Domači pripravki proti prehladu (+ kako se mu izognete in kako hitreje okrevate)

Domači pripravki proti prehladu (+ kako se mu izognete in kako hitreje okrevate) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 9. 2019

Obdobje prehladov je tu, zato je čas, da opremite domačo lekarno z naravnimi pripravki za krepitev imunskega sistema. Če vas je prehlad že ujel, pa preverite, kako ga čim prej odpravite. 

Jesen in zimo vedno označimo kot obdobje prehladov in bolezni, saj naj bi takrat najlažje pobrali viruse. Zakaj ravno ta dva letna časa?

Drži, da v hladnejših mesecih lažje zbolimo, vendar ni vse povezano z večjo količino dežja in snega. Ko se temperature spustijo, radi ostajamo med štirimi stenami na toplem. S tem povečamo možnost okužbe, saj manj pogosto zračimo prostore in vanje spuščamo svež zrak. Poleg tega virusi v mrzlem in vlažnem okolju preživijo več časa. Kot zanimivost naj povemo, da v tropih prehlad povezujejo z deževnimi meseci, večkrat pa se razširi tudi pozno poleti, ko naj njegovo obdobje še ne bi nastopilo. Imunski sistem lahko oslabi tudi pomanjkanje svetlobe pozimi, vendar imajo s tem večje težave prebivalci severnih držav. 

Kako lahko preprečite, da bi vas ujel prehlad?

Preden se lotimo živil, s katerimi lahko odženete ali hitreje končate prehlad, si poglejmo nekaj navad, ki vam bodo prav tako v pomoč. 

 • Redno si umivajte roke in se ne dotikajte oči, nosa in ust. Če naletite na okuženo osebo ali površino, viruse zlahka prenesete v svoj sistem, če si roke vedno umijete na hitro. Kadar se zadržujete v bližini bolnih in prehlajenih oseb, je priporočljiva tudi uporaba razkužila (vendar z njim ne pretiravajte). 

 • Redno razkužujte telefon, saj se na njem čez dan nabere veliko bakterij, ki jih poberete na javnih krajih in doma. Ker imate telefon pogosto v roki, prehlad ne bo daleč stran. 

 • Sprostite se. Če želite preživeti obdobje prehlada, ne da bi se okužili, morate na urnik obvezno dati sproščujoče aktivnosti. Med stresom namreč telo začne proizvajati hormon kortizol, ki lahko oslabi imunski sistem, zato se ta ne more učinkovito zaščititi pred vdorom virusov. 

 • Spanje je učinkovito zdravilo. S tem se strinjajo tudi strokovnjaki, ki so opravili študijo, v kateri so 153 sodelujočim predpisali kapljice za nos z rinovirusom. Sledili so njihovim spalnim navadam in ugotovili, da imajo udeleženci, ki so pogosto spali manj kot 7 ur na noč, kar trikrat večje možnosti, da zbolijo za prehladom v primerjavi s tistimi, ki so imeli urejen spalni ritem. 
Kaj ne sme manjkati v domači lekarni?

Preden posežete po tabletah, skušajte prehlad pregnati z domačimi pripravki in različnimi živili. 

GRENIVKA

Preizkusite recept z grenivko: neolupljeno grenivko razrežite, dajte v lonec in zalijte z vodo. Vse skupaj zavrite, ohladite in dodajte žličko medu. Tekočino spijte kot pijete čaj. 

MED

Pojejte veliko medu. Lahko ga dodate v čaj, jogurt, ovsene kosmiče, ga namažete na kruh … Med deluje antibakterijsko, zato je učinkovito zdravilo pri prehladu. Poleg tega preprečuje kašelj in pomaga zdraviti boleče grlo. Lahko naredite tudi napitek s toplo limonado in medom, ter se preskrbite še z vitaminom C. 

SADJE IN ZELENJAVA ZA SMUTI

Preskrbite se s tekočino in vitamini hkrati - vse to dobite v vitaminskem smutiju. Ker ga boste pripravili doma, v njem ne bo odvečnega sladkorja. Tukaj je recept, ki ga lahko preizkusite že danes:

Smuti z granatnim jabolkom

Potrebujete: 

 • Polovico banane
 • 1 pomarančo
 • Kose ananasa
 • ½ skodelice semen granatnega jabolka
 • ½ skodelice grškega jogurta
 • Med (po okusu)
 • Led

Vse sestavine zmešajte in po potrebi dodajte malo vode, če je mešanica pregosta. Na koncu posladkajte z medom, če napitek ni dovolj sladek.

INGVER

Zavrite vodo in v njej namakajte ingver vsaj 10 minut. Namesto sladkorja primešajte med (najbolje domači) in si pripravite zdrav napitek. Založili se boste z vitaminom C in okrepili imunski sistem ter se po naravni poti borili proti bakterijam. Ingver pomaga tudi pri bolečih mišicah in menstrualnih krčih. 

OREŠKI IN SEMENA

Za malico jejte oreške in semena, saj so bogat vir vitamine E in cinka - dve sestavini, ki sta nujni za normalno delovanje imunskega sistema. Odlična izbira je pistacija, sončnična semena, mandlji, laneno seme, bučna semena, indijski oreščki ...

Preverite še 6 pijač za pred spanjem, ki poskrbijo za dober spanec ali pa RECEPT: Zdravilni sok, ki krepi in pomaga pri prehladu

Prispevek pripravila: A. H.