Fit tudi brez športa

Fit tudi brez športa (foto: Shutterstock) Shutterstock
16. 6. 2019 Vir: liza.aktivni.si

10 zabavnih nasvetov.

1. Žvečenje

Kdor vsak dan žveči žvečilni gumi, pospeši presnovo, in to za kar 19 odstotkov. To so ugotovili v neki ameriški raziskavi. Tako lahko človek v mesecu dni izgubi kakšen kilogramček. Žvečite žvečilni gumi brez sladkorja.

2. Malce pozabljena grenivka

Grenivka je med citrusi pravi multitalent. Najnovejše raziskave kažejo, da se pri ljudeh, ki popijejo tri kozarce grenivkinega soka na dan, zmanjša aktivnost encima, ki aktivira raka povzročajoče kemikalije iz tobačnega dima. Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Priljubljena shujševalna dieta predpisuje uživanje velikih količin grenivke ali grenivkinega soka. Porcija vsebuje manj kot 100 kcal, pri čemer z visoko vsebnostjo vlaknin potešimo lakoto.

3. Tek nazaj

Zabaven trening, ki dodatno kuri kalorije. Vendar pa nikakor ne tecite več kot od 200 do 500 metrov. Nekatere študije dokazujejo, da naj bi pri vzvratnem teku porabili od 40 do 120 odstotkov več energije kot pri normalnem teku.

4. Mraz

Pri nizkih temperaturah telo oddaja več toplote in porabi več energije. Vseeno pa vam ni treba zmrzovati. Zjutraj si lahko privoščite hladno prho. Čeprav bo to sprva verjetno zelo težko, se boste navadili.

5. Usklajenost

Ko boste naslednjič šli na sprehod, bodite pozorni na usklajenost gibov rok in nog. Raziskave so pokazale, da v tem primeru telo porabi za 40 odstotkov več energije kot pri hoji, pri kateri niste usklajeni.

6. Mleko

Italijanski raziskovalci so se dokopali do zanimivih ugotovitev, in sicer da lahko z mlekom tudi shujšate. To so ugotovili, ko so preučevali otroke s preveliko telesno težo. Izkazalo se je, da imajo otroci, ki ne uživajo mleka, višjo stopnjo telesne maščobe kot tisti, ki redno uživajo mleko. Visoka vsebnost kalcija v mleku namreč stimulira izgorevanje maščob in upočasnjuje rast maščobnih celic.

7. Akupresura

Tudi masaža ušes dela čudeže. To so ugotovili že tradicionalni kitajski zdravilci. Pomaga že od 5- do 10-minutna masaža.

8. Peš po stopnicah

Znanstveniki so ugotovili, da tisti, ki vsak dan redno hodijo po stopnicah, živijo dlje. Izognite se torej dvigalom in se povzpnite v nadstropje po stopnicah. Tudi navzdol je bolje iti po njih kot pa uporabiti dvigalo.

9. Pretegovanje

Redno pretegovanje izboljša držo in pomaga sprostiti napetosti, ki so se nakopičile v ramenskem obroču ter v hrbtnem in prsnem predelu. Največ koristi od tega giba boste imeli zjutraj ali po dolgotrajnem sedenju za mizo ali v avtu. Z obema rokama se primite za podboj vrat. Zatem se z zgornjim delom telesa nagnite naprej, tako da boste čutili raztezanje v ramenih in prsnih mišicah. V tem položaju ostanite nekaj sekund in vajo večkrat ponovite.

10. Polnozrnati kruh

Polnozrnati kruh je izdelan iz pšenične moke, ki je zmleta iz celih pšeničnih zrn. Ima visoko prehransko vrednost, ker vsebuje veliko pomembnih mineralov in vitaminov. Polnozrnati pekovski izdelki vsebujejo tri- do petkrat več balastnih snovi kot beli. Prav velika vsebnost rastlinskih vlaknin podaljša občutek sitosti.

Fotografiji: Shutterstock