Glavni dejavniki za nastanek gub

11. 7. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Koža je po površini naš največji organ. A staranje kože ni samo genetsko pogojeno, temveč imajo velik vpliv tudi zunanji dejavniki, naš karakter in navade. Vse to pa se zrcali seveda tudi na koži našega obraza, na katerem se počasi skozi leta rišejo gube.

Prvi in glavni dejavnik za nastanek gub

Prvi in glavni dejavnik za nastanek gub, ki je genetsko pogojen, je naravno staranje kože.

Z leti se naravna proizvodnja hialuronske kisline v celicah zmanjšuje, kar vodi do ohlapnosti kože. Prav tako se zmanjša proizvodnja kolagena, s tem pa elastičnost kože, in če je ta suha, so gube toliko bolj vidne. Suha koža in močna mimika pa sta odlična kombinacija za nastanek gub.

Mimika obraza

Na obrazu imamo 25 mišic, ki skrbijo za mimiko obraza. Vsaka oseba jih uporablja po svoje, zato ima vsak posameznik svojo obrazno mimiko.

Gube, ki nastanejo zaradi obrazne mimike, se po 20. letu starosti običajno pojavijo na čelu, okoli oči in ust. Bolj izrazite gube imajo tisti posamezniki, ki imajo tudi izrazito mimiko, no, svojo vlogo pa igra seveda tudi dednost, način življenja in kakovost kože.

Vrste obraznih gub

Gube na čelu

Ali boste imeli gube na čelu ali ne, lahko veste že vnaprej, če pogledate svoje starše. Genetika ima v tem primeru glavno vlogo. Če jih ima eden od staršev, je velika verjetnost, da jih boste imeli tudi vi. Hkrati pa so tudi posledica vaše obrazne mimike in mrščenja.

Gube nad zgornjo ustnico

Glavna vzroka za te gube sta slabi navadi – sončenje in kajenje. Seveda vplivajo tudi drugi zunanji dejavniki, kot so depilacija, mraz, onesnaženost in prehrana. Večina ljudi ima prav okoli ust največ gub.

Gube v kotičkih ustnic

Najpogosteje se pojavijo v menopavzi, ko se pri ženskah zgodi vrsta sprememb. Tanjša se plast podkožne maščobe, ki daje obrazu volumen. Prvo znamenje staranja je izguba volumna, ker se zaradi upada estrogena tvori manjša količina kolagena.

Gube okoli oči

Gube okoli oči so posledica izpostavljanja soncu in rezultat premikanja mišic okoli oči ter seveda upadanje prožnosti kože. Drugi dejavniki, kot so kajenje, smog in stres, pojav teh gub še okrepijo.

Kaj riše gube

  • Kajenje
  • Sončenje
  • Diete
  • Mimika