Dietetičarka Katja Simić (The Biggest Loser Slovenija) o tem, kako so v resnici načrtovani obroki v oddaji

Dietetičarka Katja Simić (The Biggest Loser Slovenija) o tem, kako so v resnici načrtovani obroki v oddaji (foto: Planet TV YouTube) Planet TV YouTube
18. 2. 2020

Diplomirana dietetičarka 36-letna Katja Simić je odkrito kritična do mnogih prehranskih svetovalcev. Kot sama pravi, se od njih loči po tem, da strankam ne poskuša ničesar prodati.

Katja meni tudi, da za optimalno zdravje ne potrebujemo super živil in prehranskih dopolnil.

Njeno predanost dietetiki so opazili tudi producenti prve sezone resničnostnega šova The Biggest Loser Slovenija, v katerem je skrbela za prehrano tekmovalcev:

Planet TV YouTube

"Nekega dne me je poklical producent šova in dejal, da bodo začeli snemati oddajo The Biggest Loser Slovenija. Vprašal me je, če sem seznanjena s konceptom oddaje. Odgovorila sem mu, da ne gledam televizije in šova preprosto ne poznam. Nato me je vprašal, če bi bila pripravljena sodelovati z njimi. Ker me res ni zanimalo, sem njegovo ponudbo zavrnila."

Čeprav sprva ni bila zainteresirana, je po pogovoru z bratom poklicala nazaj. Med 3 kandidati so izbrali njo, ki je bila ena redkih z izobrazbo.

Profimedia

Sodelovanje v oddaji je bilo drugačno, kot ga vidimo na televiziji ...

Ker je The Biggest Loser licenčna oddaja, prinesena iz Amerike, je že v naprej vse določeno:

  • od števila treningov,
  • prehrane,
  • odstotkov ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin ...
"Nimaš nekega manevrskega prostora. Beljakovine iz hrane lahko dobiš na več načinov – iz piščanca, govedine, skute, proteinskega praška. Na koncu je odvisno, kdo je v tisti sezoni sponzor," je povedala Katja Simić.

"V sezoni, v kateri sem sodelovala, je bil sponzor Perutnina Ptuj. Trikrat na teden sem morala dati na jedilnik piščanca, če sem hotela ali ne. Na žalost ni prehrana tekmovalcev odvisna samo od prehranskega svetovalca."

profimedia

Kljub zdravemu načinu prehranjevanja in rednemu gibanju, se večina tekmovalcev šova po odhodu nazaj ponovno zredi. Katja je prepričana, da je vse odvisno od vprašanja, zakaj je nekdo prišel v šov. 

"V šovu je enostavno shujšati – imaš motivacijo, vsi okoli tebe imajo enak cilj in te spodbujajo. Ko prideš domov, pa nimaš več časa skrbeti za telo cel dan."

"Poudarila bi tudi, da je stres včasih še večji pri tistih, ki skušajo pridobiti težo, kot pri tistih, ki se jo želijo znebiti. Pri hujšanju pogosto ljudje vejo, kaj delajo narobe, ponavadi je problem prevelik kaloričen vnos, ni problemov s ščitnico ipd. Pri tistih, ki jim tehtnica noče pokazati več kilogramov pa ne. Včasih je lažje shujšati kot pa se zrediti."

Profimedia

Kaj pa diplomirana dietetičarka meni o dietah na splošno?

"Problem pri teh dietah je, da ljudje v času hujšanja načeloma izgubijo tiste kilograme, vendar se po končani dieti vrnejo nazaj na svoje stare navade in se posledično spet zredijo. Po dieti se delo dejansko šele začne."

Svojim strankam ne predpisuje diet, četudi jo za to prosijo. Njen cilj je izguba polovice kilograma na teden, saj meni, da je to povsem dosegljivo in realno, seveda z rekreacijo in ustrezno prehrano

Več o Katji Simić in njenem načinu dela lahko preverite na www.dietetik-priporoca.si

Intervju je opravila Rebeka Sivka

Ste tudi vi pripravljeni pri sebi storiti spremembo, osvojiti dobre navade in zaživeti bolj zdravo?

Pridružite se akciji Moj aktivni plan 2020 – prijavite se na celovito preobrazbo!

Med VSEMI PRIJAVLJENIMI bomo izbrali 4 KANDIDATE, ki bodo 3 MESECE delali z osebnim trenerjem in prehranskim strokovnjakom.

Prijavite se na povezavi MOJ AKTIVNI PLAN 2020, kjer najdete tudi podrobnejše informacije.

Prijave zbiramo do 1. 3. 2020!

profimedia

Preberite še: Hujšanje: so prav diete razlog, da je človeštvo vedno bolj debelo? ALI Pustna ličila: večina vsebuje neželene kemikalije, ki so še posebej problematične za otroke!