Glavobol, migrena, migrena z auro, vrtoglavica

Glavobol, migrena, migrena z auro, vrtoglavica (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 4. 2009

Glavobol prizadane občasno veliko večino ljudi, vzroki za glavobol so številni, tudi neraziskani. Eden izmed možnih vzrokov za bolečine v glavi je lahko obremenilno sevanje, zlasti če poteka v predelu glave, vratu (živčevje).

Obstaja torej več vrst ali tipov glavobolov, razlikujejo se glede na jakosti, dolžino trajanja, po obdobju. Pri glavobolu gre za bolečine živčevja in napetosti žilja, možgani ne bolijo.

Glavobol prizadane običajno večje število žensk kot moških. Težave glave se lahko kažejo tudi kot vrtoglavica, omotica, omedlevica, šumenje v ušesih, piskanje v glavi, zbadanje v glavi, ostre in ali tope bolečine v glavi, stiskanje v glavi, cmok v grlu . .

Pogosti glavobol je običajno naslednjih vrst in oblik

  • Tenzijski glavobol (ta oblika glavobola je najpogostejša). Vzroki so lahko stres, preobremenjenost, povečane psihične aktivnosti človeka.
  • Migrena glavobol (simptomi so močne bolečine v določenem predelu glave, utripanje, razbijanje, bruhanje, slabosti). Migrena oziroma migrenski napad lahko traja več ur ali dni.
  • Aura glavobol (simptomi so videnje prizadetega črtic, pik, svetlikanje)
  • Jutranji glavobol (možne težave so motnje spanja, nespanje, dihanje)

Redki in manjši in blagi glavoboli (nekajkrat letno, denimo tenzijski glavobol) ne predstavljajo pretirane skrbi, problemi predstavljajo kronični glavoboli, stalni glavoboli, ki so lahko posledica kake bolezni, poškodb glave in jih je potrebno jemati resneje in obiskati zdravnika. Tudi daljše obdobje vrtoglavice, omotice, omedlevice je treba vzeti resneje.

Jutranja vrtoglavica (ko vstanete iz postelje, občutek je, da se "vrti" v glavi) je lahko tudi povezana z krvnim tlakom (lahko nizek krvni tlak); Ostale težave so lahko tudi šumenje v ušesih, slabosti kot denimo omotica so lahko a ne nujno povezane z krvnim tlakom (visok-nizek, nihanje krvnega tlaka).

foto: Shutterstock