družin­­­­ske anamneze in vaših dejavnikov tveganja.

Maksimalno izkoristite obisk

Ko se boste usedli, vam bo sestra izmerila krvni tlak, vendar je ta meritev lahko zavajajoča. Po navedbah študije v American Journal of Hypertension dobimo bolj natančne rezulta­­­­te, če pacient pred meritvijo sedi vsaj 16 mi­­­­nut. Cilj vašega KT je vrednost pod 120/80 milimetrov živega srebra (mmHg). Če ste doma namerili 115/75, v ambulanti pa 140/90, prosite za ponovitev merjenja.

Izgovor številka 2

Videti je tako sramotno in neprijetno.

Če mislite, da je pregled prostate vrhunec ponižanja, to preprosto prebolite. “Poglejte, tudi za zdravnika ni to nekaj, zaradi česar bi skakal od veselja, ” pravi dr. Marks. “Ven­­­dar bo to napravil, da vam ne bo tre­­­ba umreti grozne smrti, ki bi se jo dalo preprečiti. ” Spet drug izgovor za izogibanje pregledom so spolno prenosljive bolezni. “Moški skoraj vedno vedo, če imajo spolno prenos­ljivo bolezen, ” pravi dr. Marks. “Po navadi je prisoten boleč, srbeč izcedek iz penisa, ki pa se ne bo pozdravil brez terapije. ’’

Nasvet zdravnika

Zapomnite si, krvni test za prostatični specifični antigen (PSA) je ne­­­­invaziven. Podobno kot pri digitalnem rektalnem pregledu vam ni treba skrbeti glede šal na račun vaše moškosti. “Zunaj ambulante zdravniki ne govorijo o velikosti vaše moškosti, ” pravi dr. Marks. “Moški, o katerih govorimo, pa so tisti, ki so raje izbrali boleči­­­­no in smrt namesto desetih sekund sramote. ” Vam ideja o odvzemu uretralnega brisa s sondo povzroča občutek bolečine? Pomirite se. Če ima vaša pipa izcedek, bo večina zdrav­­­­­nikov ujela nekaj kapljic in jih poslala v la­­­bo­­­­­­­­ratorij. Medtem vam bodo predpisali polno kuro z antibiotiki, ki bodo pokrili gonorejo, klamidijo in sifilis.

Maksimalno izkoristite obisk

Povejte zdrav­­­­­­­­­niku, ali jemljete Propecio, zdravilo proti iz­­­­padanju las, ki lahko po enem letu uporabe zniža vrednosti PSA tudi za polovico. To pa ne pomeni, da je tveganje za raka na prosta­­­­ti manjše. V bistvu lahko po navedbah študije, objavljene v Lancet Oncology, umetno znižan rezultat prikrije spodaj ležečo težavo.

Izgovor številka 3

Videti je zelo čudno, vendar upam, da bo izginilo.

Celo nekaj tako nedolžnega, kot je kožno znamenje, je treba pregledati. Melanom je rak pigment proizvajajočih celic v koži in vsako leto ubije skoraj osem tisoč ljudi. Še več, vsakemu 58. človeku bodo diagnosticirali tega raka. Je zelo agresiven tumor. Še vedno pa veliko moških zavlačuje s pregledom. Bojijo se. Slaba novica postane samoizpolnjujoča se prerokba.

Nasvet zdravnika

Vsako znamenje, ki hitro potemni ali spremeni obliko, je treba pregledati, še posebej če imate veliko znamenj ali primer melanoma v družini. Drugi opozoril­­ni znaki so: nepravilni ali zabrisani robovi, sprememba barve vzdolž površine znamen­­­ja ali premer, večji od petih milimetrov.

Maksimalno izkoristite obisk

Predstavljajte si kožo kot en organ – rak se lahko pojavi tu­­­­­­di na predelih, ki niso neposredno izpostav­­­­­lje­­­­­ni soncu. Izpostavite vsa sumljiva znamen­­ja, tudi tista, ki so normalno pokrita z obleko.

Izgovor številka 4

Ne predstavljam si, da mi bo tja noter zdravnik porinil endoskop.

