25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Najučinkovitejši prijemi v boju proti glavobolu

2. 1. 2012

Ena izmed teorij pravi, da glavobol nastane zaradi razširitve krvnih žilic v možganih, preobremenitve živčnih celic ali napetih vratnih mišic.

Vsak izmed naštetih krivcev je lahko odgovoren za obasne akutne glavobole, pri kroničnih pa ti vzroki navadno nastopajo skupaj. Pa to morda niti ni pomembno, saj je ne glede na vzrok izid vedno enak. Bolečina.

Kaj storiti? Vzamete tableto. Dobro, pomaga. Toda ali je to res vse, kar lahko storite? Če trpite zaradi kroničnih glavobolov, obiščite zdravnika. Če pa vam preglavice delajo le občasne blage, zmerne ali hude bolečine, si pomagajte z naslednjimi prijemi:

Uporabite hladen obkladek.

Polaganje ledu ali hladnih obkladkov na boleče predele glave je lahko enako učinkovito, kot če bi vzeli aspirin. Mraz namreč povzroči, da se razširjene krvne žilice, ki so krive za vaše tegobe, skrčijo. Poleg tega mrzli obkladki učinkujejo zelo blagodejno.

Uščipnite in zmasirajte se.

Pri migrenskih glavobolih velikokrat pomaga, če med palec in kazalec uščipnete del kože nad bolečim predelom in ga držite nekaj minut. Če čutite napetost v zatilnih mišicah, pa jo skušajte ublažiti z 10- do 15-minutno masažo. S prsti obeh rok si zmasirajte mišice med ušesno mečico in hrbtenico.

Odspite.

Večina zmernih do hudih glavobolov traja 6 do 8 ur. Če le lahko, vzemite zdravilo, pojdite domov, lezite v posteljo in zaspite. Ko boste odprli oči, boste odrešeni. Včasih pomaga že samo kratkotrajen počitek. Med spanjem se vaše telo sprosti in hkrati zatre bolečino.

Toda spite pravilno.

Položaj vašega telesa med spanjem je tudi lahko napovednik, ali se boste zbudili z bolečo glavo ali ne. Če namreč spite na trebuhu, vas lahko blazina prisili v po-ložaj z glavo navzad in s tem v krčenje vratnih mišic, kar lahko sproži ali podaljša glavobol. Zato rajši poskusite spati na hrbtu. Za boljši spanec (še posebej, če se med spanjem večkrat zbujate in premetavate) pa si priskrbite posebno anatomsko oblikovano blazino za podpiranje vratu.

Sprostite se.

Celo z le 10-minutno sprostitvijo lahko preženete glavobol. Tukaj je opisanih 5 korakov, da to dosežete:

Nekajkrat zapored počasi in globoko vdihnite. Tako bo v možgane prišlo več ogljikovega dioksida. S tem naj bi se ustavilo sproščanje nekaterih snovi, ki nastajajo zaradi stresa.

Drgnite dlani drugo ob drugo, da se vam ogrejejo. Nato spodnji del dlani pritisnite na veke in mislite le na to, kar počnete. Toplota na očeh bo učinkovala pomirjevalno, če boste odvrnili misli od skrbi, pa boste vsaj deloma pozabili na bolečino in se sprostili.

Zaprite oči in se z občutkom zmasirajte po obrazu, glavi in vratu. Posebej se osredotočite na masažo senc, zatilja in predela, kjer vrat prehaja v ramena.

Nekaj minut nepremično zrite v izbrano točko nekje v daljavi ali preprosto strmite v svoje roke. Obenem poskusite misliti na nič drugega kot na to, kako zrete v želeni objekt. Namen? S to vajo se boste naučili sprostiti in bolje ostedotočiti na delo.

Počasi in postopoma krčite in sproščajte mišice telesa. Začnite s tistimi na prstih nog in nadaljujte navzgor do glave. Tudi tako se boste sprostili in pretrgali bolečinski krog.

Vsak drugi dan vzemite aspirin.

Manjši vsakodnevni odmerki aspirina vas lahko obvarujejo ne le pred srčnim infarktom, temveč tudi pred trdovratnimi glavoboli. Toda preden se odločite za jemanje tablet, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Poskrbite za normalen krvni tlak.

Zmerno ali močno zvišan krvni tlak je lahko vzrok za glavobol, poleg tega pa je pravi sovražnik vašega srca in ožilja. V takem primeru nujno obiščite zdravnika, da vam bo predpisal ustrezno zdravljenje. Tako boste ubili najmanj tri muhe na en mah: odpravili boste glavobole ter se zaščitili pred morebitno srčno in možgansko kapjo.

Naučite se sprostiti.

Žal je s sprostitvijo tako, da vam ravno takrat, ko se boste hoteli sprostiti, to praviloma ne bo uspelo. Rešitev? Naučite se prepoznavati in izzvati lastne občutke sprostitve. To vam bo najbolje uspelo ob pomoči psihiatra, psihologa ali hipnotizerja. Sliši se grozljivo, a je v resnici zelo prijetno. Legli boste v udoben stol, zaprli oči in se s pomočjo terapevta v mislih preselili v mirno, nadvse prijetno okolje. Na prst vam bodo pripeli žičko, ki bo povezana z napravo za merjenje telesne temperature. Ko se boste sprostili, vam bo telesna temperatura nekoliko narasla, naprava bo to zaznala in začela oddajati nežen zvok. Po večkratnih poskusih se boste sami naučili, kako počasi in globoko morate dihati ter katere so tiste prijetne misli, ki vas za kratek čas popeljejo daleč proč od vsakdanjih skrbi.

Lea Gril

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri