Devet stavkov, ki jih ljudje, ki živimo z rakom, ne želimo slišati

Devet stavkov, ki jih ljudje, ki živimo z rakom, ne želimo slišati (foto: Profimedia) Profimedia
10. 10. 2022

Dejstvo je, da je pogovor o raku navadno težak. Mnogim je težko spregovoriti o svojih čustvih in mislih. A tudi sogovorniki se včasih znajdejo v nezavidljivi situaciji. Kako reagirati? Kaj reči? 

Tu je nekaj stavkov, ki se jim je bolje izogniti

Seveda ob tem ne smemo pozabiti, da smo si različni in da nekateri bodo želeli spregovoriti o tem, jih besede ne bodo prizadele, za druge bo veliko težje. Kajti ne glede na to, da vam ni vseeno in da s temi besedami dejansko izražate skrb, pogosto niso v pomoč in so lahko celo škodljive. Besede optimizma navadno delujejo kratkoročno. 

»Koliko časa še imaš?«

Preprosto … NE! 

Na splošno, ne sprašujte o prognozi. Če oseba sama želi deliti to informacijo, je v redu. V nasprotnem primeru ne sprašujte. 

»Zelo mi je žal, to je grozno! Kako grozno, da se ti je to zgodilo!«

Po takšnem pogovoru imaš včasih občutek, koda da vsi okoli tebe mislijo, da boš v naslednjih nekaj dneh umrl. S tem se je lahko težko spoprijeti. Saj že sam razmišljaš o vseh mogočih scenarijih, kar tisti trenutek ne potrebuješ, so depresivni pogovori s prijatelji in bližnjimi. 

»Ti si res močna oseba – preživela boš raka.«

Ne glede na to, kako močna oseba si, lahko umreš za rakom. Kako močna je oseba, nima nobenega vpliva na fizično stanje. 

»Toliko si že prestala, to je moralo biti kot darilo – zagotovo si se ogromno naučila o sebi.«

To je zelo dober primer, česa NE reči. Kljub temu, da je oseba morda okrevala. Ker odgovor je vedno, »ne, to ni bilo darilo.« Vse bi naredila, da ne bi imela raka.

»Povej, kako ti lahko pomagam.«

To je precej splošno, raje ponudite specifične rešitve. Na primer, v soboto ti bom pomagala pri urejanju stanovanja, kateri čas ti ustreza? Jutri zjutraj odpeljem tvojega psa na sprehod. V nedeljo jaz pripravim kosilo za vse, ti ustreza? Seveda poskrbite, da boste obljubo lahko tudi izpolnili – ne ponujajte pomoči, ki je ne morete zagotoviti. 

»Ampak saj sploh ne izgledaš bolna.«

?

»Ne skrbi, lasje bodo spet zrasli.«

Precej nekoristna pripomba. Namesto tega bi bilo veliko boljše reči, »To je moralo biti precej težko zate, bi se rada pogovorila o tem?«

»Slišala sem, da _______ uspešno ozdravi raka. _______ je ozdravel v nekaj mesecih.«

Ne govorite o bolnikih s podobnimi boleznimi, čeprav so ozdraveli ali se veliko bolje počutijo. Preprosto ne gre za isto situacijo. Prav tako ne ponujajte informacij o nedokazanih zdravljenjih. Lahko pa denimo vprašate, ali bi se želela pogovoriti z osebo, ki je že šla skozi to.  

»Vse se zgodi z razlogom.«

Raje recite, da ne veste, kaj bi rekli.

PREVERITE TUDI: Marcia Cross po diagnozi raka: Tega znaka ne smete ignorirati!