Ne podcenjujte genetike: to je 6 bolezni, ki jih lahko podedujete po materi

22. 6. 2024
Deli
Na splošno zdravje vpliva tudi genetika. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravje predstavlja človekovo največje bogastvo, česar se prevečkrat zavemo šele takrat, ko z njim ni vse v najlepšem redu. 

V veliki meri na zdravje vplivamo sami, z uravnoteženo prehrano in zdravim življenjskim slogom, toda nekaj vpliva na zdravje ima tudi genetika.  

Neeraj Gandotra, psihiater in zdravnik v družbi Delphi Behavioral Health pravi, da lahko pomembne informacije o dovzetnosti bolezni v družini razkrije družinska anamneza. Nekatere bolezni pa se sicer prenašajo izključno po materi. Katere so med njimi?

Ne spreglejte:

Bolezni, ki se lahko podedujejo po materi

1. Osteoporoza

Osteoporoza je bolezen, ki je značilna za žensko populacijo in se večinoma pojavi po menopavzi. Njen ključni simptom predstavljajo krhke in lomljive kosti. »Obstajajo trdni dokazi o povečanem tveganju za osteoporozo, če jo je imela vaša mati,« pravi Todd Sontag, DO, specialist družinske medicine pri Orlando Health Physician Associates. »Velikokrat je to povezano s podedovano telesno zgradbo z manjšo telesno težo. Če tehtate manj kot 58 kg ali imate indeks telesne mase manj kot 22, se lahko poveča tveganje za osteoporozo,« dodaja.

Drugi pomemben dejavnik tveganja predstavlja, če je kateri od vaših staršev v preteklosti že imel zlom kolka. Kot preventivo je smiselno poskrbeti za zadosten vnos kalcija, ki mu dodajte tudi vitamin D, da se lahko ustrezno absorbira ter na splošno poskrbite za zdrav način življenja.    

2. Depresija

Ena izmed bolezni, ki se lahko podeduje po materi je tudi depresija, ki je  duševna bolezen za katero vsako leto zboli več kot 300.000 ljudi po svetu. Dvakrat pogosteje je diagnosticirana pri ženskem spolu. Nekatere genske mutacije se sodeč na raziskavo, ki je bila objavljena v reviji Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, pojavljajo le pri ženskah. Med njimi je tudi poporodna depresija.

Depresija je dvakrat pogosteje diagnosticirana pri ženskem spolu.

Depresija je dvakrat pogosteje diagnosticirana pri ženskem spolu.

Profimedia

3. Rak dojk in jajčnikov

Če imate v družini primere raka dojk in jajčnikov, lahko obstaja povezava in večja verjetnost za to bolezen, zato ni odveč preventiva med katerimi so redni pregledi. Prav tako je bistvenega pomena izbira kakovostnega življenjskega sloga in izogibanje škodljivih navad kajenja, prekomernega pitja alkohola in podobno.

4. Diabetes

Še ena izmed bolezni, ki je sicer pogostejša pri ženskem spolu, deduje pa se deloma tudi dedno, je diabetes. Po ugotovitvah raziskave, objavljene v reviji Nature Genetics, lahko pri ženskah na povečanje tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 vplivajo različice genov, podedovane po materini strani. Poleg tega imajo vpliv tudi dejavniki nezdravega življenjskega sloga.

5. Težavna zanositev in nosečnost

Od matere lahko podedujete tudi tveganje za morebitno težavno zanositev in nosečnost. Vaša mama vam lahko sicer pove tudi kakšna je bila njena nosečnost, saj vam bo to razkrilo morebitno tveganje za določene bolezni.

»Če imate v družini sladkorno bolezen, ste izpostavljeni večjemu tveganju za gestacijsko sladkorno bolezen,« pravi Pamela Berens, doktorica medicine, specialistka ginekologije na McGovern Medical School. Dedna sta pogosto lahko tudi visok krvni tlak ter značilna nosečniška problematična slabost in bruhanje.

6. Bolezni srca in ožilja

Genetsko je pri ženskem spolu pogojeno shranjevanje maščobe na različnih delih telesa. Če se le-ta shranjuje na predelu trebuha, se tveganje za bolezni srca in ožilja podvoji. Posledično so pogostejše zdravstvene težave, med katerimi sta srčni infarkt in povišan holesterol. Toda tudi tukaj ima preventiva veliko moč, še zlasti izogibanje škodljivim navadam, zdrava prehrana in aktiven življenjski slog.  

Vir: healthshots.com

Preberite še: