Hipertenija: zdravite jo

29. 1. 2004

Nove zdravstvene smernice o visokem krvnem tlaku so milijone moških v razvitih predelih sveta treščile v hipertenzivni pekel.

Strašljivo visoke. Na elektronskem merilniku sta se nedavno izpisali številki 168/138. Luka, Markov prijatelj, ga je spodbudno nagovoril, naj se vendarle odloči in obišče zdravnika. Ko je odložil slušalko, si je oddahnil, da ni na njegovem mestu. Toda Luka (s tlakom 132/86 mmHg) in Marko imata veliko več skupnega, kot kaže na prvi pogled.

Ko je Sekcija za arterijsko hipertenzijo Slovenskega zdravniškega društva objavila nove smernice za obravnavo bolnikov z arterijsko hipertenzijo, so se tudi tiste številke, ki so prej veljale za normalne, znašle nad tanko rdečo črto.

Za optimalni krvni tlak so danes opredeljene vrednosti 120/80 mmHg, o zvišanem krvnem tlaku pa govorimo že, če sta številki višji od 130/85, bodisi da gre za večje vrednosti sistoličnega oziroma diastoličnega tlaka ali pa obeh.

Z omenjeno vrednostjo sicer še niste v hipertenzivnem peklu, stojite pa že na žerjavici pred njegovimi vrati. Tako imenovan visoko normalni krvni tlak (130-139/85-89 mmHg) velja za prehipertenzivno stanje. Korak do hipertenzije je torej dolg le še stopinjo. Sicer pa mora že samo izraz ”prehipertenzija”, ki močno spominja na izraz predrakav, pritegniti vašo pozornost. Podatek, da vsak četrti Slovenec, starejši od 40 let, trpi zaradi visokega krvnega tlaka, pa vam mora dokončno nagnati strah v kosti.

Zadosten krvni tlak v žilah je nujen za življenje.

To je tlak, s katerim kri pritiska na notranje stene žil, po katerih teče. Ta tlak je bistven tudi zato, da poganja kri po klobčiču skoraj 100. 000 kilometrov dolgega žilnega sistema.

Brez ustreznega tlaka kri tudi ne bi mogla premagati sile teže in doseči možganov.

Poznamo sistolični ali ”zgornji” krvni tlak, ki ga izmerimo takrat, kadar srce iztisne kri v ožilje, in diastolični ali ”spodnji” krvni tlak, ki ga izmerimo, ko srčna mišica med dvema utripoma počiva. Izmerjene vrednosti izrazimo v milimetrih živega srebra (mmHg).

Telo je srce in mišična vlakna v žilnih stenah pooblastilo za stalno vzdrževanje krvnega tlaka. Kadar se pokaže potreba po njegovem povečanju, pošljejo možgani srcu naročilo, naj začne ali hitreje ali močneje črpati kri po telesu, žilam pa, naj se zožijo. Možne so seveda tudi kombinacije teh treh mehanizmov. In natanko to se zgodi zjutraj, ko na vrat na nos planete iz postelje. Potem ko ste kar nekaj sladkih uric presmrčali v horizontali, se tlak v možganih, ko telo nenadoma postavite v vertikalo, v trenutku zmanjša, v nogah pa poveča. Če tega neugodnega ravnovesja ne bi odlični naravni mehanizmi v trenutku popravili, bi se naslednji hip med zehanjem zgrudili po tleh.

Slab začetek dneva, ne?

Namesto tega se žile v nogah zožijo in pošljejo kri proti srcu in to hitreje ter z večjo močjo črpa kri v višje dele telesa. Rezultat: krvni tlak v trenutku naraste in zadostna količina krvi preplavi možgane. Šele tedaj ste zreli za to, da se lahko greste polulat in si umit zobe.

Ta skoraj popolni mehanizem je v svojem bistvu tako zelo preprost in brez rezervnih scenarijev, da ga je smešno lahko vreči iz kolesnic. Jejte (pre)slano hrano in vaše telo bo zadrževalo več vode, da bi razredčilo presežek natrija.

S tem se bo povečal celotni volumen v žilah in posledično tudi tlak. Obložite svojo zadnjo plat in trebušček z dodatnimi maščobnimi blazinicami, in vaše srce ne bo imelo druge izbire, kot da trdneje poprime za delo in potiska kri še dodatno skozi novo tkivo. Zamašite svoje žile z mastno hrano in lenarjenjem, in vaše srce bo s silo butalo kri skozi zožene cevi. Zasujte se z obilico skrbi in stresa, in vaši možgani bodo srce in arterije nenehno pozivali k pripravljenosti za ”beg ali boj”, pri kateri se aktivirajo mehanizmi za povečanje krvnega tlaka. V vsakem od naštetih primerov je rezultat isti: kronično povišan krvni tlak.

V nasprotju z vodovodno napeljavo v hiši vaš krvni obtok ni opremljen z varnostnim ventilom za prevelik pritisk. Posledica tega je, da lahko pod vplivom previsokega tlaka tanke stene možganskih arterij počijo in kri se razlije v možganovino okoli počene žile. Temu pravimo hemoragična možganska kap. Druga različica možganske kapi je ishemična. Tudi zanjo je odgovorna hipertenzija, ki poškoduje notranje stene žil. Ta mesta nato postanejo idealna podlaga za tvorbo lehe ali plaka. Z drugimi besedami: žilne stene poapnijo, lumen pa se zoži. Poškodovana mesta so ugoden medij tudi za tvorbo krvnih strdkov, ki se lahko odkrušijo in potujejo po krvnem obtoku, dokler ene izmed žil ne zamašijo. Če je ta žila v možganih, je ustavljen dovod kisika in hranil do malih sivih celic, ki zato odmrejo. Posledice so jasne: povešen ustni kot, neubogljiv jezik in še manj ubogljivi roka in noga nasprotne strani telesa. Skratka, katastrofa! Strdek lahko potuje tudi proti srcu in povzroči infarkt ali proti ledvicam, ki prenehajo delovati.

Srčno popuščanje je naslednje stanje, katerega dežurni krivec je visok krvni tlak. Količina krvi, ki jo srce prečrpa v minuti, ne zadošča za zadovoljitev normalnih telesnih potreb po kisiku in hranilih. Srce namreč leta in leta črpa kri proti prevelikemu uporu. Da bi to laže počelo, se njegove mišične stene zadebelijo. Na žalost postanejo tudi bolj toge, rigidne in okorne, črpalna sposobnost srca pa manj učinkovita. Ker srce ne zmore več poslati dovolj krvi po telesu, ta zastaja v žilah in iz njih izstopa, kar se kaže v obliki nabiranja tekočine v tkivih in organih: pljučih, jetrih, podkožju.

Glavno vlogo v igri zmanjševanja visokega ali visoko normalnega krvnega tlaka igrate prav sami!

Še več. Če so vrednosti vašega krvnega tlaka v mejah normale, lahko po vaši zaslugi tam tudi dolgo ostanejo ali celo za zmeraj. Tveganje za nastanek in razvoj arterijske hipertenzije ter posledičnih bolezni srca in ožilja lahko uspešno zmanjšate s slogom življenja, ki se enostavno imenuje ”zdrav način življenja”. Hipertenzija še zdaleč ni dosmrtna obsodba na čezmerno butanje krvi ob stene vaših žil, na posledične bolezni in okrnjeno kakovost življenja ali na dosmrtno tabletkanje za krotitev ponorelega pritiska.

Z drugimi besedami: potrebujete načrt, ne kemije. Začnite jutri. S spodaj predlaganim urnikom boste laže prebili led.

ob 7:00

Dobro jutro, kalij!

Dan morate obvezno začeti z zajtrkom. Zadihajte v dan z zalogo kalija v želodcu in nižjim krvnim tlakom kot običajno. V raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Human Hypertension, so se strokovnjaki dokopali do naslednjih rezultatov: ljudje z visokim ali visoko normalnim krvnim tlakom, ki so v prehrano vnesli več kalija, so vrednosti sistoličnega krvnega tlaka zmanjšali za približno 3, diastoličnega pa za 2 mmHg. Kalij namreč pomaga odplakniti presežek natrija iz telesa in prispeva svoj delež k širjenju žil in s tem k zmanjševanju tlaka. Viri natrija za vaš zajtrk in druge obroke so: sadje (banane, pomaranče), zelenjava (predvsem surova), žitarice, jedrca, soja, stročnice, pusto meso in krompir.

ob 10:00

Oprostite, stres, nimam časa!

Stres na delovnem mestu ni le v vaši glavi, je tudi v vašem krvnem obtoku. Kronične stresne situacije po določenem času premaknejo vrednost krvnega tlaka za stopničko ali celo več kot eno više. Kako obvladati stres neposredno na delovnem mestu? Umaknite se v svojo pisarno, zagotovite si kratkotrajen mir in se za deset sekund osredotočite samo na mesto okoli vašega srca. Nadzorovano globoko dihajte in zavestno vse negativne občutke zamenjajte s podoživljanjem pozitivnih, prijetnih in smeha polnih dogodkov iz vaše svetle preteklosti. Terapijo izvedite pet- do desetkrat na dan vsak delovni dan v tednu. Z vztrajnostjo boste dosegli zadovoljivo zmanjšanje krvnega tlaka. Rezultati trimesečne študije, v kateri je sodelovalo 38 uslužbencev računalniške družbe, pričajo, da lahko dosežete padec sistoličnega tlaka za 10 in diastoličnega za 6 mmHg.

ob 11:30

Adijo, hladni prigrizki!

Že res, da k zdravemu načinu življenja sodi tudi redno prehranjevanje (vsaj pet obrokov na dan), toda pomembna je tudi vsebina obrokov. Med delom je najenostavneje in najhitreje poseči po hladnem prigrizku ali obloženem kruhku. Seveda takrat ni časa za razmišljanje o polnovrednosti tega obroka. V razmislek vam ponujamo tale podatek: ena sama rezina šunke vsebuje 240 miligramov natrija (soli). Manj ga najdete celo na dveh prestah, ki sta vidno potreseni s soljo! Omejite konzumiranje mesa in mesnih izdelkov ter s tem prispevajte k zmanjševanju krvnega tlaka. Američani so v svoji študiji ugotovili, da so ljudje z visokim ali visoko normalnim krvnim tlakom, ki so uživanje soli zmanjšali s 3300 na 1500 miligramov na dan, zmanjšali tudi tlak. Sistoličnega za 6 in diastoličnega za 3 mmHg. Če ste nepoboljšljivi kanibal in se mesu nikakor ne morete odreči, mlaskajte vsaj manj slane zrezke: perutninske, puranje, goveje, ne pozabite na ribe. Za lažje pomnjenje: kar v vodi plava in po zraku frči, vas ozdravi.

Še eno opozorilo. Če je hrana na vaš krožnik prišla iz konzerve, boste zagotovo zaužili slano bombo. Sol je namreč odlično in skorajda nepogrešljivo sredstvo za konzerviranje. Kadar hrano kupujete sami, obvezno segajte po svežih ali zamrznjenih izdelkih.

ob 17:00

Pozdravljena telovadnica!

Telovadnica in narava sta pojma, ki za vas poosebljata prostor za sprostitev. Toda ne pretiravajte. Če je vaš način vadbe takšen, da do onemoglosti grizete kolena v klanec ali si na hrbet naložite toliko uteži, da vam iz ”tazadnje” žalostno pogledajo hemoroidi, potem morate resno razmisliti o spremembi načina nabiranja kondicije. Tudi z zmernostjo se da doseči nirvano! Rezultati nedavne študije, objavljene v reviji Annals of Internal Medicine, pričajo, da je zmerna telesna vadba odlično orožje v boju proti visokemu krvnemu tlaku, saj je z njo možno zmanjšati sistolični tlak vsaj za 4, diastoličnega pa za 2 mmHg. Strokovnjaki preventivne medicine priporočajo vadbo v območju od 70 do 85 odstotkov vašega največjega srčnega utripa. Krvnemu tlaku najbolj prijazne športne panoge so tek, hoja, plavanje, kolesarjenje, dvigovanje uteži, tek na smučeh ipd. Veselo na delo!

ob 18:30

Dober tek, sezam!

Za večerjo si privoščite popečeno svežo zelenjavo. Uporabite sezamovo olje. Indijski raziskovalci so odkrili, da so se ljudem z visokim krvnim tlakom vrednosti v povprečju zmanjšale s 166/100 na 134/84 mmHg. In to po pičlih dveh mesecih. Seveda ob redni uporabi sezamovega namesto preostalih vrst olj. Vzrok? Najbrž polinenasičene maščobne kisline (sezamovo olje jih vsebuje 43 odstotkov, oljčno le 11) in pa sestavina sezamin, ki zavira tvorbo in absorpcijo holesterola. Uporaba sezamovega olja na solatah, za marinade itd. je samo stvar navade. Torej resnično preprosto!

ob 21:00

Lahko noč, pivski prijatelji!

Po popiti drugi merici alkoholne pijače (enota ali merica je deciliter vina, malo pivo ali šilce žganja) prijazno voščite lahko noč družbi ob točilnem pultu ali pločevinkam piva, hladilniku in televiziji. V reviji New England Journal of Medicine lahko zasledite raziskavo, v kateri so raziskovalci odkrili, da dve merici alkoholne pijače povzročita majhno zmanjšanje krvnega tlaka, tri merice ali več pa že pomembno zvečanje, in sicer sistoličnega v povprečju za 10 in diastoličnega za 4 mmHg. Kako to, da je tako očitna razlika med dvema ali tremi popitimi mericami žlahtne kapljice, strokovnjaki ne znajo povsem pojasniti. Morda gre za podobno reakcijo kot pri alkoholikih, pri katerih alkohol toliko okvari delovanje ledvic, da niso več sposobne optimalnega oziroma zadostnega izločanja natrija iz telesa.

Presekajte alkoholiziranje s pomarančnim sokom, ki je bogat vir kalija. Z njim boste krvnemu tlaku zbili še kakšno stopinjo več mmHg.

Lea Gril