Moški za razliko od žensk nismo navajeni, da se jih tipa in pregleduje. Vendar je to niz­­­­ka cena, da bi preprečili uničujočo bolezen. Več kot 50 tisoč ljudi vsako leto umre za­­­­ra­­­­di raka kolona in danke, zgodnji pregledi bi lahko preprečili večino teh smrti. Eden izmed treh ljudi, ki odlašajo s pregledom, ko opazijo prve simpotme bolezni – kri na blatu, hude bolečine v trebuhu ali ozko blato –, bo umrl, omenjajo strokovnjaki.

Nasvet zdravnika

Vsi vedo, da je treba k zdravniku, ko opazijo kri v straniščni školj­­­­ki, vendar anemija in rektalna bolečina lahko opozarjajo na raka. Ne glede na to načrtujte kolonoskopijo vsakih deset let, začenši pri 50. letih. Če je imel družinski član raka na kolonu, začnite s preventivnimi pregledi deset let pred starostjo, pri kateri so mu ga diagnosticirali.

Maksimalno izkoristite obisk

Čeprav niso tako natančne kot tradicionalna kolonoskopija, so manj invazivne metode – virtualne preiskave – veliko boljše kot nobena preiska­­­va. V kolon vstavijo cevko, vendar vam na­­­mesto 30-minutne ekspedicije po črevesju CT v desetih do 15 minutah ustvari 3D-po­­­do­­­­­­bo vaše notranjosti. Skozi vaš kolon lahko zdravniki letijo kot v video igrici in ob tem iščejo polipe, kot se radi pošalijo.

Izgovor številka 5

Ne morem si privoščiti pregleda.

Tudi pri plačevan­­­ju dodatnega zavarovanja imate lahko stroške. Če imate težave s pla­­­či­­­­­lom, povejte to na glas. Če vas zdravnik pošlje na kup preiskav ali vam napiše re­­­­cep­­­­te za zdravila, se pozanimajte o cenejših alternativah.

Nasvet zdravnika

Če se vam resnično ne mudi in si ne morete privoščiti pregleda v privatni ambulanti, ste še vedno upravičeni do vseh storitev prek zdravstvenega zavarovanja. Pri vseh pregledih imajo urgentni pri­­­­meri prednost, vendar vi želite biti pregledani, ko še niste urgentni, zato se tudi prej naročite, če je pred vami čakalna vrsta.

Maksimalno izkoristite obisk

Za določene preiskave, npr. kolonoskopija, je treba us-trezno pripraviti črevo, za kar dobite ustrez­­­na zdravila že na klinikah. Pazljivo berite navodila, da česa ne spregledate, vedno pa imate pravico vprašati, če česa ne razumete, in se tako izognete morebitnim dodatnim stroškom.

Znebite se strahu pred zobarji

Tu je injekcija najnovejših dosežkov v brezbolečinskem zobozdravstvenem varstvu.

Večina nas enači brneči zvok svedra pri zobo­­­zdravniku z mučenjem. Vendar je to že malo za­­­­starel pristop k oralnemu zdravju. “Zračna abra­­­­zija odpravi potrebo po injekciji anestetika in uporabo dentalnih svedrov pri zdravljen­ju kariesa, ” pravi Jerry Gordon, dr. dent. med. , lastnik Dental Comfort Zone. “Gre za natančen peskalnik z drobnimi delci prahu aluminijevega oksida, ki pospešujejo proti zobem, odstranjujoč karies. Hitro delujoči lokalni anestetik zmanjšuje bolečino in hitro trdeči impresijski materiali preprečujejo predolgo odprtost ust. ”

Tisti, ki so slišali grozljive zgodbe od celodnevnih posegih na koreninah, lahko prenehajo škrtati z zobmi. “Nove tehnike so močno skrajšale čas, potreben za poseg na zobni korenini, in precej zmanjšale možnost neugodja, ” pravi dr. Gordon. Še vedno niste prepričani? Preverite, kako poteka postopek korak za korakom na dentalcomfortzone.com. “Ljudje se bojijo neznanega, ” pravi dr. Gordon. “Zdaj lahko vidijo nekoga, ki je uspešno šel skozi proces, preden se sami odločijo za to. ”

Dušan Mohr