Bolehate za zdravstveno anksioznostjo ali hipohondrijo? Ko imate bolezenski strah pred boleznijo. Znaki in pomoč

Bolehate za zdravstveno anksioznostjo ali hipohondrijo? Ko imate bolezenski strah pred boleznijo. Znaki in pomoč (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2023

Bolezen, ki se je bojite, morda ni bolezen, ki jo imate. Ko si ljudje domišljajo, da imajo določeno bolezen, čeprav je v resnici nimajo in to potrdi tudi zdravnik. Ali je to hipohondrija ali zdravstvena tesnoba?

Zdravstvena anksioznost ali hipohondrija je bolj specifična oblika anksiozne motnje in sega na področje zdravja, saj je prisoten bolezenski strah pred boleznimi. 

Preberite še: Znaki, da ste hipohonder: kdaj se pretirano ukvarjate s svojim zdravjem?

Na primer -  Dina se je počutila odlično, potem ko je od svojega zdravnika dobila zdravniško potrdilo, da nima tumorja na možganih. A potem jo je v dvom spravil že zdravnikov stavek - Tumorji lahko zrastejo kadar koli. Vrnite se čez šest mesecev, če vas skrbi.

Med premetavanjem po postelji so ji rojila vprašanja: Zakaj mi je to rekel? Če ni bilo nič narobe, zakaj bi rekel, naj se vrne čez šest mesecev? Kaj če je kaj spregledal? Zakaj jo nenehno boli glava in ima vrtoglavico? Dina je bila tako zaskrbljena, da je vstala iz postelje in na spletu iskala odgovore.

Ko je znova prebirala iste članke o simptomih možganskega tumorja, se ji je začelo vrteti v glavi. Zakaj se še naprej tako počuti? Ali imam res možganskega raka? Se to res dogaja? Dobra novica je bila, da Dina ni imela možganskega raka ali možganskega tumorja. Dina je imela tesnobne napade zaradi skrbi za zdravje. 

Anksioznost je zaščitni mehanizem in iskanje bolezni v telesu se zdi prava stvar, da se zaščitimo. Profimedia

Anksioznost je zaščitni mehanizem in iskanje bolezni v telesu se zdi prava stvar, da se zaščitimo.

Bolezen ali hipohondrija?

Obstajata dve vrsti zdravstvenih težav: motnja s somatskimi simptomi in anksiozna motnja zaradi bolezni, uradno znana kot hipohondrija. Mnogi ljudje z zdravstveno anksioznostjo pogosto ne morejo delovati ali uživati življenja zaradi svojih strahov in skrbi.

Obsedeni so s telesnimi funkcijami (dihanje, srčni utrip), fizičnimi nenavadnostmi (madeže na koži) in fizičnim nelagodjem (glavoboli, bolečine v želodcu, omotičnost). Morda jih skrbi določen organ (možgani, srce) ali bolezen, za katero so slišali na novice ali v službi (MS, sladkorna bolezen). Ukvarjajo se s prepričanjem, da imajo resno bolezen ali da jim grozi, da zbolijo.

Mnogi bodo za pomiritev vedno znova iskali zdravnike in opravljali teste, vendar neradi iščejo zdravljenja duševnega zdravja, saj menijo, da je njihovo stanje medicinsko utemeljeno.

Zakaj skrb za zdravje vztraja kljub zagotovilom zdravnikov?

Čeprav nekateri zavračajo pregled pri zdravniku zaradi strahu pred odkritjem najhujšega, so iskanje pomiritve pri zdravnikih, vztrajanje pri ponovnih pregledih in obiski nujne medicinske pomoči pogostejši pri zdravstveni anksioznosti.

Ko vas zdravnik prepriča, da ni resne zdravstvene bolezni, to prinese olajšanje -- začasno. Začarani krog se hitro znova vzpostavi, ko se na površju pojavijo nove misli in telesni občutki, čemur sledijo googlanje in samodiagnoza, napačne interpretacije novic v medijih, tesnoba in več obiskov pri zdravnikih, da bi razrešili negotovost.

Mnogi bodo za pomiritev vedno znova iskali zdravnike in opravljali teste, vendar neradi iščejo zdravljenja duševnega zdravja. Profimedia

Mnogi bodo za pomiritev vedno znova iskali zdravnike in opravljali teste, vendar neradi iščejo zdravljenja duševnega zdravja.

