Fige za zajtrk in prebava bo brez napak

18. 8. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Fige za zajtrk  in prebava bo brez napak (foto: shutterstock)
shutterstock

Skoraj ni boljše sladice kot sladke, zrele fige, odtrgane z drevesa. Božanske so in v teh avgustovskih dneh se zares priležejo.

A fige niso le odličnega okusa, božanske v kombinaciji s sladoledom in kakšno lahko solato, ampak so tudi zelo zdrave. Fige so zelo bogate z vlakninami, ki naj bi jih na dan zaužili od 25 do 50 gramov. Po raziskavi harvardske univerze je pri moških, ki na dan zaužijejo v poprečju 29 gramov vlaknin, možnost za to, da doživijo srčni napad, zmanjšanja za kar 40 % v primerjavi s tistimi, ki dnevnim potrebam po vlakninah ne zadostijo. S prehrano, bogato z vlakninami, tudi bolj uspešno vzdržujemo enakomerno raven sladkorja v krvi, lažje pa nadzorujemo tudi svojo telesno težo.

Fige vsebujejo tudi veliko kalcija. S šestimi srednje velikimi figami boste zaužili približno 80 mg kalcija in 34 g magnezija, kar je trikrat več kot s kozarcem pomarančnega soka.
Fige so prav tako bogate s kalijem. Ljudje, ki uživajo prehrano, bogato s kalijem, imajo manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja. Poleg tega je kalij tisti element, ki skrbi za zniževanje krvnega tlaka. Obstaja že vrsta raziskav, v katerih so se znanstveniki ukvarjali z vplivom kalija na zniževanje krvnega tlaka. Ameriški raziskovalci so na primer v eni od raziskav ljudem z normalnim krvnim tlakom v obliki prehrane ali prehranskih dopolnil dodali še 2.340 gramov kalija. Ugotovili so, da so na ta način možnost pojava visokega krvnega tlaka znižali za kar
25 odstotkov.

Pripravek za zniževanje holesterola in sladkorja v krvi

Pripravek naredite že zvečer, popili pa ga boste naslednjega jutra. Vzemite tri suhe fige in jih z zobotrebcem večkrat prebodite. Nato jih dajte v steklen kozarec, vanj pa nalijte še dva decilitra kvalitetnega jabolčnega kisa. Pustite 12 ur na sobni temperaturi. Zjutraj pa takšne fige pojejte. Jabolčnega kisa ne zavrzite, zvečer vanj ponovno dajte tri suhe fige. Kis lahko uporabljate sedem dni, nato pa nalijte novega.