Lažni preplah

Avtomobilski alarmi se sprožijo, ko vanj vlomi kriminalec, vendar predstavljajte si, kako problematično bi bilo, če bi sirena zatulila vsakič, ko gre mimo pešec. Avtomobilski alarm bi nedolžne ljudi napačno razlagal kot nevarne zločince.

Pri zdravstveni anksioznosti pride do napačne razlage nelagodja in običajnih telesnih občutkov kot nevarnih. Telo je zelo hrupno. Zdrava človeška telesa proizvajajo vse vrste fizičnih simptomov, ki so lahko neprijetni, nepričakovani in nezaželeni, vendar niso nevarni.

Normalni občutki v telesu, ki lahko povzročijo strah in zaskrbljenost, vključujejo spremembe v ostrini vida, srčnem utripu, krvnem tlaku, ravni sline, globini dihanja, ravnotežju in mišičnem tonusu, če naštejemo samo nekatere.

To so normalne in neškodljive telesne spremembe, toda ko oseba verjame, da gre za simptome strašne bolezni, to povzroči tesnobo. Občutki so resnični, vendar so prepričanja lažna.

Zakaj si ljudje napačno razlagajo občutke v svojem telesu in precenjujejo nevarnost?

Včasih je napačna razlaga posledica domnev o bolezni. Na primer: "Moj bratranec je umrl zaradi raka. Samo vprašanje časa je, kdaj ga bom dobil.” Ali pa so se virusi zlahka razširili.

Ljudje v Afriki umirajo zaradi ebole. Z lahkoto bi se razširil v Evropo. Ljudje, ki jih skrbi zdravje, imajo lahko toge definicije dobrega zdravja in morda verjamejo, da kakršno koli nelagodje pomeni slabo zdravje.

Anksioznost je zaščitni mehanizem in iskanje bolezni v telesu se zdi prava stvar, da se zaščitimo. Vendar, ko smo z nečim zaskrbljeni, to opazimo. Prejšnji mesec, ko sem si želel kupiti nov avto, sem nenadoma začel opažati vsak avto na cesti; znamko, model in barvo. Prej nisem bil pozoren.

Če iščete simptome, opazite subtilne občutke, ki bi jih sicer lahko prezrli. Ko postanete zaskrbljeni s telesnimi občutki, se ti občutki okrepijo in trajajo dlje.To je takrat, ko postane težavno. Vsako opazovanje telesa povzroči negotovost in dvom ter daje domišljiji priložnost za ustvarjanje zgodb.

Ko si predstavljate najhujše, se vaš telesni alarmni sistem oglasi v obliki simptomov tesnobe (hitro bitje srca, tiščanje v prsih, težko dihanje, trema, mravljinčenje, omotičnost, slabost, nelagodje v želodcu, potenje, glavoboli itd.). vaša domišljija pa še podžge že tako pikantne »zgodbice«. Simptomi so resnični. Misli so lažne.

Najučinkovitejše zdravljenje je kognitivno-vedenjska terapija (KTV)

Ker je možno trpeti zaradi tesnobe in resnega zdravstvenega stanja, je treba zdravstvene težave izključiti s temeljitim telesnim pregledom. Ko je to doseženo, je kognitivno vedenjska terapija (KVT) najučinkovitejše zdravljenje katere koli oblike anksioznosti, vključno z anksioznostjo, povezano z zdravjem.

KVT je terapevtski model, ki se osredotoča na naše spoznanje, način razmišljanja in naše vedenje, način delovanja. Glavni koncept KVT je, da naše misli o situaciji (strah pred ALS) vplivajo na to, kako se počutimo (strah in tesnoba) in kako se obnašamo (iztegnemo roke, da vidimo, ali se tresejo). Ponavadi pripisujemo pomen specifičnim situacijam (mravljinčenje pomeni, da imamo MS).

Naše tesnobe ne povzroča dejanska situacija, ampak pomen – točen ali ne. In ko imate tesnobo, daste svojim mislim velik pomen in s tem veliko moč. KVT vam bo pomagala premagati strahove in popraviti neracionalno razmišljanje ter spremeniti problematično vedenje.

S pridobitvijo določene miselnosti se lahko naučite drugače pristopiti k anksioznim situacijam in se naučite tolerirati nelagodje in negotovost. Anksioznost zaradi bolezni je mogoče premagati s pomočjo usposobljenega specialista za anksioznost in KVT.